Last news in Fakti

20 Юни, 2024 22:30 1 261 7

Присъствието на майки и баби удължава живота

  • живот-
  • фактори-
  • учени

Учени откриха нов фактор за продължителността на жизнения път

Присъствието на майки и баби удължава живота - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от университета Корнел откриха нов фактор за дълголетието на животните и хората. Според проучване, публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), то се влияе от присъствието на майки и баби.

Изследователите разработили универсален математически модел, демонстриращ връзката между оцеляването на майката и годността на потомството, както и дълголетието на вида. Моделът е допълнен от данни от за оцеляването на майката и годността на потомството, позволявайки прогнози за това как грижите на майката влияят върху развитието на продължителността на живота.

Резултатите от изследването показват, че при животни, при които майчините грижи играят решаваща роля за оцеляването на потомството, еволюцията протича в посока увеличаване на продължителността на живота и намаляване на честотата на размножаване. Примери за такива видове включват не само примати, но и хиени, китове и слонове. Това подчертава общ модел сред бозайниците.

Проучването разширява хипотезата майка-баба, която се основава на наблюдения на човешки популации през 18-ти и 19-ти век. Тази теория гласи, че потомството има по-голям шанс за оцеляване, ако има майки и баби в живота си. Новият модел взема предвид повече аспекти, които влияят върху годността на потомството, като оцеляването на майката от отбиването до пубертета.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 34 г, с вишу, безработен

    9 0 Отговор
    потвърждавам :)))
  • 2 Отец Петка

    0 0 Отговор
    Така бабоклеца Макарон си удължава живота с баба Бриджит.
  • 3 Бегай

    1 1 Отговор
    Оттука! Присъствието на "маминка"скъсява живота на всички мъже!

    Коментиран от #4

  • 4 И пак оттука

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бегай":

    А присъствието на свекървата удължава живота на снахата. Има стимул да се бори с дъртия вампир.

    Коментиран от #5

  • 5 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "И пак оттука":

    Добре! Имате чувство за хумор!
  • 6 Читател

    0 0 Отговор
    В грешка сте.Абе нямате вярна статия честно.
  • 7 дядото

    1 0 Отговор
    това бащите и дядовците нещастие ли носят на децата.западните институти упорито работят срещу семейството