Last news in Fakti

11 Юли, 2014 15:34 1 816 6

Дружната атака срещу стабилността

  • дружно-
  • повсеместно-
  • атакуват-
  • стабилността-
  • държавата
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От какво се нуждае най-много България в ден като днешния? От стабилност и от просперитет. Но нито едното е налице, нито другото. Стабилността на държавата е сериозно разклатена и малкото останала такава е атакувана дружно и повсеместно. Последната атака срещу банковия сектор е поредния пример за неспособността  и нежеланието на всички досега управлявали през годините на прехода да се справят с престъпността и всякакви криминални групировки. Държавните институции бележат непрестанен спад на доверие, като парламентът с неговите по-малко от 10% е безспорният лидер в това отношение.

А просперитетът, който 25 години ни обещават едни и същи кръгове и централи и с който така безславно се разминаваме  - не се случва и няма и да се случи при тази политическа система, която така добре обслужва тъй наречения ни партиен елит. Сега се опитват да ни убеждават как ще се променят до неузнаваемост, как ще се обърнат към народа за прошка с ясната мисъл колко са били грешни и престъпно арогантни и отново ще поискат от нас да им предоставим възможността отново да ни представляват, отново да управляват живота ни и чертаят съдбите ни.

Изведнъж Станишев се вижда в ролята на европейски месия и обединител на някаква нова левица, Борисов - за върналия се на бял кон неразбран и недооценен спасител, Местан - за екзактен откривател на непожелани девици, Бареков и НФСБ се обединяват в нов фронт срещу ДПС, настройката на Реформаторите, че отново са в управлението граничи с мокър сън – изобщо приказката продължава с пълна сила. Отварят се нови фронтове, чертаят се бъдещи безпринципни коалиции, сутрин се изгарят мостове, а след обед вече текат консултации за възстановяването им.

И както винаги досега, когато дойдат избори, народът е толкова ошашавен  и невярващ на никой, че освен някакви остатъци от твърди ядра и непоправими оптимисти и наивници - си дига чуковете и през ум не му минава да гласува. И в голямата си степен е прав.Защо да гласуваш доверие на някой, който вече се е провалил и е доказал, че не става за нищо. Но при сегашната пропорционална избирателна система гражданите могат да избират единствено тези, които им предлагат партийните върхушки. И почти винаги същите тези провалени, некадърни политици се оказват отново преизбрани, защото са включени на избираемо място в партийните листи, а нашият шанс да попречим на това е нулев. Резултатът от тази система е 25 години постепенно съсипване на държавността, тотално обезверяване на хората и непоклатими позиции на олигархията във всички държавни структури.

Няма съвършена избирателна система, но има такава, която да мотивира максимално хората да гласуват и да виждат смисъл от подаването на гласа си. Това е чистата мажоритарната система в два тура.Това е най-простата за разбиране, най-изчистената, най-лесната за прилагане система. За всички ползи от въвеждането на тази система е писано и говорено много, а за това - защо олигархията и партийните централи не искат и да допуснат възможността за въвеждането и - също. Но тази система е носител на нещо, което в обществото, в нацията и  в държавата ни е в пълен дефицит.

Обединение.Съединението прави силата, нали така пише на парламента! А какво е най-характерното за изминалите години? Непрекъснато насъскване на една част от населението срещу друга. Разделяй и владей. През целия преход цялата политическа класа работеше върху това - да няма единомислие, а непрекъснато противопоставяне . Използва се целия арсенал от средства и за съжаление -постигат исканото от тях разединение.

Нищо ново под слънцето. Разделяй и владей!  Делят ни на българи и турци, леви и десни, бедни и богати, русофили и русофоби. А всъщност единственото смислено разделение  е:  граждани – мафия. Колкото по-разделени сме, толкова сме по-лесни за манипулации.Това се видя особено ясно през последната година на масови протести и контрапротести. Защо пропорционалната система  действа центробежно, защо при нея  народът е разединен и скаран? Защото точно при нея партиите  се борят за 5-10%. Или  за 20% -  все тая. За да ги постигнат са длъжни да си измислят врагове, да насъскват срещу другите, да измислят скандали. 25 години наблюдаваме тази драма - на ниво избирател нашите партии са като куче и котка, а на ниво парламент –прегръдки и целувки. Важното е да направят коалиция в която определящото са корупционните практики. И която като ефект има едно послание – че  избирателят е предаден и излъган. И от него нищо не зависи.

Мажоритарният вот е напълно чужд на този порочен кръг. За да вземеш 51% от района си, трябва да се бориш за 100%. Това ще рече да се пазиш от противопоставянето, да си умерен, да обединяваш всички интереси. Да направиш коалицията още на ниво избирател. След това в парламента всичко си идва на местата честно и почтено. Безпринципните коалиции са именно генератора на нестабилност и компромиси с предизборни програми и платформи и точно мажоритарната система отстранява този факт чрез стабилни мнозинства в парламента. Примери  може да се търсят навсякъде, но такъв от близкото минало е обединението на френските левица и десница срещу крайната политика на Льо Пен, както и резултатите от евроизборите. И във Франция, и в Англия по пропорционалната система и в двете държави на първо место са партии с откровено антиевропейски послания, докато на изборите им за национален парламент въпросните партии нямат почти никакво представителство. Но там системата е мажоритарна и хората предпочитат да изберат това, което ги обединява, пред това което ги настройва едни срещу други.

Преди време в един материал на Иван Груйкин много ясно бяха разграничени принципите на упражняване на властта у нас и в Америка: “…Едни хора, израснали в свобода и отстояване на своята собственост и права, решават да се отърват от колониалната власт, която не са избирали и в която не са представени. И построяват своята нова държава така, че те – народът,  да дават всички власти и да отнемат всяка власт, когато трябва. Повечето европейски елити са били убедени, че този наивен американски експеримент няма да успее, че избирането на всички власти от народа е опасно и нелепо. И тогава надменните европейци са презирали и отхвърляли простата, справедлива и работеща логика на американските конституция и държавно устройство – по същия начин, по който европейските бюрократи и днес иронизират принципите и практиките на американската политическа система. Обикновените колонисти са били убедени, че народът трябва да има цялата власт и да я делегира по ясен, логичен и прост за разбиране и упражняване начин. И това е направило Америка уникален пример на свобода, успех и богатство.“ 

Затова въпросът за избирателната система в никакъв случай не е експертен разговор за технологии или целесъобразност, а е част от дебата за начина, по който се упражнява властта. Не ни трябват внушенията на компрометирани политолози  за тънкостите на една или друга избирателна система, а да проявим здрав разум и житейска логика в собствената си преценката - как всички власти да зависят в максимална степен от нас. Да си дадем сметка, че народният суверенитет се проявява в максимална степен при мажоритарния избор на парламент, при отделен избор на изпълнителната власт, при прекия избор на съдии – точно обратното на това, което е в България днес.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ники Николов

    0 0 Отговор
    какво очакваме от службите за разузнаване, като пенсионерите ги избиват като пилета
  • 2 Владимир Людмилов

    0 0 Отговор
    а сега ще ни разделят и такива които искат БНБ да изплати 100% влоговете в КТБ и такива които са против това, защото мислят, че това ще ги ощети. Вместо управляващите да кажат нещо разумно пред хората, да обяснят, че подкрепата за банковата стабилност не се изразява в празни приказки и лъжи, а накрая - имаш гарантиран размер, да не си си влагал парите над него. Омразна ми от б....ци които манипулират хората, за да спечелят гласове с популизма си. после ще ни управляват и ще крадат отново от същите хора.
  • 3 georgi genchev

    0 1 Отговор
    Gluposti ,gluposti i pak gluposti.........Bylgaria,vinagi i do den dneshen,see nugdaela ot TREZVOMISLESHt,UMEN,I BUDEN NAROD,...Kakvoto iskate promeniaite,..Izbiratelnata sistema,..I.T.n...Dori i da napravite dyrgavata na drugo miasto,...Narodyt ne se li promeni,ne si li razmyrda mozyka,ne si li vyrne dyrgavata ot Mafiotite,....nishto niama da se promeni NIKOGA......

    Коментиран от #4

  • 4 Змей Горянин

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "georgi genchev":

    Научи се да пишеш най-после на български, днес е роден Васил Левски и твоите драскулки дразнят.
  • 5 Змей Горянин

    2 0 Отговор
    Статията е поредното творение, пълно с клишета, препоръки, предложения и като венец се цитира някой си Иван Груйкин (който би трябвало да е известен на всеки българин), който казва: "И това е направило Америка уникален пример на свобода, успех и богатство.“
    Г-н Атанасов, в много неподходящ момент давате САЩ за пример - държава, която се е намесила във вътрешните работи на почти всяко държавно образувание след Втората световна война, държава, която се изживява като световен жандарм и чиито "успехи" ясно личат в съдбата на Либия, Сирия, Ирак, Афганистан и напоследък в Украйна.
    Свободата, успеха и богатството в Америка съпровождат само група еврейски олигарси с претенции за вършители на съдбините на останалата част от света и чиито апетити за власт, богатство и пари са основен двигател за убийството на милиони хора по цялото земно кълбо. Налагането на "демокрация" с бомби и ракети е патент на същата тази държава и вашето прехласване по нея, меко казано, предизвиква недоумение.
    Първата работа на САЩ след като България влезе в НАТО беше да търси терен за военна база. Не да помогне на народа ни в борбата за същата тази демокрация, не да строи заводи, пътища и жилища. Следващото, което направи, бе с помощта на наши и чужди "експерти" да разбие промишлеността ни, образованието, науката, да ни остави без армия и да проповядва "хип-хоп култура" и чалгизирането на цялото ни общество.
    Заради всичко гореизброено от мен един твърд минус за вашата статия, ако има

    Коментиран от #6

  • 6 Змей Горянин

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Змей Горянин":

    ако имаше къде да го сложа.