Last news in Fakti

23 Януари, 2024 12:57 852 4

Необратима загуба на слуха заплашва геймърите

  • игри-
  • видеоигра-
  • геймъри-
  • загуба на слух-
  • оглушаване

Геймърите прекарват дълги часове слушайки силни и импулсни шумове

Необратима загуба на слуха заплашва геймърите - 1
Снимка: Shutterstock

Геймърите могат да получат необратима загуба на слуха и тинит, предупреждават американски учени, цитирани от Скай нюз.

Анализ на предишни изследвания, в които са участвали над 50 000 души, стига до заключението, че нивата на звука, които геймърите слушат, често са близки до горните безопасни граници или ги надвишават. Рискът се засилва от това, че хората обикновено играят продължително, а импулсните шумове, като стрелба с оръжие, могат да бъдат много силни, пише БТА.

Изследването, публикувано в медицинското списание BMJ Public Health, е проведено от екип с участието на експерти от Световната здравна организация и Университета на Южна Каролина.

Те предупреждават, че "геймърите, които слушат при високоинтензивни нива на звука и за дълги периоди от време, могат да бъдат изложени на риск от трайна загуба на слуха и/или шум в ушите, предизвикани от звука".

Необходимо е да се направи повече, за да се подчертаят рисковете, свързани с игрите, предвид популярността им сред децата и тийнейджърите, смятат изследователите.

Специалистите дават насоки за "допустимото" време, през което хората могат да бъдат изложени на 83 децибела звук - 20 часа седмично. При 86 децибела този брой е 10 часа седмично, а при 98 децибела - само 38 минути седмично.

За децата нивата на излагане на шум са по-ниски - при 75 децибела 40 часа седмично, но при 83 децибела часовете са само 6,5, а при 98 децибела - едва 12 минути. Въпреки това данните показват, че средните нива на шума често са близо или над този диапазон.

Екипът призова за провеждане на допълнителни изследвания.

Слухът може да бъде увреден при повтарящо се или продължително излагане на звук над 95 децибела, като от блендер за храна. Безопасната продължителност при такова ниво е до осем часа дневно според британският Кралски национален институт за глухите хора. Шумът от натоварен трафик може да достигне 88 децибела, а на концерт на живо - 110 децибела. Болка в ушите при повечето хора се усеща при 140 децибела, но и по-ниски нива могат да предизвикат дискомфорт.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гей-мъркащите

    3 4 Отговор
    е какво значение има за тях нали са си загубили ума вече сега за един слух ли …ГЕЙмърството е болест която трябва да се лекува игрите са за деца и то не трябвя да се прекалява с тях !!!

    Коментиран от #4

  • 2 То пък

    2 0 Отговор
    Като не си ГЕЙмър загубата на слуха щот е обратима.....
  • 3 35 годишен геймър ( с жена )

    0 0 Отговор
    е то тогава от AWP-то вече трябва да съм оглушал - повече от 20 години ми гърми по цел ден в ушите.
  • 4 Хедшот

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гей-мъркащите":

    Повечето игри са 18+, не се препоръчват за деца. Децата трябва да си ходят на училище, а тези които не разбират дадена тема, да не коментират, защото се излагат много.