6 Октомври, 2024 16:29 945 3

Все още вярваме в 9 мита за здравословното хранене, които пречат на отслабването

  • отслабване-
  • здраве-
  • здравословно хранене-
  • храна-
  • митове-
  • заблуда

От всевъзможни източници сме залети с "ключове" към здравословния живот и отслабването

Все още вярваме в 9 мита за здравословното хранене, които пречат на отслабването - 1
Снимки: Shutterstock

Днес, навсякъде около нас има безброй съвети за здравословно хранене – от телевизионни предавания до публикациите на любимите инфлуенсъри. Изглежда, че постоянно получаваме нова информация за това какво е полезно за нас, но истината е, че никой не познава тялото ви по-добре от вас самите (с изключение, може би, на вашия лекар).

Следването на всяка нова тенденция в храненето може да се превърне в изтощителна задача, която в повечето случаи е напълно излишна. Ето защо експертите от TheList.com се обърнаха към водещи диетолози, за да ви помогнат да се освободите от кулинарните митове и да се насочите към истински полезните храни, които ще дадат на тялото ви всичко, от което се нуждае.

Все още вярваме в 9 мита за здравословното хранене, които пречат на отслабването

Нека развенчаем някои от най-честите заблуди:

Мит: Мазнините ви правят дебели

Мазнините са жизненоважни за организма. Те не само придават вкус на храната, но и ви карат да се чувствате сити. Например, когато избирате нискомаслен сладолед, може да изядете повече от необходимото, за да се заситите, докато една порция пълномаслен сладолед би била достатъчна. Вместо да избягвате мазнините, изберете здравословни източници като зехтин, риба, авокадо и ядки.

Мит: Сокоизстисквачката е задължителна

Изцедените сокове не са толкова полезни, колкото хапването на цели плодове. Причината? Соковете премахват фибрите, а количеството захар, което поемате чрез един сок, често надвишава това, което бихте получили от изяждането на няколко плода наведнъж. Така че по-добре хапнете портокал вместо да изцеждате три-четири наведнъж.

Все още вярваме в 9 мита за здравословното хранене, които пречат на отслабването

Мит: Кокосовото масло е супер храна

Кокосовото масло има високо съдържание на наситени мазнини, което го поставя в една категория с маслото. Споровете около кокосовото масло продължават, но е важно да го използвате умерено и да изберете по-здравословни мазнини като зехтин.

Мит: Безглутеновите продукти са по-здравословни

Освен ако не страдате от целиакия или глутенова непоносимост, няма причина да избягвате глутена. Много безглутенови храни са направени с рафинирани брашна и съдържат повече захар и мазнини, за да компенсират липсата на вкус. Пълнозърнестите продукти са отличен източник на фибри и хранителни вещества, така че не се лишавайте от тях без основателна причина.

Все още вярваме в 9 мита за здравословното хранене, които пречат на отслабването

Мит: Вашето смути се нуждае от протеин на прах

Протеинът е важен, но вие вероятно получавате достатъчно, ако се храните балансирано. Не е необходимо да добавяте протеин на прах към всичко, което консумирате. Протеиновите бисквитки и блокчета често са просто бонбони с протеин в тях, така че четете внимателно етикетите.

Мит: Въглехидратите са врагът

Въглехидратите са основен източник на енергия за тялото и мозъка ни. Вместо да ги избягвате напълно, изберете здравословни източници като пълнозърнести храни, боб и плодове. Така ще си осигурите необходимите фибри и витамини.

Мит: Белтъците са по-добри от целите яйца

Яйчният жълтък съдържа повечето витамини и минерали, които тялото ви нуждае, включително витамините A, D, E, K и B12. Яденето на цели яйца, а не само на белтъци, всъщност може да е по-здравословно и да ви засити по-дълго.

Мит: Нискокалоричните диети са ключът към отслабването

Драстичното намаляване на калориите може да забави метаболизма ви и да попречи на загубата на тегло. Вместо да гладувате, по-добре яжте здравословни малки хранения на всеки 3-4 часа, за да поддържате енергията си и да избягвате преяждане.

Мит: Сиропът от агаве е здравословен подсладител

Въпреки популярността си, агавето е силно преработен подсладител, който е дори по-калоричен от захарта и е основен източник на фруктоза, която може да доведе до проблеми с черния дроб и повишен риск от диабет. По-здравословни варианти са суровият мед, стевията или пюрираните фурми.

Слушайте тялото си и се доверете на храни, които наистина ви подхранват. Здравословното хранене не трябва да бъде сложно – важното е балансът.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мастора

    3 0 Отговор
    Яжте каквото ви душа сака. Намерете начин да правите 8-10 хиляди крачки бързо на ден, и резултатите няма да закъснеят. Ако ще гладувате постоянно за да ви харесват, то тогава със себе си и със организма си как ще намерите мир? 60-80 години ще живеете, ако трябва да ги правите ад за да ви харесват, по-добре лягайте в трапа.
  • 2 Двоен чийзбургер

    3 0 Отговор
    С пържени картофи и диетична кола ....
  • 3 Роза

    2 1 Отговор
    Всеки трябва да знае особеностите на организма си и собствения си метаболизъм!Най-много се пълнее от белия хляб и сладкишите и подсладените газирани напитки.За съжаление,колкото си по-възрастен,толкова повече трябва да се ограничаваш!