Кардиолог посочи най-полезния плод за здраво и силно сърце

22 Май, 2025 11:58 4 231 15

  • кардиолог-
  • сърце-
  • сърдечно здраве-
  • здраве-
  • авокадо-
  • плод-
  • зеленчук

Макар да го слагаме в салати, авокадото е плод и то доста полезен

Кардиолог посочи най-полезния плод за здраво и силно сърце - 1
Снимки: Shutterstock

Когато става въпрос за поддържане на здраво сърце, малко храни се доближават до ефекта на авокадото. То не само се превърна в суперзвезда на модерната диета, но заслужено си спечели славата и на един от най-добрите плодове за сърдечно-съдовото здраве – според множеството проучвания и експерти в кардиологията.

Полезните съставки на авокадото

Авокадото е уникално по своя състав. За разлика от повечето плодове, то е изключително богато на мононенаситени и полиненаситени мазнини – здравословни мазнини, които помагат за понижаване на "лошия" LDL холестерол и повишават "добрия" HDL холестерол. Това е ключов механизъм за защита от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.

Съдържа и значително количество фибриоколо 7 грама в половин плод, което представлява близо една четвърт от препоръчителната дневна доза. Фибрите, особено разтворимите, доказано подпомагат регулирането на холестерола и баланса на кръвната захар.

Един от най-важните минерали в авокадото е калият – елемент, който често се подценява. С близо 975 мг калий в един средно голям плод, авокадото изпреварва дори банана. Калият играе ключова роля в регулирането на кръвното налягане, като компенсира ефекта на натрия и поддържа електролитния баланс.

Д-р Сара Александър, кардиолог, отбелязва, че именно този минерал превръща авокадото в "естествен регулатор на налягането".

Авокадото е източник на каротеноиди (лутеин и зеаксантин) и витамин Е – антиоксиданти, които подпомагат съдовото здраве, намаляват възпаленията и защитават клетките от оксидативен стрес. Лутеинът, например, не само поддържа здравето на очите, но и може да намали втвърдяването на артериите – ключов фактор за инфаркти и инсулти.

Съдържащите се в плода растителни стероли (като бета-ситостерол) блокират абсорбцията на холестерол в червата, което допълнително подпомага здравето на сърдечно-съдовата система.

Какво показва науката за консумацията на авокадо

  • Мета-анализ на седем клинични проучвания показва, че редовната консумация на авокадо води до по-ниски стойности на общия и LDL холестерола.

  • Според голямо кохортно проучване, публикувано в Journal of the American Heart Association, хората, които консумират поне две порции авокадо седмично, имат с 16% по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и с 21% по-нисък риск от коронарна болест на сърцето.

  • Заместването на само половин порция животински мазнини (като масло или маргарин) с авокадо се свързва с намаление от 16–22% на риска от сърдечни инциденти.

Цветът има значение

Експерти по хранене напомнят, че разнообразието от цветове в чинията не е просто естетика. Зелените плодове и зеленчуци като авокадото съдържат фитонутриенти, които работят в синергия с антиоксидантите, за да засилят имунната защита и намалят риска от хронични болести. Диетолозите препоръчват включване на различни по цвят храни във всяко хранене – а наситено зеленото на авокадото е знак за мощното му съдържание.

Препоръка: Включете половин до един плод авокадо няколко пъти седмично в менюто си – като добавка към салати, смутита или като здравословна алтернатива на масло и майонеза. Сърцето ви ще ви благодари.

Авокадото е много повече от модерен плод – то е истински функционален компонент в профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания. Съчетанието от здравословни мазнини, фибри, антиоксиданти и ключови минерали като калий го прави отличен избор за всяка диета, ориентирана към дълголетие и здраве.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 12 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5 лева

    11 2 Отговор
    Бройката

    Коментиран от #5

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор
    "Макар да го слагаме в салати, авокадото е плод и то доста полезен."
    Доматите и краставиците също са плодове и също се слагат в салати🤣🤣🤣

    Коментиран от #15

  • 3 Даааа ,

    13 1 Отговор
    по нашите ширини все авокадо са използвали ? Че чак и "единствения плод" за здраво сърце ?!

    Коментиран от #6, #9

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 3 Отговор
    Има салати и Плодови салати!
    Трябва да знаеш, че доматите са плод, но не се слагат в Плодови салати😉❗
  • 5 зависи от размера

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "5 лева":

    Има и по-евтини за 1.50 лв.
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Даааа ,":

    Баба му само салати от авокадо е ядяла🤣
  • 7 Изключително

    9 2 Отговор
    вредно за хора с болни бъбреци , които трябва да се ограничават , дори изобщо да не го консумират заради голямото количество калий , който съдържа ! Също и при алергии е опасно ! Така , че ВНИМАНИЕ !
  • 8 Нннеее

    5 2 Отговор
    То е гадно на вкус тва 7592бе, как гоядете..? По-добре круши...муши за сърцето.
  • 9 Търновец

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Даааа ,":

    Едно време Балканджиите живяха повече от сто години
  • 10 Идън

    5 0 Отговор
    Ц!!!Не става с ядене!Трябва шаване- спокойствие- и любов!Много от болестите са на емоционална основа - включително и сърдечните.
  • 11 Идън

    2 1 Отговор
    Сандвичите на снимката с яйцата и ментата саперфектни. Дайде рецепта за тях- а не за кайма в буркан...отживяла и вредна практика.
  • 12 Гост

    1 1 Отговор
    Глупости,няма ракова нещо.Зa сърцето са полезни единствено следните неща: малко храна и малко вида,леки разходки в спокойно темпо. Вредните: преяждане,алкохол,тютюнопушене ,преработена храна ,кардио, тежести и пр. Стреса е толкова вреден,че може да елиминира всички здравословни мерки . А, и ако става въпрос кой е най-полезния зеленчук : суджука. ха ха ха.Шегичка,но някои хора не обичат зеленчуци брани, а одрани.
  • 13 дядото

    3 1 Отговор
    затова ли е толкова скъпо,защото е много полезно.пфу.
  • 14 ИВАН

    1 2 Отговор
    И в нашите плодове се съдържат същите вещества, ама не пишат за тях.
  • 15 ганю

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    като шопската салата например която
    е много полезна в комбинация с грозданка
    както и с мешана скара с руйно вино
    следващото полезно нещо е зелева салата
    с моркови и целина и пак грозданка срещу грипю
    а вие си яжте задморски скъпи боклуци