9 Август, 2024 14:31 1 969 13

Най-старият календар в света e открит в храм на 13 000 години в Турция (СНИМКИ)

  • календар-
  • първи-
  • турция-
  • гьобекли тепе-
  • откритие-
  • археология-
  • история-
  • храм

Учените смятат, че календарът е бил създаден, за да отбележи сблъсък с древна комета, променила живота на Земята

Издълбани символи в голяма каменна колона в Турция отпреди близо 13 000 години може да са най-старият в света календар, воден според движението на слънцето и луната, предполага ново проучване. Според археолозите календарът може да е бил издълбан, за да отбележи катастрофален удар на комета, предава Live Science.

Археолозите откриха маркировките в Гьобекли тепе, археологически обект в Южна Турция, който е известен с изобилието си от храмове със сложно гравирани рисунки, според проучването, публикувано на 24 юли в списание Time and Mind.

Новоизследваният стълб съдържа 365 V-образни символа. Изследователите смятат, че всеки символ "V" представлява един ден, като целият календар обхваща "12 лунни месеца в допълнение към 11 допълнителни дни," според изявление на Университета в Единбург.

В допълнение към "V" символите, изследователите анализираха резба на "птицеподобен звяр" с подобна V-образна форма, издълбана около врата. Тази рисунка може да представлява "съзвездието на лятното слънцестоене по времето", когато е било издълбано, според изявлението.

Резките, които вероятно са направени около 10850 г. пр. н. е., са били начин да се запише сблъсък на комета, случил се през това време. Те показват, че тези ранни наши предци са можели да "записват своите наблюдения на слънцето, луната и съзвездията под формата на слънчев календар", според изявлението.

Изследователите смятат, че въздействието на удара на кометата, което може да е предизвикало ледников период, е било достатъчно, за да предизвика културна промяна в Гьобекли тепе и може дори да е довело до формирането на „нов култ или религия“, според изявлението.

„Изглежда, че жителите на Гюбекли тепе са били ревностни наблюдатели на небето, което може да се очаква, като се има предвид, че техният свят е бил опустошен от удар на комета", казва авторът на изследването Мартин Суитман, инженер от Университета в Единбург в изявлението. "Това събитие може да е отключило цивилизацията чрез иницииране на нова религия и чрез мотивиране на развитието на селското стопанство за справяне със студения климат. Вероятно опитите им да запишат видяното са първите стъпки към развитието на писмеността хилядолетия по-късно."

Фигурите са подобни на тези, открити на друг археологически обект в района на Урфа в Турция.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    7 3 Отговор
    Тва е маке календар!

    Коментиран от #2

  • 2 Риболовеца

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Шегата настрана, но най-точният календар в света е този на даките в дн.Румъния. Изчисляват годината до шестия знак след десетичната запетая.
  • 3 нищо чудно

    11 6 Отговор
    Анатолия е древна тракисйка земя и съответно храмът ако е на 13 000 години е тракихски.

    Коментиран от #6

  • 4 ооооо

    2 6 Отговор
    Календара трябва да има равен брой дни във всеки месец иначе не го признавам за календар.
  • 5 Ха сега де...

    8 4 Отговор
    А надписите на турски ли са или на гръцки? Странно как всички се опитват да прочитат надписи през гръцки език, щом са написани с букви ползвани доста по късно от гърците. Освен това има неоспорими доказателства, че има писменост много преди гърците да се научат да пишат. А и така наречената гръцка азбука не е измислена от гърци, а е донесена според легендите от Кадъм. Значи същите букви или поне част от тях са ползвани много преди гърците. Ето, сега се оказва, че писменост е съществувала и още преди 13 000 години. Нима по късните обитатели, като така наречените Траки например, са били по глупави, че са обявени за безписмени? Голяма част обаче от намерени надписи още от траките, които са предгръцко население, са нарочени за гръцки, защото били писани с уж "гръцки букви". Даже и кирилица, която някои ни представят за славянска азбука, уж е съставена със заемки от "гръцката азбука". А колкото до това дали е българска или славянска, никой дори не отваря дума, че понятието "слсвяни" за пръв път е употребено през XVI век от хърватина Винко Прибоевич, докато сред най-ранните писмени паметници на кирилица е надписът от Крепча, датиран към 921 г.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 А твоята

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "нищо чудно":

    глава е плоска и затова произвежда глпсти.
  • 7 ЕЛЛИН

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ха сега де...":

    Виж сега , преди да бъдат наречени гърци , са били наричани АХЕЙЦИ и ЕЛИНИ !

    Коментиран от #9

  • 8 Анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ха сега де...":

    На македонски език са
  • 9 да ама не

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЕЛЛИН":

    Ахейци и елини са наричани първо тракийски племена, които по късно са били асимилирани от приетите на Балканите като бежанци етиопци или данайци, преки наследници на който са днешните истински гърци. Омир описва племето Сели (селини) или наричани още Ели (елини) като жреци на Зевс в Додона. По голямата част от днешните гърци нямат много общо с преселниците, а са с произход от местни тракийски племена, които гърците са успели да асимилират през вековете. Херодот, Страбон, Плиний и др. стари автори разказват за идването на предците на гърците от Африка. Самият Херодот свидетелства, че преди да асимилират пеласгите, гърците са били малка и незначителна група хора. Идвайки на Балканите през Бронзовата епоха, предците на гърците остават дълго време малка и незначителна група. След време обаче ситуацията се променя значително. Става дума за бавен процес, който дори понастоящем още не е завършил. Все още говорещите български език наши братя и сестри от Беломорието са доказателство за това. Южните ни съседи ги наричат славяноговорящи елини.

    Коментиран от #11

  • 10 СТИГА БЕ

    1 0 Отговор
    Ами то където и да се разровиш все календари намират, бе...Сега остава в Памир и по полюсите
  • 11 СМЕХОРИИ

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "да ама не":

    А иди да го кажеш това на някой грък

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ами,

    5 0 Отговор
    .....тези ранни наши предци...това не е строено от предци на днешното човечество.Това са съвсем различни същества още преди времето на човечеството.Земята се е образувала преди 4.5 милиарда години,наивно е да се вярва,че само Хомо сапиенс я е обитавал.