Last news in Fakti

4 Юни, 2024 15:42 1 952 7

Защо не трябва да оправяте леглото си веднага след като се събудите

  • легло-
  • оправям си леглото-
  • здраве-
  • акари-
  • алергии

Ето как една обикновена сутрешна рутина, всъщност, може да повлияе на здравето ни

Защо не трябва да оправяте леглото си веднага след като се събудите - 1
Снимка: Shutterstock

Оправянето на леглото ви сутрин ви прави по-щастливи и ви помага да спите по-здравословно след това, показва проучване. Но понякога дори и най-безобидните навици могат да имат някои не толкова безобидни ефекти, тъй като учените стигат до нови открития. Каним ви да разберете как една обикновена сутрешна рутина всъщност може да повлияе на вашето здраве.

1. Приютявате нежелани гости направо на възглавниците си

Според проучване, отделянето на време за оправяне на леглото ви не само успокоява ума ви, но създава и уютен дом за прахови акари. Не можете да ги видите без микроскоп и може да си помислите, че мястото е чисто, когато всъщност не е.

2. Вашето одеяло създава прекрасна атмосфера за акарите

Акарите в леглото обичат да живеят в тъмни, влажни пространства на вашия матрак и възглавници и се хранят с вашите мъртви кожни клетки. Когато оправяте леглото си сутрин, вие ги „покривате“ в идеалната им среда с вашето одеяло. Вечерта армията (която вече се е умножила) започва да върши мръсната си работа. Сред неприятните ефекти може да има кожни раздразнения и дори акне.

3. Акарите акат направо върху чаршафите ви

Докато се хранят с вашите мъртви кожни клетки, те оставят своя подпис върху чаршафите ви. Да, акарите акат точно на мястото, където трябва да спите удобно след тежък ден. Изпражненията им предизвикват много алергични реакции при хората. Може да имате възпалени очи, кихане и дори астма.

4. Дори да са мъртви, те са вредни

Като всяко живо същество на Земята, акарите имат свой собствен жизнен цикъл. Но дори когато са мъртви, все още можете да вдишвате останките от труповете им, докато спите. Учените твърдят, че това е потенциално опасно за хора, които са алергични, тъй като вдишването на тези „трупове“ може да провокира влошаване на състоянието им.

5. Спалните акари се страхуват от слънчева светлина

Ако оставите леглото си непокрито сутрин, акарите се влияят от движещия се въздух и слънчевата светлина, които са техните естествени убийци. Ето защо е толкова важно да оставите леглото си да „диша“ за няколко часа, вместо да ги „защитавате“ под одеялата си.

Полезно

Дерматолозите не съветват да използвате спрейове против насекоми, ако искате да влезете във война с тези нежелани гости. По-добре е да почистите старателно леглото си с прахосмукачка. Разбира се, няма да можете да премахнете всички акари, но намаляването на техния брой помага за предотвратяване на алергии, пише iwoman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 звучи ми като

    8 0 Отговор
    Защо не трябва да оправяте моми като на снимката веднага след като се събудите
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 12345678

    9 1 Отговор
    Глупости на квадрат.
  • 4 Пешо от панелката

    0 0 Отговор
    Къде що има к лес, трябва да засъхне
  • 5 Микроскоп

    8 0 Отговор
    Въпросните акари, са миниатюрни паякообразни, които се хранят с парченца мъртва кожа и действително могат да предизвикат някои проблеми. Можете да си сменяте чаршафите всяка вечер и да използвате UV лампа, но дори и в петзвездния хотел с хиляда лева нощувка, където ходите на почивка, също могат да се намерят
  • 6 Минувач

    8 0 Отговор
    Гледах едно предаване с производител на матраци и завивки от вълна. Там обясняваха, че след ставане не трябва да се оправя веднага леглото, за да се проветри и изсъхне от изпотяването по време на сън. И има такова овлажняване на чаршафите и матрака, дори да не е много видимо. Това е против миризми, както и против развитието на акари. Най-добре е да се изкарват от време на време и да се изпичат на слънце, както правеха на село едно време. Е, който е дал 5 бона за прахосмукачка от онези специалните, може и да ги изсмуче.
  • 7 СТИГА БЕ

    2 1 Отговор
    До скоро пишехте точмо обратното,... ставаш, оправяш леглото си, тоале, закуска и свеж на работа