Last news in Fakti

13 Февруари, 2015 11:55 11 541 22

Адвокати и нотариуси - две различни планети

  • адвокати-
  • нотариуси-
  • различни-
  • планети-
  • закона за адвокатурата

Законни ли са промените в Закона за адвокатурата, ще защитят ли те интересите на гражданите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проектът на Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата повдигна дебата сред юристите и с право. През миналата година адвокатите поискаха да им бъде присъдена нотариална компетентност, сега законът е вече в парламента. Нотариусите категорично застават против проекта. Мнозина смятат, че те не желаят да им бъде взет „хлябът”. Юристите обаче гледат на тези промени доста по-различно.

Опасно ли е искането на адвокатите? Няма ли да застраши то сигурността на гражданския оборот? Няма ли да доведе до разрушаване на градената с десетилетия стабилност на нотариалните удостоверения? Юридически състоятелни ли са исканията на адвокатите? Тези и много други въпроси възникват сред експертите.

Според юристи, изменението на конституционно определените рамки на дейността на адвоката води категорично до извода, че предлаганите промени противоречат на Конституцията. На практика, за да станат факт исканите промени, трябва да имат не една елементарна регистрация на определени адвокати, а промяна в ГПК, множество закони и подзаконови нормативни актове. Нормативните промени трябва да са комплексни и следва да се извършат след промяна на Конституцията, твърдят юристи.

Адвокат и нотариус - две различни планети

Да припомним каква е работата на адвоката – да съдейства за защитаване на правата и законните интереси на доверителите си и на лицата, чиято защита му е възложена. Адвокатите подпомагат гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси.

Каква е дейността на нотариусите:

Основна характеристика е, че дейността на нотариусите не е закрепена в Конституцията, а в отделен закон. Законът за нотариусите и нотариалната дейност дефинира нотариуса като лице, на което държавата възлага извършване на предвидени в законите действия. В клетвата, която полага нотариусът, няма обвързаност със защитата само на личните интереси на молителите - съответно те не са доверители. Безспорно е, че нотариусите осъществяват дейност, която им е изрично възложена чрез законова делегация от страна на държавата.

Клетвата на адвоката, която е израз на конституционната му роля в правното пространство и която той произнася с ръка на сърцето, съдържа обета да защитава своите доверители и подзащитни. Ако рече да удостоверява обаче, адвокатът не може да взима друга страна освен тази на закона, на държавата. При тази ситуация следва да се закълнат отново всички адвокати, което най-малкото ще създаде чисто организационни проблеми.

Огромната разлика между функциите на нотариуса и функциите на адвоката е безпристрастността. „При изпълнение на служебните си функции нотариусът не може да взема страна.”

Противоположни като съдържание на задълженията на нотариуса са тези на адвоката. Той трябва винаги да е пристрастен, да подпомага и защитава личните законни интереси на гражданите. Нотариусът и съдът са обвързани от една и съща процедура, работят по един и същи начин, докато адвокатът е винаги представител на една от страните.

Изрично трябва да се подчертае, че министърът на правосъдието не само осъществява еднозначно изключителен контрол върху работата на нотариусите, но може и пряко да образува дисциплинарно производство, без решение на Съвета на нотариусите. В предложения законопроект възможността за образуване на дисциплинарно производство срещу адвокат е предоставена само на органите на адвокатурата. Вътрешният контрол е несъвместим с искането за предоставяне на държавна публична власт.

Не следва ли логично изводът, че адвокатите по професия действат в защита на конкретен интерес, т.е., те не могат да бъдат безпристрастни и независими, след като се ангажират да защитават интересите на клиента?

Не на последно място, в служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори от 2010 г., с оглед възпрепятстване на имотните измами, нотариусът въвежда незабавно извлечения от пълномощни за разпореждане с недвижими имоти, оттеглянето на тези пълномощни и завещания. В информационната система, собственост на Нотариалната камара, има въведени над един милион броя документи за периода 2010 – 2013 г.

В адвокатурата няма такава информационна система, нито законопроектът предвижда създаване на подобна.

Ето защо експертите се питат: „Няма ли това да върне колелото назад и да станем свидетели отново на бум на имотните измами?”.

Назрява и скандал за наличието на конфликт на интереси, защото вносителите и много от депутатите в парламентарните комисии са регистрирани адвокати. Докато за укротяване на буйните прояви на лобизъм се чакат юздите на закон, то за конфликта на интереси си има действащ такъв. Ако лобизмът, подобно на холестерола, се дели на лош и добър, то за частния интерес на лица, заемащи публична длъжност, наказанията са солидни глоби, отзоваване и санкции от ЕК.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само ЦСКА

    0 0 Отговор
    Буржоазна Конституция, която постоянно се суспендира. Това е съвременна България.

    Коментиран от #7

  • 2 ртъ

    0 0 Отговор
    Без повече власт за адвокатите и да им се намалят възнагражденията със закон.
    Превърнаха съда в зала за лъжене...........

    Коментиран от #6

  • 3 gospodinvie122013

    1 0 Отговор
    колко типа адвокати има:два едните познават законите,другите познават съдията

    Коментиран от #18

  • 4 Да си признае

    1 0 Отговор
    Кой нотариус спонсорира статията? Да си признае, без бой.... Те нотариусите са машини, за разлика от адвокатите могат да се изключват и да не взимат страна... айде холам - взимат, стига да им се плати добре, като всички останали в системата... изкараха ги е.ати праведниците. Що не питате какво мислят тези, изгорели с имоти, заради продажни нотариуси?
  • 5 безпристрастен

    1 0 Отговор
    ами така е то-нотариусите и съдебните изпълнители са най-големите лапачи...
  • 6 справедлив

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ртъ":

    адвокатите каквото и да правят нищо няма да стане ако съдиите са си на мястото и имат необхдимите познания ,а не правораздават с оглед на личността .
  • 7 нике

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Само ЦСКА":

    ти пък какво разбираш от конституция
  • 8 АДВОК

    0 0 Отговор
    В редица държави в Европа адвокатът има правомощията, които ние едва сега предлагаме да бъдат вменени. Къде откривате нещо смущаващо?
  • 9 гост

    0 0 Отговор
    Много точен анализ. Няма как това да мине в Правната комисия. Знаете ли, че СЮБ е дал отрицателно становище по голяма част от промените. Или и СЮБ "не разбират нещата", само адвокатите знаят....
  • 10 hidko

    0 0 Отговор
    Напълно в традицията на юристите от всякакво естество, статията е многодумна и безмислена. Точно това е проблема на цялото правно войнство - живот в техния си затворен свят, боричкане в техните си измерения и разбирания далеч от реалността. Дотолкова са отдалечени юристите от нашия свят, че търсят и намират базиси за мисленето си единствено и само в рамките на нормативните документи. Това обаче не им стига и винаги преиначават мотивацията си не според закона, а според тезата, която защитават. Както и в тази статия.
    Голям рев, голямо нещо! Големи думи, големи сравнения! Големи трудности, големи дилеми! Плач, ама плач да видиш. Ще им вземат хляба на хорицата. Толкова време минаваха между капките и цуцкаха на наш и държавен гръб (както повечето "успешни" бизнес модели у нас), живееха си живота и щракаха с пръсти. Но сега има опасност да им нарушат спокойствието. Да ги лишат от копанката. Да им дръпнат кокалчето от пастта. Страхотия е това. Ужас! Краят на справедливостта ще настъпи. И не само че няма да има правосъдие, ами и ще настане ад и пепел ще обгърне света. Това, някой друг да се нареди на държавната цицка е толкова зловредна мисъл, та чак камбаните трябва да бият, като на умряло.
    Нагли! Безочливи! Непукисти! Егоцентрици! Това са съсловието юристи и в този частен случай - нотариусите. Всичко може да се реши единствено и само с една запетайка, след която да пише - адвокатите, в действията си като нотариуси, се подчиняват на закона за нотариусите. Не виждам какъв е проблема, след като по цял свят всеки адвокат има правомощията да извършва подобна дейност за удостоверяване истинността на юридически факти. Тук, държавата се грижи за "правото" ни на добро юридическо представителство. И как се грижи, като въвежда минимално възнаграждение за юристите! Сега, когато може да се промени статуквото, което ще е добре за нас, защото ще имаме повече избор, веднага се надига вой. Веднага псетата, свикнали да бъдат облагодетелствани за наша сметка започнаха да вият. Веднага прасетата свикнали да стоят в кочините си (скъпо обзаведени и оборудвани) заквичаха в един глас, че няма да им се носи и да им се сипва в копанката, а ще се наложи да се борят за кората хляб.
    Даже дума няма да отворя за това, колко хора са пропищели от фалшиви сделки заверени от мръсниците - престъпници. Даже дума няма да отворя за това, съдбите на колко хора са отишли в калта. Няма!
  • 11 Гост

    0 0 Отговор
    Това е да ходиш на хирург, вместо на гинеколог. Нека тогава всички да са пенкилер специалисти.
  • 12 ГОСТ

    0 0 Отговор
    Към АДВОК-Говорите неверни неща.В Европа където има континентално право няма адвокат нотариуси с изключение на Германия и то само на две места -провинция Баден Вюртемберг и съдебен окръг Щутгарт.Там е възможно това деление защото Конституцията го допуска .Във Великобритания има адвокат нотариуси защото са по съвсем различна правна система от останалата Европа -common law.Препоръчвам ви да видите в нета разликата в двете правни системи.В континенталната правна система източник на правото е законът ,а в англосаксонската прецедента и общото право.
  • 13 Пешо

    0 0 Отговор
    Пример за лобизъм и конфликт на интереси. А иначе най-добре ще е, влизаш в денонощната аптека, купуваш два презерватива, един аспирин, пишеш завещание и заверяваш пълномощно. Може и ипотека да направиш. За удобство...
  • 14 БЪЛГАРИН

    0 0 Отговор
    НОТАРИУСИТЕ и ЧСИ са най-големите обирджии.Таксите им направо са душмански.Доходите им са 100 пъти по-големи от тези на лекарите в бърза помощ.Учителите взимат жалки възнаграждения а тия ни съдират.Лобито им е толкова силно, че политиците не пускат никой да влезне просто така.Рушвета за НОТАРИУС е около 100 000 евро и нагоре. На никой не му пука, че народа изнемогва.
  • 15 Съдран българин

    0 0 Отговор
    Алооооу, в Агенцията по вписвания има СЪДИИ ПО ВПИСВАНИЯТА, които дублират работата на нотариуса.Много често нотариусите правят грешки, които съдиите по вписвания поправят, така че всеки може да бъде нотариус, както е в "братска" Америка.В момента сделките се заверяват срещу баснословни такси и после се проверяват от съдия, така, че работата на нотариуса се обезличава.Срамно е дори и сделките с коли да се заверяват нотариално.Материалния интерес при нотариусите за по-големи сделки достига НЕВЕРОЯТНИТЕ 6000лв. без ДДС.Това ако не е грабеж не знам какво е.
  • 16 Адвокат

    0 0 Отговор
    Естествено, че нотариусите си пазят хляба....
    Искам да споделя нещо относно коментарите по-долу, в които се говори за това, че нотариусите били безпристрастни:
    Нотариусите приемат страни за изповядване на нотариални сделки. Тези сделки са двустранни договори. Хайде някой да ми обясни как безпристрастният нотариус може, а адвокатът не може да гарантира правата и интересите на двете страни?

    Нотариусите са свръхчовеци ли??

    Коментиран от #19

  • 17 Petar Kimonov

    0 0 Отговор
    Е те т'ва е плурализ'м- статията се ЧЕТЕ и се КОМЕНТИРА!
    Я Б(ig) Б(rotha) да беше я айдукат, я нотариус, щехте да видите тогаз коментари през крив макарон...
    Между другого: к'во стана с ГД ДАНС?
  • 18 до 16

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "gospodinvie122013":

    3. Заключението на Съда на Европейския съюз в Люксембург от 2011г. по шест дела на Европейската комисия, които касаят упражняването на нотариалната професия от чужди граждани. Както знаем това ограничение вече отпадна. Повода да цитирам това дело е в мотивите му, които имат отношение към готвения законопроект. Докладчик по това дело е българският съдия Александър Арабаджиев. Ето изложени и мотивите към решението: „Съдът посочва, че основната функция на нотариуса като длъжностно лице е да съставя удостоверителни актове за правни действия. На удостоверяване обаче подлежат едностранни или двустранни сделки, израз на свободно волеизявление на страните, казва съдът. Всъщност в границите на закона страните сами определят обхвата на правата и задълженията, с които искат да се обвържат. Нотариусът не може едностранно да промени сделката, която следва да удостовери, без да е получил съгласието на страните”.
    Европейския съд ти го казва, а ти със своята посредственост си пий ракията и не се обаждай.
  • 19 Ограмотявайте се

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Адвокат":

    3. Заключението на Съда на Европейския съюз в Люксембург от 2011г. по шест дела на Европейската комисия, които касаят упражняването на нотариалната професия от чужди граждани. Както знаем това ограничение вече отпадна. Повода да цитирам това дело е в мотивите му, които имат отношение към готвения законопроект. Докладчик по това дело е българският съдия Александър Арабаджиев. Ето изложени и мотивите към решението: „Съдът посочва, че основната функция на нотариуса като длъжностно лице е да съставя удостоверителни актове за правни действия. На удостоверяване обаче подлежат едностранни или двустранни сделки, израз на свободно волеизявление на страните, казва съдът. Всъщност в границите на закона страните сами определят обхвата на правата и задълженията, с които искат да се обвържат. Нотариусът не може едностранно да промени сделката, която следва да удостовери, без да е получил съгласието на страните”.
  • 20 Бай Ганьо

    0 0 Отговор
    Нали знаете какво е корупция? Далавера, в която не участвам. Типично българска работа. Нека всички, които завиждат на нотариусите, да кажат дали биха били на същото мнение на което са в момента, ако са нотариуси? Същото може да се каже относно зъболекарите, банкерите, предприемачите и т.н. Стига с тая завист. Всички сме срещу всички. Ами това означава, че сме против себе си.
  • 21 3000

    0 0 Отговор
    Ако изискванията към адвокатите, за да правят нотариални заверки са абсолютно същите като тези при нотариусите, адвокатите сами ще се откажат да ги правят. А ако не са същите, наистина става опасно за хората, освен ако не си заверяват единствено документи на клиентите си по делата им. Но защо пък човек, ако иска, да няма право да възложи на нотариус да го представлява по дело в съда?
  • 22 onq s konq

    0 0 Отговор
    "Нотариус" е отлично име эа рок-група:)