Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 09:05 1 437 10

Палеонтолози-аматьори откриха вкаменелости отпреди 470 милиона години във Франция

  • вкаменелости-
  • фосили-
  • франция-
  • находище-
  • находка-
  • палеонтология-
  • археология

Експертите смятат, че находището може да се окаже едно от най-значителните за човешката история

Палеонтолози-аматьори откриха вкаменелости отпреди 470 милиона години във Франция - 1
Снимка: Shutterstock

Любители палеонтолози откриха в Южна Франция едно от най-богатите и разнообразни находища на вкаменелости, датиращо от периода долен ордовик преди около 470 милиона години, съобщава БТА, позовавайки се на Юрикалърт.

Находището, което според специалистите е от световно значение, се намира в района на планината Монтан Ноар. То е анализирано от учени от университета на Лозана, Швейцария, в сътрудничество с колеги от френския Национален център за научни изследвания (CNRS) и международни екипи. Според тях откритието предоставя безпрецедентна информация за екосистемите от този период.

На мястото са открити над 400 вкаменелости от различни представители на праисторическата фауна, като много от екземплярите са добре запазени. В допълнение към черупчестите компоненти находките съдържат изключително редките меки елементи от древни мекотели като храносмилателни системи и кутикули, които също са забележително добре запазени.

Анализите на новата т.нар. биота (съвкупност от организми в определена област) от Кабриер разкриват наличието на членестоноги като многоножки и скариди, мекотели като медузи и корали, както и на голям брой гъби и водорасли.

Голямото биоразнообразие на мястото предполага, че то е служило за убежище на видове, които са търсили спасение от високите температури, преобладаващи по онези времена в северната част на днешна Франция, отбелязват учените.

"По това време на интензивно глобално затопляне животните наистина са живеели в рефугиуми на високи географски ширини, избягвайки екстремните екваториални температури", казва водещият автор на изследването Фарид Салех от университета на Лозана.

"Далечното минало ни дава представа за възможното ни близко бъдеще", допълва Джонатан Антклиф от изследователския екип.

Изследователите допълват, че откритието в Монтан Ноар поставя началото на дългосрочна изследователска програма, включваща мащабни разкопки и задълбочен анализ на вкаменелостите. С помощта на иновативни методи и техники се цели да се разкрие вътрешната и външната анатомия на организмите, както и да се направят изводи за техните филогенетични връзки и начин на живот.

Изследването е публикувано в научното списание "Нейчър еколъджи енд еволюшън" (Nature Ecology & Evolution).


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ъгъл

    0 5 Отговор
    Вкаменелости отпреди 470 милиона години откриха случайно наличието на археолози-аматьори във Франция. В древна Франция.

    Коментиран от #8

  • 2 Лили Иванова

    4 5 Отговор
    И,там съм пяла в дълбока древност!
  • 3 Смях в залата

    8 6 Отговор
    Ха ха, изключително елементарната, грозна и вулгарна пропаганда за така нареченото Глобално затопляне вече достига и колосални времеви измерения и смешното е , че умствено недоразвитите и объркани сексуално индивиди стоящи за тези манипулации се имат наистина за нещо специално и интелигентно, но нищо такова просто необхватна посредственост и перверзия на емоциите!
  • 4 хоминид

    3 4 Отговор
    Палеонтолози-аматьори,които не са миньори.
  • 5 Механик

    11 3 Отговор
    "По това време на интензивно глобално затопляне животните наистина са живеели в ...."
    Ми, по онова време пак ли "човешкия фатор" е довел до затоплянето? Пак ли дизелите и кравите се изпускали газове??
    Не бе, питам за един приятел евреин, дето иска да ви обложи с данъци за това, че ядете боб и после пускате метан.
  • 6 Ни йе тъй

    1 0 Отговор
    Туй са кокал’те на цар Македон, бе! Да ми Умре кварталниот войвода ако лажам!
  • 7 А дали е така...

    1 0 Отговор
    "...мекотели като медузи и корали, ...". Медузите и коралите не cа мекоmeлu, а мешесmu.
  • 8 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ъгъл":

    Имам голяма колекция фосили вярно е .Даже от една седмица чистя една нова днес ми се появи калцит и спрях да я обработвам , с част от корал и мидичка но е друго животно и в двора ме чака голям камък да вадя елементите.Скоро ще кача една две снимки в пинтерест обади ми се ти дам профила си да видиш.Тука където живея преди е било океан,а в двора не свекъра е пълно само че е много туткава работа някой минерали са крехки и не мога да ги пусна в машината за обработка да ги пилирам на ръка

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.