Last news in Fakti

14 Март, 2024 13:28 1 178 4

Актрисата Оливия Мун сподели за битката си с рака на гърдата (СНИМКИ)

  • оливия мун-
  • рак на гърдата-
  • рак-
  • риск-
  • актриса

Тя се е подложила на двойна мастектомия миналата година, като част от борбата с коварната диагноза

Актрисата Оливия Мун сподели за битката си с рака на гърдата (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В сряда Оливия Мън разкри, че е диагностицирана с рак на гърдата и се е подложила на двойна мастектомия миналата година, само два месеца след като тестът за гена BRCA е бил отрицателен.

43-годишната актриса обясни, че това, което “спаси живота ми”, е било решението на нейния акушер-гинеколог д-р Тайс Алиабади да изчисли оценката на риска от рак на гърдата на Мън, която показала, че рискът от рак на гърдата през целия ѝ живот е 37%. Тези резултати довели до това актрисата да си направи ядрено-магнитен резонанс, ултразвук и биопсия — и в крайна сметка да научи, че има “агресивен, бързо развиващ се рак” в двете гърди.

“Имах късмет”, каза Мън. “Хванахме го с достатъчно навреме, за да имам възможности. Искам същото за всяка жена, която може да се сблъска с това някой ден.”, пише в Инстаграм профила си актрисата, като сподели и снимки от процеса.

Инструментът за оценка на риска от рак на гърдата (BCRAT), известен още като Моделът на Гейл, е инструмент, използван от здравните специалисти за оценка на риска от развитие на инвазивен рак на гърдата при дадена жена през следващите пет години и през целия ѝ живот (до 90-годишна възраст), според Националния институт по рака в САЩ.

Изследването, което отнема само пет минути, използва лична информация на жената за определяне на риска, включително възраст, възраст при първата менструация, възраст при раждането на първото дете, семейна анамнеза за рак на гърдата (майки, сестри, дъщери), брой минали биопсии на гърдата (положителни или отрицателни), брой биопсии на гърдата, показващи наличие на атипична хиперплазия, и раса/етническа принадлежност.

Оценката не може да оцени точно риска от рак на гърдата при жени, които преди това са били диагностицирани с рак на гърдата, или при жени, които са носители на мутация в BRCA1 или BRCA2, предизвикваща рак на гърдата.

При анализа на показателя за оценка на риска от рак на гърдата жените се класифицират като високорискови за развитие на рак на гърдата, ако 5-годишният риск е 1,67% или по-висок, а рискът през целия живот е 20% или по-висок.

Д-р Алиабади призовава тези жени да си правят ежегодни мамографии и ядрено-магнитен резонанс на гърдите, започвайки от 30-годишна възраст. Мамографиите са от жизненоважно значение за ранното откриване на рак на гърдата, от който страда всяка осма жена в САЩ.

През май 2023 г. Работната група за превантивни услуги в САЩ понижи препоръчителната възраст за скрининг за рак на гърдата след увеличаване на броя на по-младите диагностицирани случаи. Научните данни вече показват, че всички жени трябва да започнат да се преглеждат през една година след 40-годишна възраст, което може да доведе до спасяването на 19% повече животи.

В допълнение към спазването на рутинните прегледи, здравните служители съветват жените от всички възрасти да се запознаят с това как обикновено изглеждат и изглеждат собствените им гърди, така че да е по-вероятно да разпознаят нещо необичайно, когато си правят самопреглед на гърдите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Чапаев

    7 0 Отговор
    Господ здраве да и дава.
  • 2 етикет

    7 0 Отговор
    Да е жива и здрава жената!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.