Last news in Fakti

13 Февруари, 2014 15:54 26 700 7

Марихуаната изпържва мозъка

  • марихуана-
  • мозък-
  • влияние

Как марихуаната причинява хаос в мозъка и го кара да си почива

Как марихуаната влияе на мозъка? Това е един интересен и много дискутиран въпрос през годините, който е залегнал в дискусиите за ползите и вредите от лекия наркотик. Един студент от Лайденския университет в Холандия е направил поучително видео за видео конкурса Brain Awareness поставен от Обществото за Невронаука през 2013 г.

Ройланд Хеерема се е разходил из улиците на Амстердам, за да научи как тетрахидроканабинол (THC), основният компонент в канабиса, който засяга мозъчната функция, се отразява на краткосрочната памет и двигателния контрол.

Намираме се в Холандия - страна известна със сиренето, каналите, велосипедите, дървените обувки, отново велосипедите и ... прямата си политика по отношение на наркотиците, по-специално на канабиса.

Марихуаната като билка идва от листата на растението канабис. Известни личности, които са употребявали или употребяват канабис включват Питагор, Жана д'Арк, кралица Виктория, Бил Клинтън и Барак Обама.

В днешно време, марихуана е широко известна като стимулант. Ето защо Ройланд е твърдо решен да намери хора, които могат да му разкажат всичко за него ... И кое е най-доброто място за подобно проучване ако не столицата на марихуаната: Амстердам.

Студентът спира случайни хора по улиците на холандската столица и им задава един доста прост въпрос: „Можете ли да опишете как се чувствате обикновено, след като сте пушили марихуана?"

Повечето отговарят по сходен начин. Те или се чувстват спокойни и отпуснати, или са много гладни или всичко им е ужасно смешно.

Точно така. Но освен това, очите се зачервяват, сърцето бие по-бързо, мислите се реят някъде или никъде и човек вече не може да разчита на паметта си.

За да е сигурен в резултатите на своето проучване Ройланд намира няколко доброволци и прави два теста с тях. Първият е свързан с краткосрочната памет и в него те трябва да запомнят 6 цифри за 30 секунди. Вторият е свързан с двигателните умения – подхвърлянето на топка. Тестовете са направени 2 пъти – преди и след като доброволците за пушили марихуана.

При първият тест всички се справят много добре, дори блестящо, както и при втория. Все пак задачките са доста елементарни, но дали ще се справят участниците след като се напушат? Оказва се, че не. Трудно им е да запомнят цифрите, а топката, която си подхвърлят често пада на земята. Но защо се случва така?

Ройланд обяснява в детайли какво всъщност се случва с мозъците ни когато пушим марихуана.

Съставката в канабиса, която причинява ефекта на напушване се нарича делта-девет-тетрахидроканабинол, или по-простото - ТНС. И така, какво прави тя?

Малките клетки в мозъка ни са наречени "неврони". Те преработват информацията в мозъка, освобождавайки химикали, наречени невтротрансмитери и я предават по веригата. Тази информация в последствие се прехвърля в клетката на аксоните, от където сигналът продължава да се движи по веригата. В окончания на невроните е мястото, където магията се случва.

Въпреки че звучи просто, тези сигнали работят синхронизирано, като за милисекунди се превръщат в сложни конфигурации, които преминават през целия мозък. Това се случва всеки път, когато мислим, дишаме или се движим.

А какво се случва в мозъка, когато пушим марихуана?

Всъщност канабисът съдържа молекули, които много наподобяват такива, образуващи се в човешкия мозък – т.нар. канабиноиди. Въпреки че в мозъка канабиноидите циркулират в много малки количества, сравнени с тези, които се отделят при пушенето на марихуана.

THC или тетрахидроканабинолът, страшно много наподобява естествения невротрансмитер анандамид, който е „господарят“ на информацията, която протича в нашия мозък и я доставя на точното място когато е необходимо. Въпросните канабиноиди обаче са много по-силни от анандамида и действат навсякъде,  а не само където е необходимо. Така връзката в мозъка е напълно прекъсната, което причинява нежелани ефекти върху тялото и ума – забавя ни.

Ето и цялостното видео ( на английски език), което по-подробно ще ви обясни как работи мозъкът ни с и без марихуана.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Evgeni Popov

    8 4 Отговор
    Я покажете сега алкохола до какви красиви състояния води,
    Направо немож си седя на краката
  • 2 Mercedes-Benz

    6 7 Отговор
    Наркоманите трябва да се лекуват! Независимо дали е трева или по-тежък наркотик! Доказано е че от нея се затъпява, ето и причината американците да водят усилена пропаганда чрез филмите си от JEWlywood за легализирането й. Все пак прост народ по-лесно се управлява и по лесно се налага Нов световен ред, нали така толерастки юдейски ....?

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Тодор Пенев

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Mercedes-Benz":

    Как мислиш холандците прост народ ли са и слаба държава ?!
    Я ми кажи колко човека след като са се напушили са били жените и децата си, и колко след като са се напили ?! Едното е легално другото не !! Я ми кажи колко смъртни случаи годишна има от трева и алкохол ?! Просто това не означава, че тревата е по-вредна от алкохола !! Затъпявало се от нея ... Божееее .... Ми то и от интернет и компютърни игри и кво ли още не се затъпява, но трябва ли да са забранени със закон, който предвижда фиктивна присъда ?! Вие не нормални ли сте, прости ли сте, кви сте не мога да разбера.... НАБИТО МУ Е В МОЗЪКА НА ЧОВЕКА, ЧЕ ТОВА Е НАРКОТИК, КОЙТО УБИВА И ТЕ ПРАВИ С IQ НА МАЙМУНА И ТОВА Е ...... Няма какво да говоря, как да спориш със дърво, което няма собствено мнение? Каквото му кажат по медиите и това е истината и самата истина, но това че хора пушат от стотици години и няма нито 1 смъртен случай него не го интересува! Важното е по ТВ-то да кажат, че е наркотик и това е !!!
  • 4 Хрисофор Карамфилов

    2 2 Отговор
    Специалистите по наркомании това обясняват,че тревата е един начален етап след който ти се иска да опиташ и нещо по-силно. Повечето наркомани са започнали с трева. Аз лично смятам ,че трябва да се разреши да се продава в аптеките срещу рецепта.Помага при едни от най-лошите болести.
  • 5 Аз съм

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Mercedes-Benz":

    Po zaucheni neshta ne bqh chel. Dobre e da vlagash malko sobstveno mnenie,a ne zaucheni frazi ,koito sa do bolka poznati :)
  • 6 теодор

    1 1 Отговор
    Обръщам се към дамата писала/копирала/чула недочула отностно статията и , моля Ви престанете да насаждате у хора грешни впечтления .. има далеч по вредни неща които всеки божи ден влияят доста по зле на вашето физическо или психическо състояние .. и просто е нелепо всичко това , пишете за алкохола има какво да се каже .. хубъв ден ! п.с. - или пък ми се изпържи мозака ли незнам :))))
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.