Роберто „Лоли“ Лингуаното, италианският сладкар, за когото се смята, че е изобретил емблематичния десерт тирамису, почина в неделя на 81 години, съобщи vesti.bg.
Наричан „бащата на тирамисуто“, Лингуаното почина в Италия след дългогодишна битка с неуточнена болест.
Известният сладкар създава кулинарната класика в началото на 70-те години, докато работи в Alle Beccherie, известен ресторант в Тревизо, Северна Италия.
Сладкото лакомство има няколко истории за произход, включително една, която казва, че Лингуаното случайно е изпуснал маскарпоне в купа със захар и яйца.
Според местните жители след това Лингуаното усъвършенства рецептата за десерт с аромат на кафе с помощта на Алба ди Пило-Кампеол, съпругата на собственика на Alle Beccherie Адо Кампеол.
RIP Roberto «Loli» Linguanotto
81 Jahre alt
Italiener+Konditormeister;er galt als Vater des Tiramisu aus Treviso. Sein Name ist mit dem Dessert aus Kaffee, Keksen+Mascarponecreme verbunden, dessen Rezept er whd seiner Arbeit im »Le Beccherie« kodifiziertehttps://t.co/VrNQfak6rq pic.twitter.com/fo1A1EWyMy— Judith Grohmann🇦🇹🇪🇺🇮🇱 (@EmmaPeel_Knight) July 29, 2024
Твърди се, че по-късно тя е добавила бишкоти, напоени с еспресо към десерта.
Приготвен само с шест съставки – яйца, бишкоти, захар, маскарпоне, кафе и какао – десертът първоначално е кръстен „Tirame Sù“, име, което се превежда като „вземи ме“.
Журналистът Джиджи Падовани, който стана близък приятел на Лингуаното, е съавтор на книгата „Тирамису“ със съпругата му Клара.
Той си спомня: „За нула време този десерт става най-популярният в Le Beccherie. Бил сервиран върху кръгъл поднос с бишкоти, напоени с кафе, и два слоя маскарпоне.
Roberto Linguanotto, the "father of tiramisu", has died in Italy. He is considered the author of the classic recipe for tiramisu
— NEXTA (@nexta_tv) July 29, 2024
The dessert is so popular in the world that there is even a World Movement of tiramisu lovers, which organizes world championships in preparing the… pic.twitter.com/XW6nfxrw4w
Няколко години по-късно, през 1983 г., рецептата за тирамису е публикувана за първи път в гастрономическо списание в Тревизо.
Съобщава се, че Лингваното е бил популярен сред колегите си, въпреки че е бил срамежлив и резервиран.
Той е прекарал няколко години, работейки в чужбина, преди да се върне у дома в родния си Венето.
Отдавайки почит на Лингуаното, губернаторът на региона Венето Лука Зая каза: „Присъединявам се към оплакването за смъртта на Роберто Лингуаното, който оказа значително влияние в света на сладкарството.
„Тирамису днес е кулинарно съвършенство, признато в целия свят и заслугата за този успех е и на майсторството [на Лингуаното] като сладкар и желанието му да направи нашия венециански деликатес уникален и неподражаем, правейки тирамисуто да се открои сред националните и международните десерти".
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Онгомбо
15:58 29.07.2024
2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
16:05 29.07.2024
3 Така и не ми хареса
Коментиран от #4
17:38 29.07.2024
4 Този коментар е премахнат от модератор.