Last news in Fakti

31 Януари, 2024 13:29 2 248 1

Откриха предполагаемите останки от самолета на Амелия Еърхарт (ВИДЕО)

  • амелия еърхарт-
  • самолет-
  • пилот-
  • изчезване-
  • останки-
  • самолетна катастрофа

През 1937 г. Амелия Еърхарт и навигаторът Фред Нунан изчезват по време на опита на Амелия да стане първата жена пилот, обиколила земното кълбо

Откриха предполагаемите останки от самолета на Амелия Еърхарт (ВИДЕО) - 1
Снимки: Shutterstock

Изчезването на Амелия Еърхарт продължава да бъде загадка, като теориите варират от отвличане от извънземни до аварийно кацане на отдалечен остров. Сега Deep Sea Vision твърди, че може би е открила останките на нейния самолет Lockheed 10-E Electra на дъното на океана, съобщи IGN.

През уикенда компанията, финансирана от бившия служител на разузнаването на военновъздушните сили Тони Ромео, публикува в социалните мрежи сонарни снимки на това, което твърди, че е самолетът на Еърхарт.

"На 2 юли 1937 г. Амелия Еърхарт и навигаторът Фред Нунан излитат от Папуа Нова Гвинея, наближавайки края на рекордното си околосветско пътешествие, след което не са били видени никога повече. До днес. Deep Sea Vision откри нещо, което изглежда е самолетът на Еърхарт - Lockheed 10-E Electra", гласи публикацията.

Първоначално Еърхарт изчезва през 1937 г. заедно с навигатора Фред Нун в разгара на опита си да стане първата жена пилот, обиколила земното кълбо. Известна за времето си, Еърхарт поставя множество рекорди и е първата жена, извършила самостоятелен трансатлантически полет без прекъсване. Нейната мисия и мистериозният характер на изчезването ѝ се превръщат в част от американския фолклор, като се споменават в различни научнофантастични произведения - от "Стар Трек" до "Старфийлд".

Ромео изрази вълнението си от потенциалното откриване на останките, като каза пред Wall Street Journal, че се чувства като "10-годишно дете, което отива на лов за съкровища". Deep Sea Vision първоначално започна да издирва самолета на Еърхарт през септември с помощта на подводницата Hugin, като сонарното изображение е заснето около 30 дни след началото на пътуването.

То беше намерено на по-малко от 100 мили от остров Хауланд, където Еърхарт е трябвало да презареди с гориво, и на около 16 500 фута под океана. Екипът открива изображението в данните на подводницата едва много по-късно, което прави невъзможно обръщането, но планира да се върне на мястото на изображението.

Потребителите на социалните медии побързаха да отбележат, че видимият силует не прилича много на самолета на Еърхарт, като някои отбелязаха, че изображението изглежда по-скоро с дизайн на разперени крила. Други твърдяха, че несъответствията може да се дължат на счупени крила от повърхностен удар.

Ако това не е самолетът на Еърхарт, Ромео предполага, че изображенията може да са на друг изчезнал самолет или евентуално на изкуствен предмет, паднал от контейнер за превоз.

Засега се твърди, че експертите се интересуват от откритията, като кураторът на Националния музей на авиацията и космонавтиката Дороти Кокрън заяви, че изображението е на приблизително правилното място. Други казват, че е необходимо някакво визуално потвърждение, пише БГНЕС.

"Докато физически не погледнете това, няма как да кажете със сигурност какво е това", заяви подводният археолог Андрю Пиетрушка.

Ромео съобщи, че Deep Sea Visions планира да използва роботизирана подводница, за да се опита да получи по-добри изображения на обекта. Ако се окаже, че това е самолетът на Еърхарт, той планира да си сътрудничи със Смитсоновия институт и други инвеститори, за да се опита да възстанови останките.

"Не мисля, че все още сме стигнали дотам", казва Ромео. "Но мисля, че американците искат да видят това в Смитсоновия институт; там му е мястото. Не на дъното на океана."


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кой знае

    6 2 Отговор
    винаги съм се чудел как Амелия е вършела естествените си нужди по време на дългите полети над океана.