Last news in Fakti

8 Април, 2015 21:34 2 789 0

Депутати скочиха срещу Закона за адвокатурата

  • депутати-
  • скочиха-
  • закона за адвокатурата

Емил Димитров, един от вносителите на законопроекта призна, че вместо да защитят обществения интерес, народните представители е напълно възможно да се озоват в ролята на адвокати на 13 000 адвокати

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес по искане на Нотариалната камара в зала Запад на Народното събрание на Република България се състоя изслушване на всички организации, синдикати и работодатели, потърпевши от евентуалното приемане на ЗИД на Закона за адвокатурата.

Над десетте, подкрепили декларацията срещу  обявения неотдавна от КЗК за монополистки, юридически текст излъчиха представители, които направиха изявления от името на формацията обявила се за оттеглянето на Законопроекта. Двата най-големи синдиката, КНСБ и Подкрепа, БСК, БТПП, Национално сдружение за недвижеми имоти, Камара на частните съдебни изпълнители, Асоциация на специализираните счетоводни предприятия, Българска фасилити мениджмънт асоциация, Национален съюз на юристконсултите, Нотариална Камара на Република България, Българска Асоциация на банките, Български хелзински комитет, Сдружение ‘Брокери на имоти”, запознаха депутатите от всички парламентарно представени политичеси сили със залегналите в ЗИД на Закона за адвокатурата опасности от липсата на оценка за въздействие и недоказаната обществена необходимост от отбелязаните в протестната декларация поправки. Депутатите признаха значимостта на проблемите от приемането на текстовете в този им вид, и се съгласиха единодушно от необходимостта от широк дебат по темата.

Емил Димитров, един от вносителите на законопроекта призна, че вместо да защитят обществения интерес, народните представители е напълно възможно да се озоват в ролята на адвокати на 13 000 адвокати в държавата. Той разказа как е станал вносител: "Председателката на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова донесе текстовете в кабинета на Цецка Цачева. Няколко колеги обявихме, че ще подпишем, но изразихме резерви. Поискахме уверение, че по проекта ще има дебат и ще бъде съгласуван с всички заинтересувани и засегнати". След това Димитров заяви: "Не желая да създавам проблеми, а искам да участвам в решаването им. Имаме готовност да оттеглим подкрепата си за измененията в Закона за адвокатурата, ако всички не седнат на масата и не обсъдят различията си".

Четин Казак отправи апел спорещите да седнат на една маса. "Да престанем с противопоставянето, ако някои текстове в проекта останат в този си вид, няма да ги подкрепим", каза депутатът.

На срещата в парламента стана ясно, че вече е имало опит за помирение между най-големите антагонисти относно измененията на ЗА - Висшият адвокатски съвет и Нотариалната камара. С посредничеството на Камарата на частните съдебни изпълнители адвокати и нотариуси са седнали на една маса, но резултат не е постигнат.

Членът на Съвета на Нотариалната камара Теодора Вуцова съобщи, че съветът за тристранно сътрудничество е гласувал единодушно срещу проекта за изменение на Закона за адвокатурата. Тя цитира и отрицателно становище на Върховната касационна прокуратура. В него прокурорите критикуват измененията, като например обвиняват адвокатурата в опит за капсулиране и в опит за елиминиране на свободната конкуренция.

Нотариус Вуцова съобщи на депутатите, че на 12 март Комисията за защита на конкуренцията е образувала т. нар. производство по застъпничество на конкуренцията заради проекта за изменение на Закона за адвокатурата (виж прикачения файл). Това е станало по искане на Българската стопанска камара и целта на производството е да бъде проверено съответствието на проекта с правилата на конкуренцията.

От своя страна пък Висшия адвокатски съвет с безумно решение обяви 16 април - Ден на Конституцията за ден на подкрепа на измененията в Закона за адвокатурата. Протест за предложени противоконституционни членове в измененията е меко казано наглост именно в Деня на Конституцията.

През последния месец парламентът буквално беше залят от становищата и декларации на различни организации по проекта за проемени в Закона за адвокатурата. Освен огласяваните вече мнения на основните привърженици и противници на измененията, становище са внесли и от Българската асоциация на консултантите по европейски програми. Против част от изменения са и от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, защото считат, че ще засегнат отрицателно малкия и средния бизнес. От Националното сдружение на общините пък са направили предложения, с които да се избегнат евентуални санкции за юристите на местната власт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА