16 Октомври, 2024 15:49 516 4

Продават на търг картина на хуманоиден робот (СНИМКА)

  • хуманоиден робот-
  • на търг-
  • картина-
  • художник

Този свръхреалистичен робот е един от най-усъвършенстваните в света

Продават на търг картина на хуманоиден робот (СНИМКА) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Картина от робота художник Аи-Да, надарен с изкуствен интелект (ИИ), ще бъде предложена на търг от "Сотбис" през през ноември, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Неговият портрет на английския математик Алън Тюринг, смятан за един от бащите на съвременната компютърни науки, е един от лотовете в онлайн търга. Той ще се проведе от 31 октомври до 7 ноември и е "пресечна точка на изкуството и технологиите".

Картината, наречена "Богът на A.I." (A.I. God), се оценява на сума от 100 000 до 150 000 британски лири (120 000-180 000 евро). Окончателната цена ще бъде обявена при закриването на търга.

Този свръхреалистичен робот е един от най-усъвършенстваните в света. Той има бионични ръце, но има обезпокоителна прилика с човек, пише АФП.

Създаден е през 2019 г. от екип, ръководен от Ейдън Мелър, галерист и основател на Ai-Da Robot Studio, със специалисти по изкуствен интелект от университетите в Оксфорд и Бърмингам в Англия. Името му е вдъхновено от Ада Лавлейс, първата програмистка в историята.

Роботът, който използва ИИ за създаване на картини и скулптури, има камери в бионичните си очи и ръце. Той се движи и изразява самостоятелно, без човешка намеса.

Портретът на Тюринг е деструктуриран, в тъмни тонове и видимо напомня за страховете на Алън Тюринг относно използването на тази технология и "продължава да поставя въпроса докъде ще ни отведе мощта на ИИ", подчертава създателят на Аи-Дa, Ейдън Мелър.

Творби на Аи-Да вече са излагани на Венецианското биенале, в Музея на дизайна в Лондон, край пирамидите в Гиза и в ООН.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    2 0 Отговор
    Леле..... тези наглосакси не само че се чудя защо още съществуват , а си мисля , че не трябва да съществуват !!!
  • 2 бушприт

    0 1 Отговор
    Мощта на ИИ ще ни отведе до войната с терминаторите.
  • 3 Божидара

    1 0 Отговор
    Между картина на хуманоиден робот и картина от хуманоиден робот има разлика. Каква е оставям те да гадаеш!?
  • 4 хмм

    0 0 Отговор
    Доста под очакванията ми. Очевидно генераторите използват човешкия талант наготово.