Last news in Fakti

19 Юни, 2024 15:15 2 292 14

Не изхвърляйте кората на динята - ето защо

  • диня-
  • кора на диня-
  • ползи за здравето-
  • цитрулин-
  • консумация-
  • рецепти

Тя е с високо съдържание на цитрулин и има множество ползи за здравето

Не изхвърляйте кората на динята - ето защо - 1
Снимка: Shutterstock

Отново дойде сезонът на дините и вкусните плодове ни изкушават с яркия си цвят и аромата си, още докато ги разрязваме. И най-вероятно след това отделените кори отиват директно на боклука. Но тук, оказва се, правим голяма грешка.

Чували сме, че е по-добре да ядем динята със семките, защото и в тях се съдържат полезни вещества, а и помагат на храносмилателната система. Е, кората на този летен плод също не е за подценяване и далеч не за изхвърляне.

За най-полезната част се смята бялата, която е точно под кората. Тя е с високо съдържание на цитрулин. Това вещество се преобразува от тялото ни в аминокиселината аргинин, която подобрява кръвообращението и доставянето на кислород до мускулите, с което подпомага и тяхното развитие.

Самите кори пък са с ниско съдържание на калории, но високо на фибри, витамин А, витамин В6, калий, магнезий, цинк и други важни микроелементи. И от това идват редицата ползи от тяхната консумация.

Защо да консумираме кората на динята

Консумацията на храни, богати на фибри, има благоприятен ефект върху храносмилателната система и перисталтиката. Освен това подпомага отслабването, защото фибрите ни засищат за по-дълго време и така избягваме често нездравословните междинни похапвания. Фибрите имат и още един положителен ефект - регулират холестерола и нивата на кръвна захар.

Поради свойствата на веществото циртулин, динята може да бъде наш верен помощник в тренировъчния режим, като ни помогне да видим по-бързо по-добрите резултати. Освен това консумацията ѝ ни помага да сме добре хидратирани, което също е важно, ако спортуваме, пише lifestyle.bg.

Оказва се, че циртулинът може да подпомогне представянето на мъжете не само в залата, но и в леглото. Според различни изследвания, той действа като естествена алтернатива на виаграта, а освен ерекцията, подпомага и качеството на семенната течност.

Още една полза от цитрулина е, че се справя ефективно с контрола на кръвното налягане и може да овладее хипертонията, най-вече при хора с наднормено тегло, пише Healthline.

Как да консумираме кората на динята

Туршия: Тъй като динята е събрат на краставицата, може да си приготвим кората ѝ по подобен начин, както правим кисели краставички. За целта я нарязваме на правоъгълни парчета като изрязваме най-външната зелена част и оставяме само бялата. Нареждаме в буркан, добавяме 1 с.л. сол, още толкова захар и 4 с.л. оцет. Заливаме с вода и запечатваме. След това слагаме за малко в тенджера на котлона, за да заварят.

В смути и фрешове: Както може да си направим фреш от диня, така следващият път може да добавим и малко от бялата част на кората. По този начин няма да я усетим на вкус, но напитката ще има добавена стойност от полезни вещества. Същото важи и за редовното ни смути с различни съставки.

Желирани бонбони: Това е лесен начин да оползотворим кората на динята (но не и много нискокалоричен). Нарязваме бялата част на тънки лентички. В дълбок тиган разбъркваме добре 500 мл вода и 250 г захар. Добавяме парчетата и разбъркваме добре.

Оставяме да се варят на слаб огън около 40 минути. След това ги вадим и преместваме във фурната, където печем за два часа на най-ниската температура. Финалната стъпка е да ги оваляме в захар.

Стир Фрай: Кората на динята на вкус не се различава от повечето зеленчуци, затова може да я приготвим наравно с тях - например в дълбок тиган и в добре загрята мазнина, нарязана на тънки линии заедно с моркови и броколи. След това добавяме някой азиатски сос и допълваме ястието с варен ориз.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    10 3 Отговор
    Благодаря Полезно

    Коментиран от #5

  • 2 ннннннннн

    10 6 Отговор
    Рупайте динята с кора,като праскова и това си е. Нищо не хвърляйте,защото всичко по динята пари струва,вкл.опашката й.После си пръцкайте с кефф,газззз!

    Коментиран от #8

  • 3 анон

    4 3 Отговор
    замразете корите от дините и после ги смилате, щото скоро нема да има питейна вода, както наскоро казваха в една реклама за капсули за съдомиялни
  • 4 Ало факти

    9 5 Отговор
    Пишете големи глупости навярно смятате читателите си за кретени.Аз ще ям диня а на Божидара ще давам кората .
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    Сезонът на дините е чак през Август...Това е Реклама!
  • 6 парламентарна стокова борса

    0 0 Отговор
    Не изхвърляйте хората на Динята - ето ващо.
  • 7 Сила

    3 5 Отговор
    Давате я на МИРИЗЛИВИЯ чорап да я подложи на Парламента... После той се смее, а БГ приматите плачат....
  • 8 струва пари

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "ннннннннн":

    за мързеливите…
  • 9 след тази статия са очаква

    6 0 Отговор
    от утре всички финнес маниаци почват да хапват динени кори …
  • 10 Пешо

    7 0 Отговор
    Ще трябва скоро да се научим и да пасем, разбира се - здравословно.
  • 11 Завърнал се

    3 1 Отговор
    Циртулин, цитрулин, а решете кво е.
  • 12 Уса

    7 0 Отговор
    Сорос остави дините без семки с пласмасови кори.Ядете подобно на диня,но не е диня
  • 13 Мито

    7 0 Отговор
    Аз пък кората на динята я давам на прасетата.
  • 14 Ами сега

    1 0 Отговор
    " Чували сме, че е по-добре да ядем динята със семките, защото и в тях се съдържат полезни вещества, а и помагат на храносмилателната система. "
    Остава сега да обясните къде точно ни се намира воденичката, която при птиците разяжда (смила) семената и по този начин се извличат полезните вещества, които се съдържат в тях. Не стана ясно как при човека се извличат веществата след като семките се изхвърлят цели, така както сме ги погълнали, а даже и обвивката им не е нарушена. Пои подобен начин стои въпроса дори с консунацията на варена млечна царевица, която даже в някаква степен сме сдъвкали, но там може да допуснем, че след като зърното е цяло,. а разрушено още преди поглъщането може все пак нещо да се извлича. Оказва се, че в днешно време само с четене на случайна информация не е достатъчно човек да натрупа знания, а е нужно да проверява дали и доколко е вярна, да наблюдава процесите и задължително да ползва това, което носи на раменете си. Дезинформацията е навсякъде около нас и е добре да проверяваме всяко твърдение, за да не останем подведени.