21 Май, 2024 16:15 1 915 13

3-те най-важни фактора за щастлив семеен живот

  • семеен живот-
  • връзка-
  • взаимоотношения

Принципите, върху които се гради успешен брак

3-те най-важни фактора за щастлив семеен живот - 1
Снимка: Shutterstock

Когато в една връзка има хармония, всички други сфери на живота се подобряват. Как да създадем силен и хармоничен съюз? Разказва ни Евгения Павловская, експерт в областта на системния подход към живота и бизнеса и автор на метода на системните решения.

Статистиката за разводите показва, че не всички семейни двойки са наистина щастливи в отношенията си. Не са ни учили да изграждаме семейство, да работим върху взаимоотношенията: приемаме тази информация от родителите си, имаме само ясна представа за това как са живели те. Но когато едно дете живее в семейство, то вижда отношенията на мама и татко, а не на двойка - съпруг и съпруга.

Ролята на съпруг/съпруга първоначално е непонятна за човека, ние никога не сме били в нея. А после същото това дете пораства, среща партньор, красивият период на бонбонения букет приключва. А щом станат двойка, автоматично се зареждат сценариите на родителите им - тя иска той да е като баща си, а той иска тя да е като майка му. Или пък - просто не като мама или татко.

Това са едни и същи скриптове и една и съща система. Тогава връзката започва да се разминава напълно и това продължава толкова дълго, колкото партньорите имат търпение, а следващото нещо е раздяла.

Но разводът е само последица и показател за това, че човек не е на мястото си. Един прост пример. Жена от позицията на "мама на мъжа" в една връзка се опитва да преобрази мъжа и да го възпита. В крайна сметка вместо равностоен партньор тя получава "син", който е научил всичко и е продължил напред - децата все пак порастват и продължават живота си. Ако тази жена не се върне на мястото си на съпруга във връзката и продължи да бъде "майка", независимо какъв партньор е до нея, съюзът е обречен на неуспех. Невъзможно е да се изгради нещо собствено върху основите на някой друг. Няма смисъл да се борите за ценности, приети от родителските системи, от тях няма полза за новото ви семейство.

Родителите са си родители. А вие сте си вие. Когато навлезете в системата мъж-жена, трябва да създадете свои общи ценности. Когато мъжът стъпи на мястото си и изпълни функцията си, връзката се развива, вдъхновява, няма мисли за развод.

Кои са принципите, върху които се гради щастливият семеен живот?

Първият принцип е, че партньорите са равноправни.

Трябва да влезете във връзката от изобилие, когато и двамата сте готови да споделите любовта си, а не да искате в замяна. Съществува формула за партньорство - 1+1=11. Тя означава, че заедно мъжът и жената са цялостни и изобретателни. Когато партньорите са равнопоставени, когато уважават интересите си, между тях има страст и любов. Само ако сте равнопоставени с партньора си, можете да изградите силна връзка.

Според системния подход равенството е налице, когато се признава еднакъв принос към връзката. Разграничавате функциите, не се фокусирате върху негативното, не навлизате в чуждата територия, доверявате се и сте готови да вървите рамо до рамо към главната цел.

Вторият принцип са външните и вътрешните граници

Мъжът и жената са равни, но вътре в системата те имат различни роли и задачи. От незапомнени времена мъжът е защитавал границите, добивал е мамута, а жената е пекла мамута и се е грижила за децата. Това показва, че в нашата система мъжът отговаря за външната, а жената - за вътрешната част, но те са равнопоставени.

Жената внася уют и прави приятно мъжът да се прибере у дома - и не е необходимо да стои с часове до печката или да мие чинии, защото има доставки и миялни машини. Главното е домът да е удобен и спокоен. Мъжът дава на жената защита, сигурност, като казва: "Ще реша всичко, не се притеснявай".

Има един прост пример за вътрешно и външно пространство. Когато една двойка пристигне на почивка, жената веднага започва да подрежда нещата, да прави стаята удобна, докато мъжът изследва територията, приближава се до плажа, научава всичко за екскурзиите.

Третият принцип - сексът

Щастливата връзка е партньорство, любов със сърцето, секс и общи цели. Това са задължителните елементи. Ако в една двойка няма секс, това означава, че нещо не е наред, партньорите не са си на мястото. Сексът в една двойка е важен, защото без него няма продължение на рода. А без любов не може да се постигне сексуална хармония.

Затова сексуалните отношения са успешни само ако се основават на взаимно уважение, пише actualno.com. Равенството в секса е толкова важно, колкото и равенството в двойката като цяло. И двамата партньори трябва да желаят и да дават еднакво. В една връзка трябва да работите върху себе си и да се развивате. Тогава ще има именно този обмен на енергия, привличане и желание. Щом следвате тези принципи, системата веднага ще отговори с поток от ресурси и щастие. Ето как работи системният подход към взаимоотношенията.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 визионер

    9 3 Отговор
    Деца не се споменават . Сега покрай баловете , ако не се разведем ще е чудо .Станал съм точно като 24часов банкомат .Даже не ми се мисли за издръжка на студент след бала , квартири , разходи , такси .

    Коментиран от #6

  • 5 наивник

    3 1 Отговор
    Пак си добре .Ние сме със студент +ипотека от една година насам
  • 6 не думай

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "визионер":

    Ако беше истински визионер, трябваше вече да си събрал парите за тези неща.
  • 7 Брак по сметка

    2 4 Отговор
    Формулата ви е грешна, 1+1=11. Дори в бинарен код 1+1=10, а не на 11. Аналогията в случая е, че единият трябва да се примири с ролята на нулата.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Владетел

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Бети баламурника":

    Пригответе се с русия баламурник от женски пол да съжителствате с цигани
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 2 Отговор
    Правите се на много знаещи ,много хитри,а сигур не знаете това и онова как се напасват.Основата е Желанието и привличането.Нищо общо няма с пари и други простотии.Във всяка връзка най важно е Честност и едно сляпо и едно глухо ухо....Останалото се купува,а децата се правят с иии.ба-не,а не с епруветка.ПС.ако пенсионер се осигурява по 1 месец на година ще му трябва година и полоина за да си върне това ,което е внесъл като осигуровка....???Ако някой е сигурен,че ще живее над одина и половина си е изгодна сделка!

    Коментиран от #13

  • 11 Грета Тунберг

    0 2 Отговор
    По трета точка моят електрик митбъстър е нула.
  • 12 Име

    0 0 Отговор
    Добре е, че има хора, които ги знаят!
  • 13 тука се изложи

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Какъв "дълбоко виждащ" си с едно кьораво око?