20 Юни, 2024 13:56 2 448 9

Веднъж в живота: Ще можем да наблюдаваме удивително космическо събитие

  • космос-
  • явление-
  • звезда-
  • наблюдение

НАСА предупреди, че небесното явление ще се вижда с просто око

Веднъж в живота: Ще можем да наблюдаваме удивително космическо събитие - 1
Снимка: Shutterstock

Американската космическа агенция НАСА съобщи, че ще имаме златната възможност да видим космическо събитие, което се случва само веднъж в живота. Според учените то ще бъде толкова ярко, че хората на Земята ще могат да видят изблика на светлина с просто око.

Остатъци от мъртва звезда с размера на нашата планета и с маса, сравнима с тази на Слънцето, намираща се на 3000 светлинни години от нас, се очаква да експлодира това лято. От НАСА не разкриват кога точно ще се случи космическото събитие, пише Телеграф.

Грандиозната експлозия е „събитие, което се случва веднъж в живота“, каза експертът на НАСА Ребека Хаунсел.

Избликът на светлина ще бъде “кратък” според НАСА, но се очаква да бъде видим с невъоръжено око в рамките на по-малко от седмица.

„Погледнете нагоре след залез слънце през летните месеци, за да намерите (съзвездието) Херкулес, след това се вгледайте между (звездите) Вега и Арктур“, пишат от НАСА. Именно в това междузвездно пространство се очаква рядкото събитие.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анон

    5 0 Отговор
    веднъж в живота, трета статия :)))
  • 2 задръстеняк

    14 0 Отговор
    Ако нещо е на 3000 светлинни години от земята това не значи ли, че вече се е случило и светлината от експлозията идва при нас чак сега.

    Коментиран от #3

  • 3 Българин

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "задръстеняк":

    Да, точно това означава. Звездите, които виждаш нощно време, всъщност са образ от миналото и ги виждаш как са изглеждали преди много години. Някои от тях вече е възможно да не съществуват.

    Коментиран от #8

  • 4 Кировото

    4 2 Отговор
    Кирил Петков ще говори истината един ден в живота си ?
  • 5 Механик

    8 2 Отговор
    Начи звездата се намира на 3000 св. години от нас??
    Ми тя няма да избухне в нашия живот, щото е избухнала преди 3000 години. Светлината от избухването, което сега ще наблюдаваме е пътувала 3000 години до нас.
    Как ги пишете тия статии, чак ви се чудя.
  • 6 Не, че нещо, ама...

    0 0 Отговор
    Не се знае точно кога ще бъде възможно да се види. Освен това "Избликът на светлина ще бъде “кратък”"... Но въпреки това, шансовете да бъде видяно са сравнително добри (като вероятността да видиш жив динозавър на улицата) - 50:50 - или ще го видиш, или няма. Само не разбрах - ако събитието достигне планетата през светлите часове на деня, също ли ще бъде видимо?
  • 7 Коста

    0 0 Отговор
    Благодаряна НАСА и на ППДН. Без тези 2 организаций не можем полухмий тези данний
  • 8 Коста

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Вррвай само на Киро! Той претскасва измирането или създаването на 2 неща.
    Той е толкова умен че дори хлебарките спират да си говорят
  • 9 Васил

    0 0 Отговор
    Според сата на НАСА събитието вероятно ще е "до септември" в съзвездието Северна корона. Когато се случи то ще бъде оповестно и който иска да го види ще има на разположение около седмица. Това е повтарящо се събитие в тази звездна система - средно на 80 г., и за последно е било наблюдавано през 1946 г. Звездната система се състои от бяло джудже и червен гигант. Гигантът прехвърля водород на джуджето, което има по-силна гравитация, и след време натрупаният водород избухва в термоядрена реакция. Т.е. няма раждане на свърхнова.