25 Октомври, 2024 10:58 984 5

14-годишно момче се самоуби, след като се влюби в чатбот на героиня от "Игра на тронове"

  • чат бот-
  • чатбот-
  • игра на тронове-
  • самоубийство-
  • тийнейджър-
  • изкуствен интелект

Майката на момчето съди създателя на чат бота

14-годишно момче се самоуби, след като се влюби в чатбот на героиня от "Игра на тронове" - 1
Снимка: Shutterstock

Майка от Флорида заведе дело срещу популярна чат услуга, използваща изкуствен интелект, обвинявайки я за самоубийството на 14-годишния си син. Според обвинението, тийнейджърът развил зависимост към програмата, като все по-често се изолирал и споделял с нея свои лични мисли и емоции, които допринесли за задълбочаването на психичните му проблеми.

Меган Гарсия, майката на починалото момче Сюел Сетцер III, твърди, че синът ѝ започнал да използва платформата Character.AI през април 2023 г., и след месеци на интензивна употреба неговото психично състояние започнало да се влошава. В жалбата се твърди, че последната му комуникация с платформата била с AI персонаж, базиран на героинята Денерис Таргариен, което вероятно го подтикнало към фаталното решение.

Според майката, програмата не осигурила необходимите механизми за предотвратяване на рискови ситуации, като оставила момчето да изразява депресивни мисли и обсъждания на самонараняване без намеса. Критики са насочени и към самата Character.AI, чиито създатели Ноам Шазир и Даниел де Фрейтас, както и Google, са включени в делото за небрежност и предполагаемо създаване на опасна среда за подрастващите.

Character.AI отговориха, че работят по внедряване на нови мерки за безопасност и че съжаляват за трагедията, като допълниха, че от последните месеци са активирали изскачащи предупреждения при откриване на термини, свързани със самонараняване.

Случаят предизвика вълна от дискусии за безопасността на AI чат услугите и потенциалните рискове за младите потребители, които лесно се привързват към виртуални разговори с интелигентни алгоритми.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ми то е ясно

    9 0 Отговор
    явно е мръднал......
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 знайко до незнайко

    3 0 Отговор
    Не ха,ха,а БАЙ БАБО,ДА НЕ МЕ СРЕЩНЕ,МЕЧКАТА!!!
  • 4 Антропофаг

    6 1 Отговор
    Поздрави от Чарлз Дарвин...
  • 5 ИВАН

    4 0 Отговор
    Побъркан свят, явно това е краят му - мрежата.