26 Август, 2024 16:32 2 032 6

Психолог съветва как да преодолеем мързела

  • мързел-
  • психолог-
  • психология-
  • активност-
  • депресия

Не всяко избягване на активност означава непременно, че става въпрос за мързел, пояснява експертът

Психолог съветва как да преодолеем мързела - 1
Снимка: Shutterstock

Мързелът се възприема негативно от обществото. Това психологическо състояние обаче може да крие различни емоционални проблеми. Затова психологът Наталия Плужникова дава ценни съвети как да преодолеем мързела.

Според експерта в процеса на човешката еволюция мързелът е съхранил ресурсите на организма, защото светът е бил несигурен много дълго време. Сред основните задачи са били три основни потребности: да оцелееш, т.е. да избягаш от опасността, да се храниш, т.е. да попълваш силите си, както и да оставиш потомство. Сега хората имат много повече потребности, затова трябва да разбираме мотивите си и да се чувстваме добре, за да решаваме проблемите.

Според експерта мързелът често се бърка с други състояния.

"Нормалната умора води до естественото желание за тишина, бездействие, възстановяване и осъзнаване на това какви още проблеми е време да се решат. Ако сте работили усилено физически или интелектуално, закономерно е да искате да си починете", казва експертът.

Ако вече сте си починали, но не ви се иска да правите нищо отново, това е мързел и трябва да потърсите причината за него.

Има и друго подобно явление - това е отлагането. Под негово влияние хората са добре запознати с това, което трябва да направят, защо трябва да го направят, какви резултати ще донесе, но все още не могат да започнат. Най-често изпълнението на трудни задачи или вземането на трудни решения се отлагат за по-късно. За да се справите с това състояние, експертът препоръчва да разделите големите цели на няколко малки и да се награждавате след приключването на всеки етап.

Важно е да се вземе предвид, че заболявания като диабет, хипотиреоидизъм, ендокринни нарушения, сърдечно-съдови заболявания, чернодробни и чревни заболявания могат да намалят енергийните нива в организма. Тези ситуации определено вече не се отнасят за мързела.

Депресията също може да доведе до намаляване на активността. Често причините за "мързела" могат да бъдат емоционални и психологически трудности на човека, според "Тулската информационна служба".

Нежеланието да се прави каквото и да било може да е свързано със страх от провал или синдром на самозванеца. Той се проявява, когато хората не са сигурни в нивото си на компетентност и поради това отказват да действат.

За да бъдете напълно активни, психологът препоръчва да спазвате редовен график на работа и почивка, да спите достатъчно, да се храните правилно, да избягвате вредните навици и да спортувате. Психологът препоръчва хората да останат активни.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шоп

    16 1 Отговор
    Я като ми се проработи , легам , и чекам да ми мине !
  • 2 увеличаваш метаболизма и старееш тройно

    3 0 Отговор
    лягаш да помързелуваш и вече се обездвижваш и ще умреш болен и неук . Интересно .
  • 3 факуса

    10 0 Отговор
    тез дет се излежават на слънчака за наша сметка кога ще ги лекуват
  • 4 Затова

    16 1 Отговор
    Не е хубаво да се приемат съвети от психолози, освен че ще ви вземат парите, ще ви накарат да лежите на дивана, докато ви обясняват колко сте мързеливи и некадърни.
  • 5 ...

    9 0 Отговор
    А защо трябва да боря мързела?
  • 6 Теоретично Може и да е така!

    4 0 Отговор
    Теоретично Може и да е така!
    На практика има редица Обстоятелства които те карат Да не започваш Нищо!

    Което Обикновено се Дължи на Нагласите на Обществото и Държавната Машина!