5 Октомври, 2024 18:14 1 019 10

Астероидът, убил динозаврите, не е бил само един

  • астероид-
  • динозаври-
  • изчезване-
  • сблъсък-
  • земя

Втори астероид е ударил Земята със скорост около 72 000 км в час

Астероидът, убил динозаврите, не е бил само един - 1
Снимка: Shutterstock

Ново изследване на учени от университета Heriot Watt разкрива, че гигантският астероид, който е довел до изчезването на динозаврите преди 66 милиона години, не е бил единствен. Според учените, втори астероид с размери около 500 метра е ударил Земята почти по същото време, като се е сблъскал с планетата в района на днешна Западна Африка, край бреговете на Република Гвинея. Този сблъсък, сравним със събитието в Тунгуска през 1908 г., е предизвикал цунами с височина над 800 метра, които са преминали през Атлантическия океан, и е допринесъл за унищожаването на 75% от живота на Земята, предава Daily Mail.

Първите доказателства за този втори астероид бяха открити през 2022 г., когато екипът на д-р Уисдийн Никълсън изучава данни за сеизмичното отражение на морското дъно в Атлантическия океан. Откритият кратер, наречен Надир, с дълбочина около 9 километра, е потвърден като резултат от удар на астероид чрез нови 3D сеизмични изображения с висока разделителна способност.

Учените изчисляват, че този втори астероид е ударил Земята със скорост около 72 000 км в час и е дошъл от североизток под ъгъл от 20-40 градуса, което е потвърдено от спираловидните хребети около кратера. Ударът е предизвикал масови земетресения, свлачища и сеизмична активност, а мощните вълни цунами са оставили следи в морското дъно.

Изследователите вярват, че този втори астероид е действал заедно с по-известния астероид, който е ударил полуостров Юкатан в Мексико, създавайки кратера Чикулуб. Тези два удара са имали съвместен катастрофален ефект върху екосистемите, което е довело до масово изчезване на 75% от видовете, включително динозаврите.

Дълго време учените смятаха, че промените в климата са основната причина за изчезването на динозаврите, но откриването на слой иридий и кратера Чикулуб през 80-те и 90-те години на миналия век промени разбирането за събитията. Днес се смята, че тези астероиди са предизвикали глобална катастрофа, като ударната вълна и облаците пепел са покрили планетата, довеждайки до екстремни климатични промени, които са направили живота за динозаврите невъзможен.

Проучването показва, че подобни сблъсъци с астероиди не са уникални събития. НАСА предвижда, че астероидът Бену може да има вероятност да удари Земята през 2182 г., подчертавайки значението на тези изследвания за подготовката за бъдещи катастрофи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урааа

    3 1 Отговор
    Искаме пак, по-голям и с по-голяма скорост.

    Коментиран от #5

  • 2 дон Вито

    3 1 Отговор
    Доста по-малък астероид ще свърши работа ако падне на правилното място.
    Капиш??
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Да бе

    1 3 Отговор
    Втория е украински със лепило за зеленски от китай
  • 5 Ами

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Урааа":

    Имаш го :)
    Казва се Апофис 99942. Очаквай го в петък, 13 април 2029 г.
  • 6 Имало евзрив на склад

    1 2 Отговор
    с противопехотни астероиди и фойерверки.
  • 7 Рептилите

    1 1 Отговор
    Бяха наши слуги. Поради тежката работа с която ги товарехме , измолиха от нас правото да създадат себеподобни , които да ги отменят в задълженията. Така се създадоха динозаврите , които не придобиха интелекта , който се очакваше , и унищожихме , за да създадем вас.
  • 8 Айде

    1 0 Отговор
    Нема нужда!
    Само да се замисли човек…. Колко истини има в историята на света?!
    €€€€€€€€€€€€€€
  • 9 Нямам срам

    2 0 Отговор
    Путин е бил виновен не някви си астероиди
  • 10 На бас

    0 0 Отговор
    Че хората произлизат от мамунките..
    Мисля си, че е обратното.