Last news in Fakti

18 Декември, 2014 15:22 5 523 25

Въоръженият човек е свободен човек

  • боян атанасов-
  • неизбежна самоотбрана-
  • оръжие-
  • битова престъпност-
  • собствеността-
  • законови поправки

Проблемът за неизбежната самоотбрана продължава да виси със страшна сила, а решението му би могло да бъде много просто

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Темата за самоотбраната е отново на дневен ред. Почти всеки ден по някоя телевизия се коментира поредният случай на ограбени и пребивани хора, предимно в малките населени места и въпреки широко рекламираните мерки на жандармерията и полицията, проблемът продължава да виси със страшна сила.

Какво значи неизбежна самоотбрана?! И каква е логиката отбранявайки се от нападение да си виновен?! Може би излиза, че е най-добре да ни бият, изнасилват, убиват без да се съпротивляваме, за да сме сигурни, че няма да има заведено дело, така както няма да има пострадали нападатели.

А решението е толкова лесно и осъществимо с няколко законови поправки, че много бързо ще постави нещата на правилните места. И съществува като основа на правото в достатъчно цивилизовани държави, символи на демокрация и правов ред като САЩ, където дори е гарантирано с конституционна поправка, Швейцария, Канада, Израел…И това е правото на човек да защищава живота и собствеността си както намери за добре в условия на неизбежна самоотбрана.

При подобни нива на ширеща се и ненаказана битова престъпност и явната неспособност на държавата да се справи с проблема, най-простото решение е да се узакони притежанието и употребата на огнестрелно оръжие само на територията на собствеността ви срещу незаконно проникване, без за това да носите отговорност.

Ефектът от такава промяна ще бъде, че тя ще осигури неприкосновеността на живота и собствеността на гражданите от посегателства, нападения, кражби на територията на собствеността им, която при сегашната извънредна ситуация в страната (особено в малките населени места) никой не може да осигури. Използването на оръжие на територията на собствеността ви при незаконно проникване не трябва да има никакви последици за нападнатия, при положение че е действано при самоотбрана.

Свободното носене на оръжие е сред най-добрите методи за предотвратяване на престъпността. Швейцария е интересен пример за държава с доста либерален режим на носене на оръжие, съчетан с почти пълно отсъствие на престъпност. Законодателството ѝ позволява на всеки, издържал прост изпит, законно да притежава и носи оръжие и в резултат на това на всеки 100 души в страната има 45 огнестрелни оръжия частна собственост, или почти едно на двама души. Едновременно с това, Швейцария има пренебрежимо малък брой убийства – едва 0,7 на 100 000 души в сравнение с 1,2 във Великобритания (която се слави със стриктния си режим по отношение на огнестрелните оръжия). Обратно - в „разоръжени“ страни като Бразилия (8 оръжия на 100 души) и Русия (9 оръжия на 100 души) броят на убийствата е значително по-голям – съответно 21,8 и 10,2. Международният опит очевидно сочи, че въоръженото население по-скоро се свързва с липса на престъпност, отколкото с избуяването ѝ.

Решаването по този начин на проблема с престъпността ще намери пряко решение и на други два катастрофални за държавата и нацията проблема – демографския и икономическия. В момента цели села опустяват трайно, цели области на България остават без население, на много места живеят малко и то възрастни хора, които всекидневно стават жертва на цигански набези. И тези хора нямат никаква законова възможност за противодействие на каквато и да било престъпност. А тези граждани са работили цял живот, раждали са деца, плащали са данъци и сега в момента буквално са жертви на тези набези. Ето нещо, което трябва и може да бъде решено моментално - сигурността на тези хора да бъде гарантирана.

Какво може да се направи, за да останат хората на село или да се върнат към живот обезлюдените села? Какво може да привлече млади семейства, за да решат да започнат бизнес на село и да инвестират в земеделие, екотуризъм, животновъдство? Да им се даде сигурност – просто и ясно. Да им се даде възможност сами да решават как да защищават и пазят собствеността и живота си от нападения и грабежи. Така че законът трябва да разреши, както е било едно време - щом ти влязат в къщата или собствеността, да стреляш. Така се брани имот, така се гарантира сигурност, така се създава самочувствие на свободен човек. А въоръженият човек е свободен човек. Но това явно не устройва много кръгове у нас.

"Когато беззаконието се превърне в закон, съпротивата се превръща в задължение", казал е Томас Джеферсън.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 smislov

    4 0 Отговор
    За първи път ще коментирам - Това е една от най-смислените статии, абсолютно вярна и правилна. Подкрепям 200%.
  • 2 dff

    3 1 Отговор
    ми аз съм въоражен до зъби тва значи че съм свободен :D
  • 3 Иван

    0 2 Отговор
    Имаме и другата страна в Америка има 90 оръжия на 100 човека и всеки месец чуваме че някой е откачил и разстрелял една стая хора преди да се самоубие
    Не може ли липсата на престъпност в Швейцария да е безработицата под 1 % или високото образование на хората
    Освен това Швейцария няма армия и за това е либералния режим за оръжие но тези оръжия е забранено да се носят заредени до колкото знам

    Коментиран от #5

  • 4 smislov

    0 0 Отговор
    Abe stiga davaite primeri, jiveem v bulgaria a tuk deistvitelnostta e tochno takava. Osven tova ako niakoi e reshil da se samoubiva ili da pravi atentat zabranata niama da go spгe.
  • 5 Swiss

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Annually, approximately 20,000 persons are trained in recruit centres for a duration from 18 to 21 weeks. The reform "Army XXI" was adopted by popular vote in 2003, it replaced the previous model "Army 95", reducing the effectives from 400,000 to about 200,000. Of those, 120,000 are active in periodic Army training and 80,000 are non-training reserves.

    Дали няма армия , а?
  • 6 Мистър

    1 0 Отговор
    Бравоооо.Едина страхотна статия за българската действителност. Дано да я прочете и някой от така наречените: политици: ...
  • 7 Хрисофор Карамфилов

    1 2 Отговор
    Раздвоен съм,от една страна нещастните хорица в малките населени места ставащи всяка нощ жертва на грабежи и насилие,от друга страна не сме достигнали нивото на тези държави за които се говори.Притежанието на оръжие е голяма отговорност,какво ще стане ако оръжия започнат да се размотават по нощни шкафчета жабки на коли,близо до неулегнали тинеѝджари и психично неустоѝчиви хора,които ще решават битови спорове като парко места,ПТП-та комшиѝски и др. спорове с пищов в ръка. И сега има добър закон и тоѝ не е лош,коѝ го спира нормален човек,изкарал курсове минал през психическа годност,и проучен от полицията да притежава оръжие,и аз имам оръжие минавам психо подновявам разрешителни, и оръжието е заключено в метална каса,и решаването на проблеми с оръжие би нанесло повече вреди от колкото ползи.
  • 8 Дивия изток

    1 0 Отговор
    Страхът може да се победи с един закон за оръжието(сигурността).
    Това, което се случва по малките населени места не е престъпление а е гавра, унижение и смърт.
  • 9 гост

    2 0 Отговор
    Няма да се налага да се стреляме, ако има действаща и справедлива правосъдна система.
    Ако циганина, който е влязъл и крал в двора ти, бъде заловен и бъде осъден на 5 години трудов лагер, няма да са недоволни хората.
    Но да се вижда за всички, че има наказание и то не е условна, защото и сега има престъпници с по 20 висящи дела които тероризират нормалните данъкоплатци. Леките престъпления трябва да са задължително обвързани с много труд и то качествен, за да има полза цялото общество.
  • 10 masala

    2 0 Отговор
    Единственото решение е либерализиран режим за притежаване и носене на оръжие. Както казва една китайска поговорка: "Добре въоръжена армия не воюва", така и на притежаващият оръжие не би му се налагало да го използва, защото противника ще си има едно наум /ама не русенски/.
  • 11 ИВАН

    0 0 Отговор
    Мисля, че посланията и снимките на този сайт / http://handguns.g00net.org/Docs/Doc-SelfDefense.htm /са красноречиви, относно притежанието и употребата на оръжие. Разбира се съм АБСОЛЮТНО ЗА да се продава оръжие само на хора, който са НЕ осъждани, НЯМАТ психически отклонения и СА завършили курс по безопасно боравене с оръжие.

    Коментиран от #12

  • 12 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ИВАН":

    Е то сега горе долу е така, но какво би станало при един по либерален режим,примерно баѝ-м...л днес е имал ден откраднал е повече меден кабел влиза в първият оръжеен магазин купува си пистолет „Макаров„ за 150лв и посред нощ вече куражлия и с пистолет в ръка влиза в частен имот докато човек си спи,дори и да има човека пистолет,ако е изненадан едва ли ще го достигне и да се защити ,и може да бъде прострелян първи,оръжието не е за всеки.
  • 13 Монго

    0 0 Отговор
    "Господ създаде хората, а Колт ги направи равни".
  • 14 Методи Методиев

    0 0 Отговор
    Несъмнено правото на самозащита е основно право на всеки индивит! Безспорен е факта, че нито една държавна или каквато и да е друга обществена структура не може да осигури на гражданина неговата лична неприковсновенност. Болшевишкият принцип залегнал в действащото българско законодателство не отговаря на съвременните обществени отношения и е крайно време да бъде премахнат. Правото да притежваш законно оръжие е основно право на всеки гражданин. Високата гражданска и общстевствена отговорност днес има съвсем други измерения .Ние в ежедневието си постоянно употребяваме съвременни технически средства, с които можем да нараним, осакатим или убием човек. Но не се наблюдава масово ползване на тези машини, уреди или инструменти за отнемане на човешки живот. В същото време криминалният контингент е добре въоръжен и когато му се налага да действа чрез силата на оръжието не се колебае. Дали щеше да бъде така нагъл и дързък ако обикновенните хора имаха право да притежават лично оръжие за самотбрана и защита на личната си собственост? Правата имат стойност само тогава, когато можем да ги отстояваме - доги когато се налага и с оръжие в ръка. Тълкувателните решения на нашите съдилища по казуси на неизбежна обрана и крайна необходимост само показват, че обществото ни още не е намерило формата и средствата за пълноценна защита на живота, здравето и имуществото на българския гражданин. А правото на живот е естествено и първостепенно човешко право, каквото е и правото на за

    Коментиран от #17, #22

  • 15 четиридесет и две

    1 0 Отговор
    Това, че разни криминални елементи грабят на воля и тероризират - няма значение ( и никога не е имало ) за властимащите. Ако ти влезе някой апаш, по сега действащото законодателство и с едно дърво не можеш да го намлатиш така, че и да не помисля да краде повече; та камо ли да го пукнеш с пищов например. Два ритника само да му забиеш - минаваш задължително през съда.

    Въоръжения ( и свободен ) човек е опасен основно за политиците и полицията . Затова нищо няма да се либерализира. Който и да ни управлява знае със сигурност едно: народа таи огромно недоволство от самата система и лесно може да стигне до гражданско неподчинение. Кой е луд да му разреши да носи свободно оръжие? Значи недоволния народ да стане недоволен и въоръжен народ! Това никога няма да се случи - означава системата да се самоубие.

    Виж, да криминализират наплащането на осигуровки - това ще стане! Дължиш някой лев на държавата и хоп - в затвора!

    Смешно, нали?!


  • 16 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Не смятате ли,че е добре човек да може да притежава пистолет,ако има курс за безопасно боравене с оръжие,свидетелство за съдимост,заявление в полицията ,и средно образование поне да може да си прочете инструкциите. И законодателството трябва да се промени,защита на частната собственост живота и здравето,трябва да се постави на първо място.
  • 17 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Методи Методиев":

    Болшевишкият принцип залегнал в действащото българско законодателство не отговаря на съвременните обществени отношения


















    Хайде, като не сме учили /или запознати с праото/ да не говорим






    "...Болшевишкият принцип залегнал в действащото българско законодателство не отговаря на съвременните обществени отношения ...". Хайде да не говорим глупости, щом не сме учили право. Болшевишко право няма, има римско право, континетална правна система и англосаксонска такава /изградена на принципа на т.н. правен прецедент/. Има един "Код сивил"-от Италия, през Франция, та до Белгия и от там до нас..., но ние нека да си пишиме,глупости такива...



  • 18 четиридесет и две

    0 0 Отговор
    Свободния човек не е този с големия пищов, а човека, който не чака като кон на празна ясла някой да му промени законите. Той не седи на дебелия си г..з, а действа, опитва, пада, става и много често не успява. Но точно такива хора понякога променят обществото към по-добро.

    P.S. Прасето поискало от кланицата да му разрешат да носи нож за Коледа......

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "четиридесет и две":

    Нося оръжие от 30 г. и никога не ми се е налагало да го ползвам /недай Боже/. Мога да мина през циганската махала с жена ми и дъщеря ми без да ми се случи нищо, а ти можеш ли? И не се чуствам, като прасе с нож на коледа, но имам чуството, че ти се чустваш /извинение за тафтологията/, като американска пуйка в деня на благодарността...
  • 20 Скакауец

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "четиридесет и две":

    " Нося оръжие от 30 г...."

    Полицай с пистолет ( както се пее в една песен...) ?

    Коментиран от #23

  • 21 четиридесет и две

    0 0 Отговор
    Мога да се пробвам мина вечер през махалата . Дали ще ми се случи нещо - не зная. Пистолет нямам ( и не желая да имам )- само мобилен телефон на който да звънна на 112 ако стане нещо. Както звъняха дядо ми и баба ми преди година, когато им влезнаха в къщата, биха дядо ми а баба ми се заключи в кухнята. Може би те бяха пуйките...?
    Или когато махаленски жители влязоха в нивата ми да си наберат малко пипер ( 7 - 8 чувала) ? Които бяха 5-6 души и "учтиво ме помолиха" да не им преча? Може би трябваше да им платя и надница за добре свършената работа?

    И забележи аз все пак не призовавам да се въоръжаваме , не разпалвам етническа омраза, не говоря за болшевизъм или римско право. Не призовавам към емиграция.
    Говоря срещу идиотската система ( това, поне засега не е престъпление ( или вече е? ), отричаща необходимостта от ефективна самозащита, защита на близките или на собствеността ни, без значение с оръжие или с голи ръце.

    Коментиран от #24

  • 22 четиридесет и две

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Методи Методиев":

    " Несъмнено правото на самозащита е основно право на всеки индивид! "

    Кратко, точно и ясно!

    "....Безспорен е факта, че нито една държавна или каквато и да е друга обществена структура не може да осигури на гражданина неговата лична неприковсновенност...."

    Не може и не желае!
  • 23 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Скакауец":

    Ама не, собственик на фирма..."скакауец" такъв
  • 24 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "четиридесет и две":

    Бил съм свидетел на скоростно бране на чушки от брат*чедите роми. Слагат си на глезените закрепени с тиксо фенерчета, шават с краката, късат с ръцете. За нула бройки могат да опоскат декари /скакалците пасти да ядат/. Трепане, а не закони за тях /щото законите си ги имаме, ама к*во/. Бил съм свидетел, когато са скачали на полицаи и са им взимали пистолетите. Два часа след това съм бил свидетел /и участник/, когато четири цивилни коли с маскирани мъже влизат в махалата /бухалки, газови пистолети, такива гранати и т.н./. Еми махалата беше "изтрещяла" в порядъка на 6 месеца, циганин не можеш да видиш в града след 19:50 /явно гредаха "лека нощ деца"/. Аз съм го правил и съм виждал резултата, а ти какво си направил и какво си видял...
  • 25 четиридесет и две

    0 0 Отговор
    "....а ти какво си направил и какво си видял...."

    В конкретната ситуация бях сам и невъоръжен на къра срещу поне 5-6 души... Фенерчета нямаха, че беше посред бял ден. В нашето село я има я няма 150 души, предимно пенсионери. Всеки си е сам за себе си...
    Виж, къщата вече се охранява от три зли кучета - бая мургав народ ( че и инкасатора от ЧЕЗ ) са нагризали вече!