Last news in Fakti

23 Февруари, 2016 14:55 2 591 6

Тайният съюз на Русия и САЩ срещу химическото оръжие на Асад

  • русия-
  • оръжие-
  • сащ

Двете държави обединиха усилията си, за да осигурят отстраняването на химическото оръжие в Сирия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само преди часове Русия и САЩ постигнаха споразумение за прекратяване на огъня в Сирия. Двете страни са основните стълбове за воюващите фракции в страната. През 2013 г. обаче те успяха да се обединят, за да осигурят премахването на химическите оръжия от Сирия. Тази сделка беше един от повратните моменти в цялостния военен конфликт. За това и Кимбърли Дозиер излиза с материал в The Daily Beast, който ни разкрива подробности около случилото се по време на преговорите.

Понякога в света се случва двама нестандартни съюзника да се съюзят, за да спрат действията на някой жесток диктатор. Такъв е случая със странната история на учени от Пентагона, експерти от Държавния департамент и политикани от Белия дом, които заедно с руски официални лица успяват да открият и унищожат сирийски оръжия за масово унищожаване.

Отърваването от тези оръжия беше основна задача на администрацията на Барак Обама при встъпването му на власт. Всеизвестно е, че Обама предупреди сирийския президент Башар Асад, че ако той се осмели да използва от тези оръжия ще пресече една червена линия, която може да доведе до война със САЩ. В крайна сметка Сирия се съгласи да се откаже от тези оръжия и дори се подписа под Конвенцията за химическите оръжия от 2013 г.

Това, което обществото не знае е, че всъщност Москва и Вашингтон са работили по план за отстраняването на тези оръжия още през 2012 г., притеснени от апокалиптичните сценарии, формирани от правителствени фигури в САЩ.

Серията от тайни преговори, проведени на луксозни места в цяла Европа доведоха до среща на висшите умове на архивраговете Русия и САЩ. След това бива изготвен план, достоен за филм за Агент 007, довел до унищожението на един от най-големите неконтролируеми запаси на химическо оръжие в света.

„Ние просто разбрахме, че САЩ нямат потенциала да унищожат химическите оръжия“, заяви Андрю Уебър, който по онова време беше помощник – секретар на отбраната по ядрените, биологичните и химическите програми.

Успехът на провелите се преговори може да е сигнал, за това как да се спре сегашната месомелачка, която представлява войната в Сирия. Когато войските на Асад използваха оръжия с токсичното химично съединение Зарин срещу собствения си народ през 2013 г., администрацията на Обама заплаши с удари срещу правителствените сили. Те нямаше да ги обезоръжат, но щяха да дадат достатъчно силен сигнал.

Точно тогава изглежда, че Русия реши да убеди своя съюзник да се откаже от химическите оръжия, вероятно с обещанието за бъдеща подкрепа на Асад при евентуални опити за преврат. Това и се случи през последните месеци, в които руските въздушни сили безмилостно удряха по бунтовническите позиции в страната.

В един кратък момент обаче Русия и САЩ работиха заедно, за да обезоръжат сирийския режим. Химическият кошмар на Обама започна през 2011 г., когато Сирия започна да се разпада на части. Висши служители в Пентагона организираха план, за това къде евентуално са разположени химическите оръжия и какво би станало, ако те попаднат в терористични ръце.

Анонимен източник издава, че е имало дебати, за това дали бунтовническите групи да бъдат информирани за локацията на оръжията и какво би станало, ако сред тях има двойни агенти, които подсигурят оръжията за терористи. Реално е имало твърде много варианти за влошаване на ситуацията. Въпросът е какво би станало, ако хаосът напълно беше завладял страната, без да има кой да управлява? За да се подсигури сигурността на оръжията са нужни 75 000 войници, а в този момент Вашингтон не иска да изпраща жива сила в Сирия.

Тогава Андрю Уебър се среща със секретаря по отбраната Аштън Картър и открито му предлага да работят с Русия. При първите преговори между американски и руски представители има не толкова доверие, колкото уважение, изградено през години след падането на Съветския съюз. Идеята за съвместна акция в Сирия се прокрадва по време на посещение на Уебър и сенатор Ричард Лугар в Москва, където е трябвало да бъдат обсъдени ядрени въпроси. Лугар е републиканец от Индиана и споменава за подобна възможност пред „Ню Йорк Таймс“. Обама веднага иска среща с него и пита дали руснаците са склонни да вземат участие. Лугар предава, че руснаците са скептични, но са готови да изслушат предложението.

Първата официална среща по въпроса се състои в хотел в Москва под пълна секретност през септември 2012 г. На срещата присъстват представители на Държавния съвет за сигурност на САЩ и Съвета за сигурност на Русия. Там е руският зам.-началник на Генералния щаб генерал-полковник Александър Постников – Стрелцов. Следва експертна среща в Хелзинки през 2012 г. Информацията е от източник от Държавния департамент.

Двете страни споделят своите разузнавателни данни относно позиционирането и размера на оръжието. Според високопоставен служители, запознат със срещата, картите на двете страни не съвпадат. В крайна сметка американските карти са много по-обширни от руските и руснаците се съгласяват да работят по тях. Двете страни излизат с план, който описва стъпките, които всеки ще предприеме за прекратяването на сирийската химическа програма.

Установява се, че в Сирия има 1300 тона зарин и задушлив газ. Американците изчисляват, че този материал може да бъде извозен с 200 камиона, ако сирийците решат да се откажат от него В същото време Пентагона съставя различни планове, за това как всяка отделна група би унищожила оръжията, ако те попаднат в тях. Става въпрос за американци, бунтовници и трети страни.

Военни инженери посещават различни пречиствателни съоръжения, които са били използвани за разбиване на агенти мустард. Съставя се проект за прототип, който да бъде монтиран върху два корабни контейнера, с идеята да бъде по-лесно транспортируем. Първият прототип е готов през юни 2013 г. Пентагонът поръчва още 6 подобни проекта и изчаква разговори на високо ниво, за да може да ги използва. Правителството на Асад прави крачка към опасната линия през август, когато излизат информации за химически атаки срещу позициите на опозицията в района на Гута. Атаката причинява смъртта на стотици и администрацията на Обама преминава в действие.

Остават часове до започването на нападение в Сирия, когато Обама решава да потърси разрешение за военни действия от Конгреса. Все пак неговите заплахи са достатъчни, за да убедят Русия. Седмица по-късно държавният секретар Джон Кери обявява в Лондон, че все още има изход за Асад.

„Естествено Асад може да предаде всяко химическо оръжие, с което разполага на международната общност“, заявява Кери. Скоро след това той се среща с руския външен министър Сергей Лавров в Женева. Двамата излизат с план за извозването на сирийското оръжие в Сирия. Оръжията трябва да бъдат унищожени в Средиземно море, като локацията се пази в тайна. Русия и САЩ излизат със срок от 9 месеца, за унищожаването на химическите оръжия.

„Химическата демилитаризация в Сирия е пример за това как международната общност може да реши сложните проблеми, свързани с неразпространението на оръжия за масово унищожение“, заяви говорителят на руското посолство във Вашингтон Юрий Мелник.

Русия доставя специално оборудване за безопасното транспортиране на материала по искане на Сирия. Предоставени са още и финансова помощ, както и руски кораби, които да гарантират сигурността по време на премахването на химическите материали.

Според официални лица премахването на химическите оръжия на Сирия е разрушило опцията за план Б на Асад.

„Един военен удар нямаше да доведе до изземането на химичните оръжия. Можеше да удари военни цели, но не и хранилищата за оръжие. По принцип е глупава идея да се хвърлят бомби върху химически оръжия. Така газовете се освобождават в атмосферата и биха могли да замърсят цели области. Рискът е твърде голям“, заяви Уебър.

Все пак, ако се вземат предвид последиците от атаките в Гута, където бе използвана малка част от химическите оръжия в Сирия, може да се предположи до какви трагедии можеше да се стигне в последствие. В крайна сметка най-големият запас от неконтролирано химическо оръжие реално бе отстранен.

В началото на 2014 г. Русия започна своя марш в Украйна. Това разруши всички илюзии, че сделката за химическото оръжие в Сирия може да е изградила мост между американци и руснаци. В момента Русия има сериозно присъствие в Сирия и е малко вероятно САЩ някога отново да заплашат със саморазправа с Асад. Важното е, че поне сега Асад и Ислямска държава няма да имат достъп до оръжия, които са способни да избият хиляди с един удар.

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жител

    1 0 Отговор
    Ние тук се делим на фоби и фили а те си играят мръсните игрички ТАКА ЛИ ?!?
  • 2 Винаги

    2 0 Отговор
    Винаги е било така.
  • 3 анон

    3 0 Отговор
    не, жител, мисля че периодично безумно платените им съчинители си набелязват няколко "опорни точки" - безспорни или почти безспорни факти и на тяхната основа "разпъват цялата мрежа" - разтеглят фактите в някаква история. Важното е да се внушава, че положението е под контрол. И винаги е било.
  • 4 Димитър

    0 0 Отговор
    The Daily Beast ....
  • 5 Бай хой

    1 2 Отговор
    Само че вмомента се обединяват за да дадат време на ердоган да се осъзнае. Ако това не се случи работите ще загрубеят.

    Примирие може да се осъществи при ясни и контролирани враждуващи страни. В момента едната не е нито ясна нито контролируема. Освен това сащ пробутват отново номера с изборите в Сирия и ако отново Асад спечели няма да ги признаят. За тях изборите ще са демократични само ако бъдат спечелени от джахидистите от идил. Видяхме така нареченият запад какви избори призна в киев. И последно - кой ще гарантира и проведе избори на територията окупирана от даеш? С една дума сащ отлагат решаването на кризат и засилват позициите на джахидистите и увеличават мигрантските потоци.
  • 6 Кико

    2 0 Отговор
    Тия отдавна са се разбрали ние да му мислиме.