Отново дойде сезонът на дините и вкусните плодове ни изкушават с яркия си цвят и аромата си, още докато ги разрязваме. И най-вероятно след това отделените кори отиват директно на боклука. Но тук, оказва се, правим голяма грешка.
Чували сме, че е по-добре да ядем динята със семките, защото и в тях се съдържат полезни вещества, а и помагат на храносмилателната система. Е, кората на този летен плод също не е за подценяване и далеч не за изхвърляне.
За най-полезната част се смята бялата, която е точно под кората. Тя е с високо съдържание на цитрулин. Това вещество се преобразува от тялото ни в аминокиселината аргинин, която подобрява кръвообращението и доставянето на кислород до мускулите, с което подпомага и тяхното развитие.
Самите кори пък са с ниско съдържание на калории, но високо на фибри, витамин А, витамин В6, калий, магнезий, цинк и други важни микроелементи. И от това идват редицата ползи от тяхната консумация.
Защо да консумираме кората на динята
Консумацията на храни, богати на фибри, има благоприятен ефект върху храносмилателната система и перисталтиката. Освен това подпомага отслабването, защото фибрите ни засищат за по-дълго време и така избягваме често нездравословните междинни похапвания. Фибрите имат и още един положителен ефект - регулират холестерола и нивата на кръвна захар.
Поради свойствата на веществото циртулин, динята може да бъде наш верен помощник в тренировъчния режим, като ни помогне да видим по-бързо по-добрите резултати. Освен това консумацията ѝ ни помага да сме добре хидратирани, което също е важно, ако спортуваме, пише lifestyle.bg.
Оказва се, че циртулинът може да подпомогне представянето на мъжете не само в залата, но и в леглото. Според различни изследвания, той действа като естествена алтернатива на виаграта, а освен ерекцията, подпомага и качеството на семенната течност.
Още една полза от цитрулина е, че се справя ефективно с контрола на кръвното налягане и може да овладее хипертонията, най-вече при хора с наднормено тегло, пише Healthline.
Как да консумираме кората на динята
Туршия: Тъй като динята е събрат на краставицата, може да си приготвим кората ѝ по подобен начин, както правим кисели краставички. За целта я нарязваме на правоъгълни парчета като изрязваме най-външната зелена част и оставяме само бялата. Нареждаме в буркан, добавяме 1 с.л. сол, още толкова захар и 4 с.л. оцет. Заливаме с вода и запечатваме. След това слагаме за малко в тенджера на котлона, за да заварят.
В смути и фрешове: Както може да си направим фреш от диня, така следващият път може да добавим и малко от бялата част на кората. По този начин няма да я усетим на вкус, но напитката ще има добавена стойност от полезни вещества. Същото важи и за редовното ни смути с различни съставки.
Желирани бонбони: Това е лесен начин да оползотворим кората на динята (но не и много нискокалоричен). Нарязваме бялата част на тънки лентички. В дълбок тиган разбъркваме добре 500 мл вода и 250 г захар. Добавяме парчетата и разбъркваме добре.
Оставяме да се варят на слаб огън около 40 минути. След това ги вадим и преместваме във фурната, където печем за два часа на най-ниската температура. Финалната стъпка е да ги оваляме в захар.
Стир Фрай: Кората на динята на вкус не се различава от повечето зеленчуци, затова може да я приготвим наравно с тях - например в дълбок тиган и в добре загрята мазнина, нарязана на тънки линии заедно с моркови и броколи. След това добавяме някой азиатски сос и допълваме ястието с варен ориз.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Град Козлодуй
Коментиран от #5
15:19 19.06.2024
2 ннннннннн
Коментиран от #8
15:20 19.06.2024
3 анон
15:40 19.06.2024
4 Ало факти
15:43 19.06.2024
5 ИМПЕРИАЛИСТ
До коментар #1 от "Град Козлодуй":
Сезонът на дините е чак през Август...Това е Реклама!15:43 19.06.2024
6 парламентарна стокова борса
15:45 19.06.2024
7 Сила
16:06 19.06.2024
8 струва пари
До коментар #2 от "ннннннннн":
за мързеливите…16:17 19.06.2024
9 след тази статия са очаква
16:19 19.06.2024
10 Пешо
16:23 19.06.2024
11 Завърнал се
16:24 19.06.2024
12 Уса
16:25 19.06.2024
13 Мито
17:07 19.06.2024
14 Ами сега
Остава сега да обясните къде точно ни се намира воденичката, която при птиците разяжда (смила) семената и по този начин се извличат полезните вещества, които се съдържат в тях. Не стана ясно как при човека се извличат веществата след като семките се изхвърлят цели, така както сме ги погълнали, а даже и обвивката им не е нарушена. Пои подобен начин стои въпроса дори с консунацията на варена млечна царевица, която даже в някаква степен сме сдъвкали, но там може да допуснем, че след като зърното е цяло,. а разрушено още преди поглъщането може все пак нещо да се извлича. Оказва се, че в днешно време само с четене на случайна информация не е достатъчно човек да натрупа знания, а е нужно да проверява дали и доколко е вярна, да наблюдава процесите и задължително да ползва това, което носи на раменете си. Дезинформацията е навсякъде около нас и е добре да проверяваме всяко твърдение, за да не останем подведени.
21:38 22.06.2024