9 Юли, 2024 13:15 5 635 53

Вижте отвътре двореца на Путин за 100 млрд. рубли (ВИДЕО)

  • владимир путин-
  • дворец-
  • черно море-
  • лукс

Имението се намира на източния бряг на Черно море край курортния град Геленджик в Русия

Полилей за 50 милиона рубли, които се равняват на почти 100 000 лв., заседателна маса, в която само един стол струва 220 000 рубли (или около 4440 лв.). По стените - репродукции на стари руски картини, които показват исторически битки от Наполеоново време. Това е само част от интериора на една-единствена стая от безбройните помещения в т.нар. дворец на Путин. Имението за 100 млрд. рубли се намира на източния бряг на Черно море край курортния град Геленджик в Русия, пише NOVA.

Екипът на покойния Алексей Навални и разследващият сайт "Проект" успяха да покажат как изглежда този мегаломански палат отвътре стая по стая - от спалнята на "владетеля", през личния му вътрешен параклис, до сауната, криокамерата и "вертикалния душ" в тоалетната.

Повече от 3 години след като Навални разкри връзката на руския президент със собствеността на двореца, а милиардерът Аркадий Ротенберг се обяви за притежател на имота, ремонтът в Геленджик вече е завършен, а мебелите и уредите са доставени и монтирани. Нищо от твърденията на Ротенберг за намерението му да открие "апартхотел" в сградата не е вярно. Разположението на стаите и интериорът им показват, че това е лична резиденция, поръчана за нуждите на един конкретен човек. Дори бюрото в работния кабинет на бъдещия му обитател има същата система с телефонни пултове, каквато е инсталирана в кабинета на Владимир Путин в Кремъл.

Това, което прави впечатление, е, че почти цялата техника е доставена от западни производители, с редки изключения на доставки от страни като Сърбия, например. Основният доставчик на строителните материали като гипсокартонени листове и шпакловка е германски. Луксозните мебели са от ексклузивни италиански марки. Машините в спортните зали и водните системи в баните са от американски или италиански производители. Всеки от доставените артикули е от най-високия ценови клас. Най-скъпите осветителни елементи са полилеите и настолните лампи от френски, италиански и британски компании. Всеки от кристалните полилеи струва по 48 млн. рубли.

"Проект" отправя запитвания до най-големите доставчици на материали за двореца на Путин. Сайтът получава отговор само от една фирма - "от началото на войната компанията е съкратила рязко своята активност в Русия", вече не се занимава с продажби в страната, но не може да спре евентуални покупки на продукцията ѝ през трети страни. Друга пък стана обект на журналистическо разследване на германската телевизия ARD, в което се разкрива, че строителната компания е участвала в доставки за руското Министерство на отбраната при "възстановяването" на унищожения окупиран град Мариупол. Оправданието било сходно - не продаваме директно на потребители в Русия, не отговаряме за действията на търговците, които внасят продуктите ни в страната.

Това, което най-много впечатлява разследващите журналисти, е появата на църква с трон в двореца. Тя се появила на мястото на една от стаите, които по първоначалния план трябвало да бъдат зали за стриптийз и игри. Олтарът на параклиса се оказал с нетипичен набор от икони, посочват от ФБК и "Проект". В средата е изобразен Исус Христос, вдясно от него - Богородица с Младенеца, но от лявата страна е поставена икона на светия княз Владимир, кръстителят на Киевска Рус. Обикновено на тази позиция се изобразява светецът покровител на човека, който е платил за построяването на църквата.

"Това, че Путин не просто се асоциира с княз Владимир, а вече се смята за негово превъплъщение, не провокира съмнения. Той организира паметни мероприятия в чест на княза, кръщава подводници с неговото име, а президентският фонд отделя десетки милиони рубли за "етно-опера" за княз Владимир с певеца Shaman в главната роля", напомнят от ФБК, и цитират думи на руския патриарх Кирил, който обявява, че "не е случайно", че Путин носи името на този светец. В църквата е поставен и трон, какъвто се полага или на високопоставен църковен ръководител, а навремето - за монарха. Свещеникът, с когото "Проект" разговаря, коментира, че вероятно благодетелят на този храм "има доста висока представа за себе си и своята значимост", за да си поръча "царски стол".

Първото разследване на екипа на Навални за имението беше публикувано в началото на 2021, малко след като самият той се върна в Москва и беше хвърлен в затвора. Дворец на Путин и прилежащата му територия са огромно имение от 7000 хектара, "най-секретният и охраняван обект в Русия, без преувеличение", както го описват хората от екипа на Фонда за борба с корупцията. "Това не е провинциална вила, не е дача, не е резиденция. Това е цял град, дори кралство. Той е заобиколен от непристъпни огради, собствено пристанище, собствена охрана, църква, пропускателен режим, затворено въздушно пространство и дори собствен граничен пункт. Това е истинска самостоятелна държава на територията на Русия. И в тази държава има само един несменяем цар - Путин", пишат те.

Ремонтът му се наложи заради грешки в проектирането, които са довели до проблеми с вентилационната система и протичане на тавана.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Директора

    46 6 Отговор
    На Ага Ефенди столовете са по-скъпи. За ламБите да не говорим.
  • 2 Отец Дионисий

    30 36 Отговор
    Господ да го благослови!Амин!

    Коментиран от #17

  • 3 КОТарАК 🐱

    42 36 Отговор
    най-интересното в психологията (може би психопатията? на рашаните е , че се възхищават на яхтите на олигарсите-купени с техни пари и произведени на запад

    Коментиран от #6

  • 4 Последния Софиянец

    66 7 Отговор
    Може ли да видим Росенец отвътре?
  • 5 да де

    56 19 Отговор
    Хехе егати тъЪпата пропаганда та само пейките на Фандъка след ремонта на площад Славейков и Графа са по 10 000 лв за другите екстри да не говорим.
  • 6 Последния Софиянец

    52 9 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК 🐱":

    Братя Домусчиеви нарязаха българският флот и си купиха страхотна яхта.
  • 7 Я виж ти!

    51 23 Отговор
    А защо за двореца на Зеленски никой не казва нищо???

    Коментиран от #11

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    40 22 Отговор
    В "къщичката" на ТИМ чашите за вода са по 100 кинта ‼️
    Владетелят на най-голямата държава в панелка ли да живее 🤔❓
  • 9 Христо

    42 22 Отговор
    Опитвате се да съживите глупостите на онзи покойник!? Доказани видео- и слово-манипулации? Нищо друго нямате?
  • 10 Хахахаха

    25 36 Отговор
    Копейките да коментират. Те ги разбират тези неща.
  • 11 Хахахаха

    17 36 Отговор

    До коментар #7 от "Я виж ти!":

    Е нали написаха за Бугатито на Зеленска. Сега коментирай палата на путлера или не ти харесва темата?
  • 12 Истината

    25 39 Отговор
    Путин за това уби Навални, дребния алкохолик и наркоман, набучен с ботокс е пътник, няма да занесе нищо в гроба.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 костелив орех

    29 16 Отговор
    А колко струват американските бърлоги на висшестоящите управляващи склеротици?
  • 15 Саманта

    21 12 Отговор
    А хапете си гъ зъ от яд , че руснаците били бедни .
  • 16 Само питам

    20 4 Отговор

    До коментар #13 от "По-добре дайте килията":

    Осъдихте ли го Милошевич ?

    Коментиран от #20

  • 17 ТОЙ го Благослови

    6 8 Отговор

    До коментар #2 от "Отец Дионисий":

    Със световен Хит!
    Ха-ха-ха
    Пееш ли си я често?
    Хахахахаха
  • 18 соросчетата не могат да разберат

    32 14 Отговор
    Че изглеждат като бедните роднини .
    На Русия външния дълг под 15% спрямо БВП .
    На "развитите " западняци - всичките над 100%.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ооо...да

    14 20 Отговор

    До коментар #16 от "Само питам":

    Закончи как...собака Хахахаха
    Путин ка я очаква същото
    Хахахахаха
  • 21 Жеко

    24 17 Отговор
    Даже комунистически Китай изглежда като перла , спрямо дупката наречена западен свят . Западняците пи ка т в лопуша и мислят че в Румъния бият барабани .

    Коментиран от #45, #46

  • 22 БСП за България и Радев

    19 18 Отговор
    Заслужено. Водачът на свободния свят, другарят Путин заслужава да тъне в безсметен лукс, за това че ще ни спаси от неонацизма по света
  • 23 вчера по телевизията

    29 7 Отговор
    Българите забогатяха наравно с Германия и Сащ .....
    Забогатяха ама на заеми . Гоним 50 милиарда външен дълг .
    Иначе като вървя по улицата и подритвам пачки с пари .
  • 24 Някой

    14 9 Отговор
    Путин да връща монархията и да се обявява за цар на Русия, няма какво да чака, ами да действа !
  • 25 как става така

    26 6 Отговор
    Нали опорката в социалистическите държави е
    "Равенство, братство, солидарност"....
    Много години недоумявах, как Чаушеску си е позволил да живее като крал - в лукс, в злато и почти в дворец.
    Смятах, че който е привърженик на социалистическата идея, той никога не би допуснал да стане толкова богат, че да изкриви усещанито за справедливост и идеята на комунистическата утопия - "от всекиго според способностите, на всекиго според потребностите"....
    Поколения и поколения, с промити мозъци, живеят с надеждата, че справедливостта я има.
    Днес е същото. Къде е демокрацията, къде е равнопоставеността пред закона, къде е
    справедливостта ?!!!
    Просто разбрах - живей честно, бъди трудолюбив, не се замесвай с лоши хора, не мечтай да си политик, научи и овладей професия, в която си силен и се абстстрахирай от обещания, идеи и мечти за справедливост.
    Справедливост няма.
  • 26 Путлер

    10 15 Отговор
    Е разкрит. Той там ш живее 200 години, безсмъртния...
  • 27 И МУЗИКАТА КЪМ

    9 21 Отговор
    КЛИПОВЕТЕ Е ЕДНА ТАКАВА...........ГРОБАРСКА, КАКТО ВСИЧКИ РУСКИ НЕНОРМАЛНИЦИ........
  • 28 Стига с лъжите

    20 11 Отговор
    Стига сте предъвквали стари лъжи.
  • 29 Байдън

    22 5 Отговор
    И аз - Байдън исках да направя дори по хубав и красив дворец от този на Путин, но моя син /май..каму/ стана наркоман и всичко издруса дори и мене ме направи неадекватен.Пази боже моя американски народ от такива синове.Сега се мъча да съм на "върха" защото същия този моя американски народ ме тика в затвора заедно с сина.
  • 30 БАРС

    22 5 Отговор
    ДА В РУСИЯ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ ЧЕ ТОЯ ДВОРЕЦ НЕ Е НА ПУТИН И БОГ ЗНАЕ КЪДЕЕ И НА КОГО И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА.ТИЯ НЕЩАСТНИЦИ КОИТО ПРЕДАДОХА РАШЕН И ТОЯ ПОДКУПНИЯТ НАВАЛНИ СЪС СКЪПО СТУДИО В ГЕРМАНИЯ ОТ КЪДЕТО СЕ ПРАВЯТ ФЕЙКОВЕ ПРОТИВ РОСИЯ И КОЙТО СЕ ВОДЕШЕ БЕЗРАБОТЕН ТА С ПРАДСИ УКРАДАХА ФРЕНСКА ФИРМА ТА И Т.Н..НО ВАЖГНОТО Е СВЕТЪТ ДА ПОВЯРВА НА ТАЯ ФАЛШИВА НОВИНА.РАШКИТЕ ПРИЗНАХА ЧЕ УКРАИНА С ФАЛШИВИТЕ СИ НОВИНИ ЗА РОСИЯ УСПЯХА ДА НАСТРОЯТ НЕ МАЛКА ЧАСТ ОТ ЕВРОПА ПРОТИВ РОСИЯ.АЗ НЕ ВЯРВАМ .ИНТЕРЕСТНО ЗАЩО НЕ ПОКАЗАХА ВИЛАТА НА ТЪЩАТА НА ЗЕЛИНСКИ В ЕГИПЕТ ДЕТО ААРАБСКИЯТ ЖУРНАЛИСТ С ТВЪРДИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОКАЗА ПОДПИСИТЕ НА ПОКУПАТЕЛЯ И ПРОДАВАЧА А СЛЕД 2 СЕДМИЦИ ГО НАМЕРИХА УБИТ
  • 31 Чочо

    5 4 Отговор
    Видях го,е и......бива си го,що?
  • 32 В.В.П.

    15 9 Отговор
    Завиждат ли окропутеците ?.Путин е президент на най голямата държава в света . В ЗЕМЛЯНКА ЛИ ДА ЖИВЕЕ?.ИЛИ В КОЛИБА.?.
  • 33 Механик

    19 7 Отговор
    Чакай бе! Дори и да е вярно, вие какво искате? Путин да живее в колиба ли?
    Путин е император- ще живее където си иска.
    Ами я кажете в какво живее Сорос, Ротшилд, Рокфелер, Давоските рептили! Те как и къде живеят?
    Що като кажете А, не казвате и Б?
  • 34 тцтцтц

    14 12 Отговор
    Покажете снимки и на дървените бараки с външни тоалетни в които живеят повечето руснаци.
  • 35 Дедо

    8 16 Отговор
    Там ли му водят деца на Кремълския Чикатило?
  • 36 Фейк нюз

    17 6 Отговор
    Да престане с антируска та пропаганда и по-добре да каже за американските олигарси - къде отиват 900 милиарда (НАТО още 1 трилион) наUSD годишен военен бюджет от джоба на американските данъкоплатци, а нямат нито подготвена армия, нито висотехнологични оръжия и то в недостатъчен обем?! Русия със 150-180 млрд военен бюджет направи цялото НАТО/Сащ на луди 🐞!

    Коментиран от #40

  • 37 Тома Неверни

    8 2 Отговор
    Като оставим безмозъчната пропаганда настрана няма как 50 мил. рубли да са 100 хил. лева, а пък 220 хил. рубли да са 4400 лева. !@$% сбърканите валутни курсове се размяткват тука!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Айде бе

    10 4 Отговор
    Това са глупости.
    Питайте който си искате евроатлантик и той ще ви потвърди, че всички в Русия живеят в къщи в съншни тоалетни.

    Освен това в Русия няма кокоши яйца, така че тея кадри не са от там.

    Коментиран от #41

  • 40 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    9 8 Отговор

    До коментар #36 от "Фейк нюз":

    Хахаа, то за това пуся има дворци и яхти, понеже втарая е много оборудвана и въоръжена, Зеленски я унищожи за две години с подръчни средства❗❗
  • 41 Последния Софиянец

    9 10 Отговор

    До коментар #39 от "Айде бе":

    Има яйца вече, но ги внасят от Беларус и Казахстан, останалото е внос от чайна да долари, а матушката произвежда само, алкохолици, кюмур и девачки!
  • 42 хоуу

    10 7 Отговор
    Е за това се натискат беззъбите блатници и бгкопейките да са роби на Путя.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Констатираща

    4 2 Отговор
    Добре, а Владимир Путин живее ли в този "дворец" или това е нещо като резиденция или хотел за специални случаи и гости? Всички държавни ръководители правят такива обекти, за да могат да се ползват, когато трябва. Това, че стилът е като на кабинета му, е нормално, щом той избира дизайна и по негов вкус. Освен това, някой от тези наблюдатели, показал ли е резиденциите на другите държавни ръководители, като например Байдън, Макрон и т.н.? Личи си, че завистта около успехите и качествата на Путин и държавата, която управлява, са големи и в това няма нищо лошо, защото има една поговорка "Ербап бъди - пилаф яж". Нека всеки държавен ръководител се похвали с такива постижения в архитектурата, народната любов и вярност, успехи в политиката и управлението, а тогава да го съди и одумва!
  • 45 Незнаещ

    5 8 Отговор

    До коментар #21 от "Жеко":

    Жеко, Жеко, затова ли толкова руснаци и китайци дават мило и драго да отидат да живеят в този оплют от тебе свят...
  • 46 ПЕСИМИСТ

    5 7 Отговор

    До коментар #21 от "Жеко":

    Много си подходящ за координатор на русофилите в България!
  • 47 Гост

    7 2 Отговор
    Добре, де, след като го знаят къде е, защо още не са го думнали с някой Химарс или друга натовска смешка? Нали искат да свърши войната в Украйна?
  • 48 Тома

    8 7 Отговор
    Чудя им се на хората.Путин е държавен глава на най богатата държава на природни ресурси и защо да няма дворец.Тук бати ви Бойко цър вул от Банкя има къща в Барселона с магазин къща в Истанбул и чували с пари при арабите
  • 49 Рускии

    3 6 Отговор
    Скоро диктатора ще го обесят на червения площад.
  • 50 МАКЕДОНИЯ

    3 5 Отговор
    СЛАВА УКРАЙНА
  • 51 ПЕНКО

    3 2 Отговор
    ТЪПО !?!?! ТОВА Е СОЦ СТРОИТЕЛСТВО !!! ДНЕС ЯВНО СЕ ПОЛЗВА ОТ РУСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО !?!
  • 52 Пенчо

    2 2 Отговор
    Ами то у нас има по скъпо обзаведени къщи.....депутатски, министерски на партийци разни.... и т н.
  • 53 Има ли във Варна наводнени пуйки?

    3 2 Отговор
    Некой да ме светне щом има затворено въздушно пространство туй дронче дето го е снимало как е прелятяло там? Има системи за борба с дронове и като са включени на повече от 3000 метра от обекта всичко пада