28 Юли, 2024 20:51 1 922 12

Чай или кафе: коя е по-добрата напитка за здравето?

  • чай-
  • кафе-
  • напитка-
  • здраве-
  • здравословно състояние-
  • здравословно

Какво казват диетолозите за предимствата и недостатъците и за двете напитки

Чай или кафе: коя е по-добрата напитка за здравето? - 1
Снимка: Shutterstock

Историята разказва, че китайският император Шен Нунг за първи път опитал чай като напитка, когато той и войниците му били заети да се крият под едно дърво и няколко листа от вятъра паднали в тенджера с вряща вода, която след това се вляла в нея и се превърнала в най-консумираната напитка днес. Открит за пръв път в Китай през 2737 г. пр.н.е., чаят се превръща в основна част от азиатската култура, където е бил символична част от религиозните ритуали, преди да се превърне в напитка и лечебно средство.

За да се конкурират с монопола на Китай върху производството на чай, британците за първи път въвеждат чаената култура с търговска цел в Индия през 1824 г. и оттогава насам тя се отглежда в големи количества в Дарджилинг, Нилгири и Асам, като според сведенията в страната се произвеждат 900 000 тона чай.

От друга страна, тъй като търсенето на продукти, ориентирани към уелнес, продължава да нараства, функционалното кафе се откроява като възхитително и достъпно средство за насърчаване на по-здравословен начин на живот, където отвъд кофеиновия удар, то се е превърнало в съюзник на здравословния живт, съчетавайки удоволствие с цел във всяка чаша.

В интервю за HT Lifestyle д-р Субрата Дас, началник на отделението по вътрешни болести и диабетология в болница Sakra World Hospital в Бенгалуру, споделя:

“Чаят и кафето предлагат ползи за здравето благодарение на съдържащите се в тях кофеин и антиоксиданти, като подобряват енергийните нива и умствената дейност и потенциално подпомагат загубата на тегло. Чаят, богат на L-теанин, действа успокояващо и насърчава релаксацията и хидратацията, като помага за намаляване на стреса и съня. Кафето, с повече кофеин, осигурява бърз прилив на енергия, подобрява физическата работоспособност, намалява риска от хронични заболявания като диабет тип 2 и Алцхаймер и стимулира метаболизма.

Той обяснява: “Кафето има повече кофеин от черния чай, което може да помогне за намаляване на риска от хронични заболявания, да повиши спортните постижения и да подобри настроението и умствената активност. То също така увеличава изгарянето на калории и метаболизма на мазнините. И двете напитки са богати на антиоксиданти: кафето съдържа флавоноиди и хлорогенна киселина (CGA), които могат да потиснат производството на мастни клетки, докато черният чай има полифеноли като теафлавини, теарубигини и катехини, които подпомагат метаболизма на мазнините и могат да променят чревната микрофлора за по-добро управление на теглото.”

Д-р Субрата Дас уточнява: “Антиоксидантите в двете напитки могат да предпазват от рак и сърдечни заболявания. Кафето осигурява незабавен енергиен тласък чрез повишаване на нивата на допамин и блокиране на аденозина, докато L-теанинът в чая насърчава спокойното, но бодро умствено състояние чрез увеличаване на алфа-вълните в мозъка. Препоръчително е консумацията на кафе да се ограничи до 2 чаши на ден, като дневният лимит на кофеина е 400 mg, което приблизително се равнява на 4 чаши. Лица със специфични сърдечни заболявания, тревожност или панически разстройства трябва да избягват кофеина. Винаги се консултирайте с Вашия лекар, за да решите дали кофеинът е подходящ за Вас.”

Прилагайки своя опит в тази област, д-р Раджешвари Панда, ръководител на отдел "Хранене и диететика" в болниците Medicover в Нави Мумбай, споделя, че както кафето, така и чаят предлагат уникални ползи за здравето и оптималният избор често зависи от индивидуалните предпочитания и здравни цели. Нека разнищим ключовите моменти от гледна точка на диетолога:

Обща опорна точка: Антиоксиданти и кофеин

  • Антиоксиданти: И кафето, и чаят са богати на антиоксиданти - съединения, които предпазват клетките от увреждане. Тези антиоксиданти допринасят за цялостното здраве и могат да намалят риска от хронични заболявания.
  • Кофеин: Въпреки че съдържанието на кофеин е различно, и двете напитки осигуряват естествен енергиен тласък. Прекомерният прием на кофеин обаче може да доведе до безпокойство, безсъние и храносмилателни проблеми.

Кафе: Енергизиращ еликсир

  • Потенциални ползи: Свързани са с намален риск от диабет тип 2, болест на Паркинсон, чернодробни заболявания и някои видове рак. Може също така да подобри физическото представяне.
  • Съображения: Високото съдържание на кофеин може да бъде проблем за някои хора. Кафето може също така да увеличи производството на киселина в стомаха, което може да влоши киселинния рефлукс.

Чай: Универсална напитка

  • Потенциални ползи: Богат на полифеноли - вид антиоксиданти, свързани със здравето на сърцето, намаляване на възпаленията и по-нисък риск от хронични заболявания. Някои видове чай, като зеления, могат да подпомогнат управлението на теглото и мозъчната функция.
  • Съображения: Ползите за здравето могат да варират в широки граници в зависимост от вида на чая. Някои билкови чайове не съдържат кофеин, което ги прави подходящ вариант за хора, чувствителни към кофеин.

Ключови фактори, които трябва да вземете предвид

  • Чувствителност към кофеин: Ако сте чувствителни към кофеин, чаят може да е по-добър избор поради по-ниското си съдържание на кофеин.
  • Здравословни цели: Помислете за конкретните си здравни цели. Например, ако искате да повишите енергийните си нива, кафето може да е добър избор, докато чаят може да е за предпочитане за релаксация и намаляване на стреса.
  • Лични предпочитания: В крайна сметка най-добрата напитка е тази, която ви харесва да пиете постоянно.

В заключение, както кафето, така и чаят могат да бъдат част от здравословното хранене, когато се консумират в умерени количества. Важно е да слушате тялото си и да изберете напитката, която съответства на индивидуалните ви нужди и предпочитания. Ако имате специфични здравословни проблеми, консултирайте се с клиничен диетолог за индивидуални насоки.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д. Иванков

    10 3 Отговор
    Толкова текст и нито дума за ракията...

    Коментиран от #5

  • 2 Гориил

    5 2 Отговор
    По-добре е да си вменяем и адекватен. Седейки в пропагандна локва, е невъзможно да различим вкуса на синтетичния чай от вкуса на кафето, което бързо поскъпва на световните пазари.
  • 3 Най-добре е

    8 4 Отговор
    да се пие едновременно кафе с чай ...
  • 4 Бираа

    3 2 Отговор
    Бирааа
  • 5 Хай Ванче

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Д. Иванков":

    Ракията е непозната за китайците и индианците, а тук говорят за напитки от далечни паралели. Не бих се ангажирал с компетентно мнение, но ми се струва, че тук някой се опитва да търси разликата между сливи и грозде. Ами и от двете става ракия. Коя колко е полезна или вредна е съвсем друга тема. Същото е и между чая и кафето. Коментират как възейства кофеина и къде се съдържа в по голямо количество, но за теанина само бегло споменават, а разликата между двете е колкото е между плодовата и гроздовата ракия.
  • 6 Др Хаус

    2 12 Отговор
    Естествено, че кафето е по- вредно!
    То предизвиква пристрастяване, което ако не се удовлетвори , тялото изпитва дискомфорт и дори болка.
    Мозъка става ленив и очаква своята доза! В противен случай мозъка действа съдораширяващо чрез активни вещества , които се синтезират по естествен път.
    Кафето е най- масовия наркотик, който след петрола е втория най- печеливш продукт!

    Коментиран от #7, #8, #10, #12

  • 7 я по сериозно

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Др Хаус":

    А чая какво причинява? Или щом не знаеш нищо, значи е полезен?
  • 8 РЕАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Др Хаус":

    Чаят то остъргва стомаха. Затова в Англия го пият с мляко и бисквитки. Имат невероятно разнообразие на бисквитки само заради чаят. Кафето обаче напоследък превзе Острова. Веригата "Коста" овладя страната.
  • 9 Факт

    0 0 Отговор
    За любимия човек!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гръч

    1 0 Отговор
    Всяка сутрин с моята тъща пием кафе смесено с малко козе мляко.Тъщата е на 95 и не харесва чай.Всеки си има вкус и предпочитания и каквото тялото му казва,че е най-добре за него.Ракията замайва мозъка,за да не ви пречи,когато смело унищожавате своето тяло.Само от вино не се умира
  • 12 Идън

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Др Хаус":

    ,,съдораширяващо,,? Как ги съчини тези глупости...