29 Юли, 2024 15:46 1 676 4

Почина „бащата на тирамисуто“

  • тирамису-
  • роберто „лоли“ лингуаното-
  • бащата на тирамисуто-
  • почина

Сладкарят Роберто Лингуаното си отиде на 81 години

Почина „бащата на тирамисуто“ - 1
Снимка: Shutterstock

Роберто „Лоли“ Лингуаното, италианският сладкар, за когото се смята, че е изобретил емблематичния десерт тирамису, почина в неделя на 81 години, съобщи vesti.bg.

Наричан „бащата на тирамисуто“, Лингуаното почина в Италия след дългогодишна битка с неуточнена болест.

Известният сладкар създава кулинарната класика в началото на 70-те години, докато работи в Alle Beccherie, известен ресторант в Тревизо, Северна Италия.

Сладкото лакомство има няколко истории за произход, включително една, която казва, че Лингуаното случайно е изпуснал маскарпоне в купа със захар и яйца.

Според местните жители след това Лингуаното усъвършенства рецептата за десерт с аромат на кафе с помощта на Алба ди Пило-Кампеол, съпругата на собственика на Alle Beccherie Адо Кампеол.

Твърди се, че по-късно тя е добавила бишкоти, напоени с еспресо към десерта.

Приготвен само с шест съставки – яйца, бишкоти, захар, маскарпоне, кафе и какао – десертът първоначално е кръстен „Tirame Sù“, име, което се превежда като „вземи ме“.

Журналистът Джиджи Падовани, който стана близък приятел на Лингуаното, е съавтор на книгата „Тирамису“ със съпругата му Клара.

Той си спомня: „За нула време този десерт става най-популярният в Le Beccherie. Бил сервиран върху кръгъл поднос с бишкоти, напоени с кафе, и два слоя маскарпоне.

Няколко години по-късно, през 1983 г., рецептата за тирамису е публикувана за първи път в гастрономическо списание в Тревизо.

Съобщава се, че Лингваното е бил популярен сред колегите си, въпреки че е бил срамежлив и резервиран.

Той е прекарал няколко години, работейки в чужбина, преди да се върне у дома в родния си Венето.

Отдавайки почит на Лингуаното, губернаторът на региона Венето Лука Зая каза: „Присъединявам се към оплакването за смъртта на Роберто Лингуаното, който оказа значително влияние в света на сладкарството.

Тирамису днес е кулинарно съвършенство, признато в целия свят и заслугата за този успех е и на майсторството [на Лингуаното] като сладкар и желанието му да направи нашия венециански деликатес уникален и неподражаем, правейки тирамисуто да се открои сред националните и международните десерти".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онгомбо

    2 8 Отговор
    А майката как е?
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 5 Отговор
    И как се ИЗОБРЕТЯВА торта🤔🤔🤔
  • 3 Така и не ми хареса

    1 6 Отговор
    Нещо като нищо.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.