Last news in Fakti

26 Май, 2024 03:48 1 800 2

Рекорден брой чужденци на Празника на розата в Карлово ВИДЕО

  • празник на розата-
  • карлово

За първи път в новата история празникът започна извън града - в розовите градини над Клисура

В Карлово се състоя кулминацията на Празника на розата, предаде БНТ. Това е един от най-красивите празници в Подбалкана, който е посветен на маслодайната роза, която разнася славата на България по света.

За първи път в новата история, празникът започна извън Карлово - в розовите градини над Клисура. Под звуците на гайдите новоизбраната Царица на розата приветства гостите и заедно с всички участнички в конкурса възпроизведоха ритуала розобер.

Празникът на Розата продължи с шествия по улиците до централния площад на Карлово. Там по традиция кметът на общината връчи на Царицата на розата 24-каратова златна роза, символ на непреходността, устойчивостта и красотата и това, че традициите се уважават и спазват.

"Значим е, защото през последните десетилетия се превърна в една от емблемите на Карлово и на България, каненени сме в Япония на Експо 2024 и именно, за да покажем нашите традиции и обичаи", заяви д-р Емил Кабаиванов - кмет на Карлово.

Тази година в Карлово дойдоха рекорден брой туристи от четири континента.

"От Сингапур сме, за първи път. Тук сме, за да се насладим на фестивала и танците. Много сме щастливи, вълнуващо е. Харесваме много продуктите от роза - розово масло и розова вода.", заявиха присъствали на празника.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йкмм

    8 4 Отговор
    В Европа вече се чудят как да се отърват от туристите, а тук голямо въодушевление...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.