Last news in Fakti

4 Януари, 2024 14:58 11 357 13

Митове и факти от древността: Как Вавилонската империя е оставила отпечатък върху историята?

  • вавилон-
  • вавилонската империя-
  • история-
  • древност-
  • факти-
  • митове-
  • легенди

10 любопитни факта за Вавилонската империя, които не всеки е чувал

Митове и факти от древността: Как Вавилонската империя е оставила отпечатък върху историята? - 1
Снимки: Shutterstock

Вавилонската империя - историческа сила, процъфтявала в древна Месопотамия, крие съкровищница от интригуващи истории и не особено известни факти, които често остават извън светлината на прожекторите. Наистина малцина могат да изброят или свържат с нея тези интересни факти от историята на една от най-древните и могъщи на времето си империи - Вавилонската.

Нека се отправим на пътешествие във времето, за да разкрием десет начина, по които тази забележителна цивилизация е оставила своя отпечатък в човешкото минало.

1. Кодексът на Хамурапи: първата известна правна система в света
Вавилонският цар Хамурапи оставя трайно наследство с Кодекса на Хамурапи - един от най-ранните и пълни писмени правни кодекси. Този изчерпателен набор от закони, датиращ от около 1754 г. пр. н. е., обхваща различни аспекти на всекидневния живот, като предлага информация за вавилонското общество и правосъдие.

2. Висящите градини на Семирамида: едно противоречиво чудо
Често обявявани за едно от седемте чудеса на древния свят, висящите градини на Семирамида, за които се предполага, че са съществували във Вавилон, остават забулени в мистерия. Въпреки легендарния им статут някои учени се съмняват в съществуването им, тъй като археологическите доказателства в подкрепа на изграждането им са ограничени. Теориите варират от величествена терасовидна градина до погрешен превод на древни текстове.

3. Астрономически постижения: Вавилонците и зодиакът
Вавилонците са пионери в астрономията, като около V в. пр. н. е. разработват ранна версия на зодиака. Тяхната астрологична система, състояща се от дванадесет знака, оказва влияние върху по-късните цивилизации и полага основите на съвременната астрология.

4. Вратата на Ищар: Триумф на месопотамското изкуство
Град Вавилон се гордее със зашеметяващата порта на Ищар, украсена с ярки сини плочки, изобразяващи митични същества. Посветено на богинята Ищар, това архитектурно чудо демонстрира майсторството на вавилонците в занаятите и изразяването с художествени средства.

5. Клинопис: Вавилонците и раждането на писмеността
Вавилонците изиграват ключова роля в развитието на писмеността с изобретяването на клинописното писмо - клиновидна писменост, отпечатана върху глинени плочки. Тази система за писане, първоначално използвана за водене на документация, в крайна сметка се превръща в универсално средство за комуникация.

6. Навуходоносор II: Вавилонският строител
Цар Навуходоносор II, един от най-влиятелните владетели на Вавилон, оставя незаличима следа в пейзажа на града. Той предприема амбициозни строителни проекти, включително прочутата порта Ищар и легендарните висящи градини, които допринасят за величието на Вавилон.

7. Епосът за Гилгамеш: Вавилонски литературен шедьовър
Епосът за Гилгамеш, древновавилонска поема, често се смята за едно от най-ранните литературни произведения. Този епичен разказ проследява приключенията на Гилгамеш, като предлага дълбоки прозрения по темите за смъртността, приятелството и какво е да бъдеш човек.

8. Вавилонска математика: Напредък в изчисленията
Вавилонските математици постигат значителни успехи в областта, като използват бройна система с основа 60 и разработват техники за решаване на квадратни уравнения. Техните математически умения полагат основите на по-късните математически разработки в региона.

9. Цилиндрични печати: Вавилонски лични подписи
Вавилонците използвали цилиндрични печати - сложно издълбани цилиндри, които се поставят върху глина, за да създадат отпечатък - това било форма на личен подпис. Тези печати са били не само практични за административни цели, но са служели и като символи на идентичност и власт.

10. Падането на Вавилон: Завладяване и наследство
Въпреки славата си Вавилонската империя преживява периоди на завоевания и упадък. През 539 г. пр.н.е. градът пада под властта на персите при Кир Велики. Въпреки това културните, научните и архитектурните постижения на Вавилон продължават да оказват влияние върху следващите цивилизации, оставяйки трайно наследство, което намира отзвук в страниците на историята.

Докато навлизаме в дълбините на вавилонската история, тези по-малко известни факти осветяват богатството и сложността на тази древна империя, предлагайки поглед към забележителните постижения, които са формирали разбирането ни за човешката цивилизация.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    15 10 Отговор
    Ищар -> Астарта, която пък е често асоциирана с демонът Баал - основен езически идол на финикийците.
    Клиновидното писмо е шумерско, не вавилонско. На него шумерите са написали епосът Енума елиш - най-старият намерен текст.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Будител

    8 0 Отговор
    Модератора...ти нормален ли си бе
  • 5 Будител

    8 1 Отговор
    Нямате си идея защо триете
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 плевен

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Наскоро се опитах да прочета една дебела, ситно изписана книга за историята на древния изток. Непосилна задача. Имената на народи, градове, държави, племена, географски области и съюзи са толкова непривични за нас, че е невъзможно да ги запомниш и свържеш в логична верига. След две страници вече си ги забравил и трябва да се връщаш назад за да разбереш прочетеното.
    Това което разбрах за Вавилон, е че многократно е превземан, а понякога унищожаван от конкурентите. И многократно е възстановяван под всякаква форма- независим град, държава /с най-различни варианти на територията/ или подчинена земя. И рядко е бил централно средище в Месопотамия.
    А за клиновидното писмо си прав- то е шумерско. Но е било ползвано за писане на няколко езика.
  • 8 Анджо

    11 8 Отговор
    Не знам защо го изписват , Вавилон на Български, а истинското име е Бабилон.
    Баб е врата, лон,или лион е бог и цялото име е портата на бога.
    Много истина се крие и историята за Шумер не е напълно вярна. Има учени в България които доказват , че Българите са основали този град. Ние сме по древни от шумер поне 2000год.и най интересното ,че ние не губим памет за това. Имаме село Шумер и град Шумен.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 125

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Анджо":

    А земята е плоска и Христос е българин. Също и Ахил и неговите мирмидонците. За Тесла да не говорим.
  • 10 Шеф Mанджев

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Анджо":

    По-стари сме, ама още не ни е дошъл акъла - шумерите отдавна са се изнесли на Марс, а ние рупаме!
  • 11 Рангел

    1 2 Отговор
    Има много по древни цивилизации от Вавилон за които никой не пише
    Една от най старите е тази на Арийците с езика санскрит от тях идват цифрите и десетичната система с която си служим
    Зодиака също е от тях
    Всичко това се премълчава
    Защо ли
  • 12 Рангел

    0 3 Отговор
    Има много по древни цивилизации от Вавилон за които никой не пише
    Една от най старите е тази на Арийците с езика санскрит от тях идват цифрите и десетичната система с която си служим
    Зодиака също е от тях
    Всичко това се премълчава
    Защо ли
  • 13 Име

    0 0 Отговор
    През едното ухо влязло, през другото излязло!