Last news in Fakti

14 Април, 2024 06:02 6 231 29

Българин остави сперма за изследване в болница, лекарка я използва и роди

 • инвитро-
 • сперматозоиди-
 • болница-
 • бебе

Казусът действително поражда сериозни и опасни съмнения, доколко сигурно е съхранението на биологичен материал

Българин остави сперма за изследване в болница, лекарка я използва и роди - 1
Снимка: NOVA
Безпрецедентен случай за кражба на генетичен материал и зачеване на дете бе разказан в „Темата на NOVA“, предаде dariknews.bg.

Историята звучи като сюжет на филм, но не е. От морални съображения майката остава анонимна. Тя е лекар. Болницата, където е извършена инвитро процедурата – също. Писмено отрекоха, че при тях е създадено дете без позволението на другия родител.

Този безпрецедентен случай повдига важния въпрос – доколко сигурен е контролът върху съхранението на биологичен материал? И кой гарантира, че няма да бъде злоупотребено с ДНК-то ни?

„Като в турски сериал съм. Животът ми е филм, обърна се на 180 градуса. Не го пожелавам на никой, защото казват, че съдбата е въпрос на избор, не на шанс. Но аз не съм избрал тази съдба”, разказва Людмил Петровски.

„Като жена не разбирам подобно нещо. Като юрист смятам, че е грубо нарушаване на личната сфера и злоупотреба с биологичен материал. Злоупотреба с чувства, мечти и човешки живот. Никой няма права да злоупотреби с тези неща”, категорична е Станислава Колева, адвокат на пострадалия.

„Лично аз досега в практиката не съм чувал за подобен казус - някой да използва биологичен материал за инвитро без съгласието на другия”, подчертава Стоян Стойков, адвокат на пострадалия.

От болницата, осъществила инвитро процедурата, посочиха в позиция, че „лечебното заведение е осъществило инвитро процедурата, при стриктно спазване на всички нормативни изисквания и правилата за добра медицинска практика”.

"Задължително ще направим проверка. Това е много тежко - и от морална, и от етична гледна точка. Наистина е тежко нарушение”, подчертаха от Изпълнителна агенция “Медицински надзор”.

„На никой не пожелавам това, което ми се случи. Това трудно се преодолява. Остава за цял живот. Защото това е човек, дете”, заяви Петровски.

Людмил Петровски е земеделски производител от Кнежа. През 2018 година майка му е диагностицирана с онкологично заболяване. В търсене на най-добрия вариант за лечение се свързва със своя стара позната – лекарка. Тя ще бъде наречена условно Иванова. От морални съображения не се разкрива самоличността ѝ. Тогава Иванова работи в столична болница и Петровски я моли да съдейства, за да може майка му да бъде оперирана там.

„По това време имах сериозна връзка с момиче от Варна. Бяхме заедно близо 3 години и с нея пробвахме да имаме дете. На семейни начала живеехме, но по естествен начин не се получаваше да забременее. Започнахме изследвания за инвитро”, разказва потърпевшият.

Докато се грижи за майка си в София след операцията, споделя на Иванова за репродуктивните премеждия. Тя работи и на второ място, в болница за инвитро. „Споделих ѝ, че трябваше същата седмица да съм във Варна, за да дам материал за изследване. Но понеже няма кой да се грижи за майка ми - тя ми предложи да оставя в тяхната болница материал за съхранение”, допълва мъжът.

Два дни по-късно Людмил отива в болница „Щерев”, където работи Иванова и попълва нужните документи. За съхранение на биологичен материал. „На по-следващия ден бях в болница „Щерев”. Взеха ми стандартни кръвни проби и на следващия ден отидох и оставих за съхранение мой материал. Защото съм на години, не съм първа младост. Трябваше да кажа колко дълго да се пази материалът. Написах първо два месеца, след това написах 6 месеца. И така оставих материал там”, твърди Людмил. И допълва: „За съхранение оставих генетичен материал. Не за донорство. За съхранение, както е посочено в документите”.

С майка му се прибират в Кнежа, а месец и половина по-късно получава съобщение от Иванова, че е направила инвитро.

„Пожелах ѝ успех, защото вечерта, когато ѝ споделих, че правим инвитро, тя ми каза, че и тя е правила. И е било несполучливо. Пожелах ѝ успех”, разказва Петровски.

На 12 ноември 2018 година Иванова му изпратила снимка от видеозон, за да му покаже, че е заченала дете, то е момиче и е в шестия месец на бременността. От общи познати Людмил научава, че Иванова е родила през март 2019 година. Девет месеца след раждането отново получава съобщение от нея.

„Декември ми изпраща снимка с детето. Честити ми Коледа. И на Бъдни вечер ми написа, че ще правят кръщене на детето и ме канят. Обадих ѝ се и я попитах като какъв се явявам на това кръщене? Тя ми каза: „Как като какъв? Ти си баща на детето!”, споделя потърпевшият.

Шокът е огромен за Людмил, но примесен и със силно съмнение. Затова настоява да направят ДНК тест. Иванова предупреждава в лабораторията да не се изненадват от резултата, защото инвитро процедурата е с донорска яйцеклетка.

„Оказа се, че аз съм баща на 99, 9 процента, а тя е О процента. Тя не е биологична майка на детето”, заяви Людмил.

Този резултат е преломен и животът му тръгва в друга – непланирана посока. „Връзката ми с жената, с която имах намерение за създам семейство, и да имам дете от нея - приключи. Дойде ми като гръм от ясно небе. Но детето е факт. И аз го приех - явно така е било писано да стане, макар и по много странен начин”, посочва Петровски.

Той твърди, че никога не е имал каквито и да било отношения в Иванова, която „даже гадже не му е била”. По думите му жената не му е дала никакви обяснения и му е казала само, че „детето си е нейно и било бутиково”.

Шокът е огромен. Отнема му известно време, за да приеме случилото се и да си подреди мислите. Опитва да погледне философски на обрата в живота си. И прави първата крачка –припознава детето като негова плът и кръв. „След кръщенето на детето започна ултиматуми да ми поставя. Че, ако не живея с нея, баба му и дядо му, на бала ще го видя. Тогава реших да припозная детето и да заведа дело. Това дете е факт, не мога да се откажа от него. Възпитанието не ми го позволява, а и съм вярващ”, посочва потърпевшият.

Иванова е лекар. Сега живее и работи в Плевен.

Екип на NOVA се свързва с нея за среща и разговор, но тя отказва. Уверява, че адвокатът ѝ ще изпрати писмено становище с нейната гледна точка. Това обаче така и не става.

За коментар са потърсени и от ръководството на медицински комплекс „Д-р Щерев”. Въпреки настоятелните покани за среща и за интервю, от лечебното заведение отказаха среща с екипа.

На въпрос на електронната поща на болницата е получен писмен отговор от адвоката на лечебното заведение. В становището се твърди, че Петровски и Иванова са живели на семейни начала и са правили опити за създаване на потомство.

„Предвид неуспеха за постигане на бременност по естествен начин партньорите са потърсили съдействие от репродуктивните специалисти в клиниката с цел извършване на инвитро процедура. Родено е дете от женски пол, с установен произход на бащата /съгласно наличните данни, Людмил Петровски е подписал декларация за припознаване на детето, пред нотариус/”, посочват в позиция от болницата.

Доказателство за знанието на Петровски за инвитро процедурата били множеството публикации в социалните мрежи. От тях било видно, че след раждането на детето, то е било отглеждано от двамата си родители, се твърди още в становището на адвоката на лечебното заведение. Това води до извода, че в случая се касае за спор между двамата родители.

От болницата потвърждават, че инвитро процедурата е извършена при тях. В становището пишат още: „Лечебното заведение е осъществило инвитро процедурата, при стриктно спазване на всички нормативни изисквания и правилата за добра медицинска практика. При явяването си в лечебното заведение, партньорите са представили необходимия набор от документи и информирани съгласия, попълнени и подписани, съгласно изискванията на медицинския стандарт. В хода на извършеното лечение партньорите са третирани като пациенти на лечебното заведение. Обстоятелството, че Иванова е имала сключен трудов договор с клиниката /като лекар – анестезиолог/ по никакъв начин не е оказало влияние и не е довело до третирането ѝ различно от това на пациент на лечебното заведение”.

Какво обаче показват документите по случая?

От болницата отказаха да предоставят такива с мотива, че това е лична информация и препратиха към Петровски и Иванова.

Екипът на NOVA разполага с информирано съгласие за замразяване, съхранение и размразяване на сперма. То е с дата 23 май, с валидност шест месеца – до 23 ноември 2018 година. С него Людмил Петровски лично е оставил за съхранение биологичния си материал в болница „Щерев”. Информираното съгласие е подписано собственоръчно от него.

Има и Декларация за информирано съгласие за асистирана репродукция, т.е инвитро. Тя е попълнена от името на Иванова. Прави впечатление, че със същия почерк са попълнени и личните данните на Людмил Петровски. В нея е отбелязано, че двамата са партньори и дават изричното си съгласие да бъдат включени в програма за донорство на яйцеклетки. Под документа има две графи за два подписа на двамата партньори. И двете са подписани.

Експерт от Изпълнителна агенция „Медициснки надзор” обясни, че когато се прави инвитро процедура, задължителни преди това и двамата партньори трябва да се подпишат лично под документите.

И двете графи в документа са подписани. По време на съдебното дело е назначена графологична експертиза. Нейната задача е да установи дали положеният под номер 2 подпис е на Людмил Петровски. Експертът установява, че това не е неговият почерк и не той е подписал документа. Съдът поставя и втори въпрос пред експерта. Дали подписът в графа 2 е положен от Иванова. Тук експертът дава заключение, че и двата подписа са поставени от нея. Т.е тя се е подписала и в двете графи.

Тъй като случаят е изключително сериозен, екипът на NOVA отново търси коментар от болницата. Този път лично. Неуспешно. Отново получава писмен отговор. Този път от административния директор на болницата. Повтаря написаното от адвоката и допълва: „Считаме, че настоящият случай не касае пропуск от страна на лечебното заведение, а уреждане на междуличностни отношения. На този етап се въздържаме от други изявления”.

Людмил Петровски е завел дело срещу болница „Щерев”. Според адвокатите му доказателствата са достатъчни. Защитниците му са лаконични, тъй като съдебният процес е висящ.

„Той оставя материал и подписва информираното съгласие за съхранение. В това информирано съгласие не е посочен партньор, нито съгласие, нито съхранение. Нито е посочено материалът да се ползва впоследствие за асистирани инвитро процедури.

Трябва да се вземе под внимание, че между тази дама и лечебното заведение е имало трудови правоотношения по време на процедурата. Това е извършено от физическо лице, но самото обстоятелство по предоставяне на материала на нашия клиент е по нейно настояване. Тя е била наясно, че той иска да мине през инвитро и тя му е препоръчала, че може да остави там материал”, твърди Станислава Колева, адвокат на пострадалия.

Делото, което се води, е гражданско. На въпрос защо не е сезирана прокуратурата, след като е установено, че това не е подписът на Петровски, адвокатът му Стоян Стойков отговори: „Този въпрос е деликатен. От една страна говорим за двама родители, които ще отгледат едно дете. От друга - последиците за родителите се отразяват и на децата им. Към настоящия момент нашият доверител не желае да се сезира правоохранителен орган, именно за да може да се запази доколкото е възможно доброто име на детето”.

Този казус действително поражда сериозни и опасни съмнения. Повдига редица важни въпроси. Доколко сигурно е съхранението на биологичен материал. Можем ли да бъдем сигурни, че няма да бъде злоупотребено с онези най-уникални частици от нас?

У нас 30 лечебни заведения разполагат с криобанки за съхранение на генетичен материал, а също така предлагат и асистирана репродукция. За съжаление клиниките, към които се обърнахме с молба да заснемем тези помещения, ни отказаха достъп - в повечето случаи с аргумента, че там тече ремонт. Иначе контролът над съхраняването на генетичен материл и инвитро процедури се осъществява от Изпълнителна агенция „Медицински надзор”.

Търсят се отговори от директора на Дирекция „Управление, координация и контрол на трансплантацията и асистираната репродукция“.

Д-р Евелина Цветкова от ИАМН обясни, че във ведомството не е постъпвал сигнал за злоупотреба с генетичен материал. Тя подчерта, че няма „как агенцията да провери дали подписът е фалшифициран, ако не е постъпвал такъв сигнал при тях”. По думите ѝ проверка може да се извърши, но при подаден сигнал”. „Наистина е доста сериозно нарушение. Задължително ще направим проверка”, подчерта тя.

Няма точни данни колко души са оставили за съхранение биологичен материал. Специален регистър проследявал процеса от даряването на биологичен материал до инвитро процедурите. От агенцията са категорични, че редовно проверяват лечебните заведения за асистирана репродукция – на всеки две години.

От ИАМН посочват, че досега не са констатирани сериозни нарушения. Действително, казусът с Людмил Петровски е прецедент. Поне други подобни – за използването на оставен за съхранение биологичен материал и използван без съгласие за донорство - не са ставали обществено достояние. Шумен скандал с генетичен материал избухна преди 11 години. Тогава стана ясно, че десетки замразени ембриони, съхранявани в столичната АГ болница „Света София”, са унищожени, а за много други липсва информация. Оказва се, че доктор Цветкова е била сред проверяващите случая тогава.

Наказателният кодекс не разглежда точно такава хипотеза - използването на чужд генетичен материал. Без разрешението на собственика му. И то за създаването на живот.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 5 Механик

  32 14 Отговор

  До коментар #1 от "Само питам":

  Сигурен съм че НЕЕДНОКРАТНО я е опъвал. То от там иде и проблема.
  Нашият я е опъвал и я е лъгал, че "ще я вземе", ама така и не го е правил. Залитнал е по младичката варненка. Тая пък се е почувствала употребена и изоставена и е затаила мъст, но се е направила, че е простила и че вече ще са си само приятели (жените много го умеят това). А после, когато тоя кнежански шмекер е споделил (приятелски) с нея, че с малктоо кифле мислят да правят инвитро, тая му е предложила услугите си и го е подхлъзнала.
  Всичко е заради парите. Тоя кнежански земеделци са пословични с многото си пари и малкото си акъл.

  Коментиран от #24

 • 6 Като гледам снимката

  27 4 Отговор
  Страхотен генетичен материал си е намерила докторицата. Абе, да е живо и здраво детенцето..
 • 7 Детето

  21 7 Отговор
  е заченато по естествен път , всичко друго е ала - бала ! Стоял той в София за да се грижи за онкологично болната си майка и отишъл при негова близка лекарка да дава сперма , че само до това му е било в ситуацията ?
 • 8 От мен

  29 9 Отговор
  Лекарке , гледай си детето , да е живо и здраво , а тоя да си гледа нивите !
 • 9 Ми той щот

  20 5 Отговор
  много убав и умен бе кака...
 • 10 Лайн Ари

  25 2 Отговор
  Каквото и да ви говорят, става дума за пари! И двамата не изпъкват с особени умствени способности . Особено жената - ако си е мълчала всичко щеше да мине и замине.
 • 11 Опаа!

  9 5 Отговор
  Петровски,май повече се хвалиш,отколкото се оплакваш.
 • 12 Големо важно

  9 3 Отговор
  Половин Европа и Азия носят гените на Чингис Хан.
 • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 14 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

  13 1 Отговор
  Лекарката е искала да го върже за себе си с инвитро детето. Успяла е да го раздели с варненката, ама той не е бил съгласен да се откаже от варненката. Иначе, защо ще го кани тържествено на кръщене на собственото му дете? Надявайки се да го зарадва, че е станал баща и да използва момента да го привлече към себе си. Женски хитрини! А той на два стола, после на земята.
 • 15 ами,

  14 2 Отговор
  Детето е на бащата,не на лекарката.Не носи нейните гени щом е заченато с донорска яйцеклетка.Той е баща на 99.99% според ДНК теста а тя 0%.Какво ще каже тя на дъщеря си като порасне за нейното зачеване?
 • 16 баба ти

  13 1 Отговор
  Хубав, грозен - жената си го е харесала. Ако е интелигентен и с добри гени е идеален за донор. Лекарките ги разбират тези работи. Ама на жени вяра да нямаш!
 • 17 мхаа

  5 4 Отговор
  Каква драма, каква драма драги зрителе...
 • 18 Масонска ложа "Ориент НАТО"

  10 2 Отговор
  Нека позная Путин е виновен.

  Коментиран от #21

 • 19 Идън

  11 2 Отговор
  Лекарката може да бъде осъдена за използване на чужди лични данни и фалшифициране на подпис в официални документи - независимо, че е припознал детето. Припознавайки детето за свое - той го признава и за негов наследник. Т.е. жената го е вписала като неин партньор за процедурата по ин витро без негово присъствие и личен подпис. За това носи отговорност и болничното заведение.
 • 20 7678

  7 0 Отговор
  За да не ви мяткат така, трябва да знаете, че ин витрото се получава най-добре от незамразяван материал.
 • 21 ПРАВ СИ!

  4 2 Отговор

  До коментар #18 от "Масонска ложа "Ориент НАТО"":

  За това, че ни управляват непригодни, е виновен той и само той!
 • 22 Роза

  4 2 Отговор
  От цялата работа единствено хубаво е това,че се е създал нов живот!Другото е разправии между двама глупаци!Сега трябва да мислят единствено за това,кое е най-добро за детето,а не как да угодят на личния си егоизъм!Наистина,докторката щеше да направи по-хубаво,ако си беше мълчала!Сега я чакат само дела,упреци и проблеми!"От ума си тегли!"-една винаги актуална народна мъдрост!
 • 23 Поредната кукуфелница

  10 1 Отговор
  Като оная от Русе, дето на 62 години роди с донорска яйцеклетка, едното почина, другото едва го спасиха, с хиляда зора го гледаше, после почина и детето е на 14 години и не знае нито коя е майката и кой бащата. Та и тая спала и дремала, когато й било времето и сега майка искала да става, ама с чужд генетичен материал. Това дете поне биологичния си баща ще знае и все ще се пита коя ли е жената, чиито цени е наследило. Ей такива истории забъркват някои заради собствения си егоцентризъм.
 • 24 Абе

  1 0 Отговор

  До коментар #5 от "Механик":

  да не се окаже че яйцеклетката е била на младата варненка...
 • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 29 Този коментар е премахнат от модератор.