Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 15:15 752 0

Дигитален детокс – 7 причини да го направите

  • дигитален детокс-
  • психично здраве-
  • ползи

Как ще ви помогне отдръпването от дигиталния свят

Дигитален детокс – 7 причини да го направите - 1
Снимка: Shutterstock

Със сигурност думата „детокс“ е много актуална, особено в началото на годината. Всеки от нас би искал да започне начисто, да се опита да се освободи от ненужните токсини в тялото и негативните мисли в ума. Но хрумвало ли ви е да си направите дигитален детокс? В днешно време ние буквално сме бомбардирани с информация, която по-скоро натоварва психиката ни, вместо да ни кара да си почиваме. Как ще ви помогне отдръпването от дигиталния свят? Ето няколко причини да го направите:

Спрете порочния кръг

За много от нас проверяването на телефона или други устройства се е превърнало в несъзнателен навик и може би вие също извършвате тези действия, без дори да се замисляте. Това обаче е навик, от който нямате нужда, особено ако той ви кара да проверявате телефона си независимо от ситуацията или повода. Може да е трудно да излезете от цикъла, но дигиталната детоксикация създава идеалните обстоятелства най-накрая да се откажете от този лош навик.

Живейте на мига

Едва ли сте се замисляли, но дигиталният детокс може да повиши значително усещането ви за щастие и насладата ви от живота. Така ще можете да се потопите в настоящия момент, ще се почувствате по-свързани с другите и света около вас.

Отделете повече време за себе си

Цифровите устройства ни позволяват да сме свързани постоянно, но понякога това, от което наистина се нуждаем е време, за да останем сами. По този начин можем да се свържем със себе си, да разберем кои сме и какво наистина желаем. Когато „се изключите“ от мрежата, ще можете да се отпуснете правилно и да намерите време за нещо наистина релаксиращо – да си вземете дълъг душ, да прочетете няколко страници от любима книга, да направите кратка тренировка или пък масаж.

Намалете стреса и безпокойството

Постоянните известия, имейли и актуализации в социалните медии могат да създадат у вас усещането за постоянна неотложност и да ви накарат да се чувствате така, сякаш винаги сте „включени“. Това може да доведе до повишен стрес и безпокойство, тъй като мозъкът ви никога няма шанс да се изключи напълно. Един ден на технологичен детокс може да ви даде пространство да се откъснете от тези стресови фактори, като това ще ви позволи да се съсредоточите върху други неща, които ви носят радост и мир.

Подобрете отношенията си

Технологиите направиха поддържането на връзка с приятелите и семейството по-лесно от всякога, но те също така могат да създадат и усещане за откъснатост, особено ако постоянно сте залепени за вашите устройства. Ако направите дори само един ден дигитален детокс седмично, можете да дадете приоритет на взаимодействията лице в лице и да задълбочите отношенията си с любимите хора. Това може да бъде и добра възможност да се свържете с природата или да се включите в други дейности, които насърчават социалната връзка и човешкото взаимодействие.

Бъдете по-фокусирани

„Честите звукови сигнали и изскачащите известия, които идват от електронните устройства, могат лесно да ви разсеят“, това споделя психологът Кия-Рай Приуит. По време на дигитална детоксикация може да откриете, че забелязвате повече аспекти от непосредственото си обкръжение. Вашият мозък може да се концентрира много по-добре върху задачите, които трябва да изпълните.

Подобрете съня си

Прекъсването на връзката с електронните устройства няколко часа преди сън може значително да подобри качеството на съня ви. Едно проучване установило, че хората, които използват социални медии преди лягане, са по-склонни да имат тревожност, безсъние и кратък сън през делничните нощи, пише az-jenata.bg. Избягването на времето пред екрана преди лягане също намалява излагането ви на синя светлина, а тя се свързва с нарушения в съня.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА