Last news in Fakti

24 Декември, 2013 11:37 3 059 3

Харчим за подаръци повече, отколкото можем да си позволим (обновена)

  • подаръци-
  • харчим-
  • бъдни вечер-
  • "бързи" кредити

Виновни за това са

Всеки пети мъж купува подаръци на Бъдни вечер. Това показва проучване във Великобритания, но и у нас не е по-различно, твърдят специалисти. В последните години обаче се очертава и друга тенденция сред българите – изхарчват повече пари за подаръци, отколкото могат да си позволят. Това става възможно благодарение на все по-достъпните банкови или „бързи” кредити, обясни пред бТВ финансовият консултант Стойне Василев.

„Банките се възползват от това време на годината и предоставят всякакви възможности да похарчиш повече, отколкото имаш. Това в повечето случаи не е разумно. Трябва да се допуска само в краен случай, ако можем да си го позволим. Подаръците са символ – по-добре да подарим време на близките, да им обърнем внимание. Това е по-добре, отколкото скъп подарък”, съветва Василев.

Според него, българите се страхуваме да не се изложим, затова се „изхвърляме“. Това потвърждава и Антоанета Шишкова – детски психолог. „Наистина имаме нужда да се покажем, понеже самочувствието на българина е доста занижено. Човек, като дава, се чувства силен”, коментира тя.

Стойне Василев подчерта, че разумният човек е планирал 1-2 месеца по-рано подаръците, купил ги е и сега само се наслаждава на празниците. „Можем да ги потърсим и през декември, но трябва да сме ги намислили по-рано – да са практични и за конкретния човек”.

Според Шишкова пък преди празниците трябва да се вслушаме в близките си - да наблюдаваме по какво се заглеждат, и така по-лесно ще изберем точния подарък.

Излязло наскоро изследване пък сочи, че най-бедните българи се състезават трапезата им да е най-богата. Психолозите дори смятат, че колкото си по-беден, толкова по-голям е стремежът да си набавиш повече количества храна.

„След невероятния пост от 40 дни облажването е задължително. Има символика - колкото повече ядеш, толкова по-добър ще бъде твоят живот”, обясни проф. Георг Краев пред Нова ТВ. „Дали си беден, или богат е потребно да ядеш, и то - много”.

По думите му, тази символика се крие във всеки празник – след всеки пост настъпва голямото ядене.

„Не е важно колко ти струва, а какво е отношението към храната. В най-богатите страни ядат най-нездравословно, а в най-бедните – най-здравословно”, обясни шеф-готвачът Иван Манчев. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Празниците свършват и след тях идва отново реалноста.Бачкане до смърт за жълти стотинки, немотия и болести.
  • 2 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Щях да забравя.И новите данъци.
  • 3 АРЕС АРЕС

    0 0 Отговор
    i pak tapata fizionomia na stanishev po televiziata