Last news in Fakti

13 Май, 2024 12:28 5 954 9

Рядка монета от 2 стотинки от 1981 г. днес струва до 15 000 лева

  • стотинки-
  • монета-
  • нумизмати-
  • нумизматика-
  • соц

Това, което прави монетата особено специална, е сбърканият надпис

Монета от 2 стотинки, изсечена по време на дълбокия социализъм – 1981 година, е сред най-скъпите в момента. Цената ѝ върви от 6 до 8 хиляди лева. Специализирани сайтове обаче я предлагат и за 15 000 лева.

Монетите от две стотинки са изсечени, за да се пуснат в масово обращение преди 41 години. От тях има милиони. Има обаче няколко, които са със сбъркан надпис и затова са толкова скъпи и търсени от колекционерите. Те се броят на пръстите на ръцете, казва Георги Георгиев, шеф на Софийското нумизматично дружество. Други експерти уточняват, че бройката е само 20.

Ако се разровите в чекмеджета и шкафове, където държите непотребни вещи и попаднете на монета от две стотинки от 1981 година с надпис на реверса "Народна република България“, сте извадили късмет – за нея може да получите сума, с която да си купите сравнително нова кола. Ще сте късметлия и ако попаднете на монета от 1 стотинка от същата година и със същия надпис. Цената ѝ е малко по-скромна – около 10 000 лева, тъй като от нея има малко повече бройки – 137.

Защо тези монети са толкова уникални?

По времето на соца в чест на 13 века от създаването на България БНБ решава да смени обичайния надпис на обикновените размени монети и вместо "Народна република България“ на тях да пише "Хиляда и триста години България“.

 

Според Георгиев за смяната на надписа е настояла лично Людмила Живкова. Само че някой от монетния двор забравя да смени матриците на 1 и 2 стотинки и така за изсечени 20 броя монети от 2 стотинки и 137 броя от монетите със стойност 1 стотинка.

Справка на Sofia24.bg показва, че въпросната монета от 2 стотинки е достигнала стойността от 15 000 лева в един от сайтовете за различни продажби, а собственикът ѝ е от Асеновград.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    21 6 Отговор
    Аз имам 96 монети от тези,отивам да ги продам и ставам милионер утре
  • 2 е всеки пази , но не най-ценната

    5 2 Отговор
    има монети , марки , ами антики . Черепа видяхме как трупал . Та за 30-40 милиона злато , сребро , картини , монети . Не музея , а черепа . оня другия бореца и той - картини, склуптури . Частните сбирки и колекции са по-добри от държавните . крадат от музеи и от църкви . продават на паралии тук и в чужбина . хахахаха
  • 3 Късмет

    11 1 Отговор
    Струва дори повече. Цената се вдига според търсенето. Вероятно ще се утрои в следващото деситилетие.

    Коментиран от #6

  • 4 асдасас

    28 1 Отговор
    Той я ПРОДАВА за 15.000, а колко ще получи е съвсем друг въпрос.
    Ето, пример: продавам 10-годишен Мерцедес за 150.000 евро. Аз за толкова го продавам, а дали някой ще ми ги даде - е съвсем отделен въпрос.
  • 5 Имам 2 ст. от 1974г.

    6 1 Отговор
    Тя е по - стара , сигурно струва повече ?

    Коментиран от #7

  • 6 ооооо

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "Късмет":

    с две такива стотинки и такава измислена цена може да си купиш имот. Да реално не струват нищо но откачената и збъркана реалност надува балони до кухи лейки и болното население търчи да изкара пари от нищо.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Уличен телефон - 2 стотинки

    12 2 Отговор
    Ако си преровите чекмеджето и намерите само кюлчета и пачки, нищо не можете да си купите, защото мисирките ще ви надушат.
  • 9 НУМИЗМАТИЧНО

    3 2 Отговор
    ИНТЕРЕСНО КОЛКО СТРУВА
    ИНФОРМАЦИЯТА И ДОСИЕТО ЗА СЪДБАТА И ТОВА
    КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО С....
    „ОБЪРКАНИЯ ”МОНЕТОСЕКАЧ.....🤔