Last news in Fakti

26 Май, 2015 09:12 1 254 4

Все още няма конкретни мерки в Гърмен

  • гърмен-
  • конкретни-
  • мерки-
  • минка капитанова

Предстои оглед на всички незаконни постройки в квартал Кремиковци, заяви кметът на Гърмен

„Текат срещи с институциите, с протестиращите и с живеещите в квартал „Кремиковци”, все още нямаме набелязани конкретни мерки." Това заяви по Нова телевизия кметът на Гърмен Минка Капитанова.

„Надявам се и с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова да проведем среща”, каза още тя.

Капитанова напомни, че собствениците на незаконните постройки в квартал "Кремиковци" са получили покани за доброволно събаряне, но тъй като това не се е случило, предстои да се връчат покани за принудително събаряне, както и огледи на място на всички постройки.

Капитанова призна, че между нея и Ахмед Башев от месеци тече конфликт, но отрече този конфликт да има нещо общо със събитията от последните дни в района. "Има заселени хора в района, и то предизборно", съобщи тя.

"Може би ще се опитам да се боря за още един мандат", уточни кметът на Гърмен. Нощта в селото премина изключително спокойно.

"Ромите са идеалната изкупителна жертва и същевременно са много удобни всичко лошо и криминално да се прехвърля върху тях." Това заяви социалният антрополог Харалан Александров.

Експертът посочи, че не вижда причини конфликтът да е политически дирижиран. По думите му случващото се в общината изглежда като класическа ескалация на конфликт, който може да бъде употребен политически, а такова напрежение съществува от години.

"Много мъчно ми стана за министър Румяна Бъчварова. Тя е несправедливо атакувана и освирквана", заяви Александров.

Той посочи, че трябва да бъде предприето някакво институционално действие:

"Не знам дали това действие трябва да е толкова брутално като събаряне на къщите с фадрома, но държавата трябва да влезе във владение на тази територия. Хората трябва да видят, че тази голяма администрация, която поддържат, има някакво отношение. Изглежда така, сякаш тя пребивава в някакъв паралелен свят".

Според бившия заместник-председател на ДПС Осман Октай проблемът с ромското малцинство е толкова сериозен, че вече започва да придобива европейски характер. Той посочи, че заради географското си разположение районът на Гърмен притежава условия за пренаселване с ромско население.

"Цяла България ще види реакцията на властите на локалния проблем около Гърмен и това като лавина ще се разпространи и в другите райони", подчерта той, като посочи, че се натрупва напрежение от това, че държавата не взима мерки да защити населението - нападат и пребиват възрастни хора.

Със събарянето на къщи властта ще обслужи само едната страна на конфликта и това ще увеличи напрежението, смята Октай.

"Големият проблем на циганското общество е, че циганските барони злоупотребяват безогледно не само за политически цели, но и за контрабанда, трафик", изтъкна той.

В директно включване от Гърмен Георги Костов, главен секретар на МВР, посочи, че в района ще има засилено полицейско присъствие, което обаче ще остане точно толкова, колкото е необходимо.

"Тук нивата на престъпност са чувствително по-ниски от средните за страната", изтъкна Костов.

Факти.бг припомня, че вчера вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова посети Гърмен, за да разговаря с представители на местната власт, протестиращи и роми.  След продължилата близо два часа работната среща с главния секретар на МВР Георги Костов, областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, кмета на община Гърмен Минка Капитанова, представители на местната власт и на инициативния комитет стана ясно, че ше бъде направена проверка за адресната регистрация и законността на всички жилищни постройки в община Гърмен. Полицейското присъствие остана засилено и след посещението на Бъчварова.

Протестиращите, които настояват за изселване на ромите, посрещнаха негативно министърката. Местните дори я освиркаха и започнаха да скандират „Мафия”.

"По отношение на ромската общност, която е тук, трябва всички да признаем, че те са български граждани, така, както сте и вие. Ако трябва да говорим за справедливост и да я спазваме, тя трябва да бъде по отношение на всички", заяви тя.

"Общината не може да поеме ангажимент да събаря колибите, в които живеят ромските семейства, защото няма места, където да ги настани", заяви общинският съветник Георги Керемидчиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ндсг

    3 0 Отговор
    Мерките са да се изгради обор. По възможност с бодлива тел и масивна основа. В този обор да се сглобят бунгала. В секо бунгало да се вкарат по няколко. Да се извозват всеки ден в 7ч сутринта към държавни обекти, за да полагат безплатен труд. Заплата няма да имат - ще работят за да живеят някъде и да се хранят. Това е решението.
  • 2 the Saint

    1 0 Отговор
    ДА, а тази Бъчварова да заминава заедно с тях в обора!
    Не можело да ги събарят нямало къде да ги настанят и те били български граждани.
    Български гражданин, НЕ уважаеми министри и организаций в подкрепа на циганите са тези които допринасят за старната плащайки данъци. Български граждани са тези които знаят кой е Левски и Ботев и за тях те са идоли. Според так описаната дефиниця за гражданин буквално шепа цигани могат да се нарекат такива. Ако български гражданин не си плаща данъците автоматично става търсен от съдебната власт или ако не плати поредната вноска по кредита на жилището си банката не му го взема за да го настани в друго жилище, ами го праща директо на улицата! Този циганин който има разрешително за строеж и си плаща тока, водата, не е многодетен и плаща данък на държавата да остава и да си трае, а другите да им се тегли един здрав пердах докато сам не пожелае да си тръне от страната. Циганина докато може да смуче при това безплатно и не обеспокояван ще стои и ще се множи като хлебарка, като същевременно самочувствието му разсте и се чувства поласкан от власта и гъделичкащите го, ламтящи за предизборни гласове политици.
  • 3 некойси

    1 0 Отговор
    И да бъдат обезпаразитявани с циклон Б от време на време.
    Страхотна идея :)
  • 4 808

    1 0 Отговор
    нали преди години в един квартал дадоха на циганите апартаменти в блока-и какво направи тази паплач-разруши блока да си направят колиби и почнаха да ревът че нямало къде да живеят-за тази паплач само апартаменти в бухенвалд,дахау и освиенцим-там ще се мият безплатно.....на народа му писна от циганите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове