7 Април, 2016 08:31 2 349 6

Няма как да се забранят офшорките

  • петър чобанов-
  • средства-
  • прозрачност-
  • офшорките-
  • забрана-
  • panama papers-
  • досиетата панама

Нужна е прозрачност по произхода на средства, смята Петър Чобанов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Офшорните зони и компании няма как да се забранят като финансов инструмент и като възможност. Това е инструмент, който се използва от много време. Въпросът е с регулации, поне при изразходване на публични средства, да имаме повече яснота, когато в този процес участват подобен тип компании. Натискът върху политическите лица винаги трябва да бъде по линията за прозрачността на произхода на средствата. Важен е самият произход на средствата. Информацията трябва да върви в посока на по-голяма прозрачност, в посока на яснота по отношение на произхода на средствата на лица с публични длъжности и харченето на публични средства.“ Това пред Факти.бг заяви бившият финансов министър Петър Чобанов. Той коментира теча на данни от кантората „Мосак Фонсека“, разкрили възможности за пране на пари чрез офшорни компании от богати хора и организации.

Трябва ли да се ограничи или въобще забрани действието на офшорните зони и компании?

Това е малко крайно решение. Офшорните компании са инструмент, който се използва от много време. Въпросът е да се работи в посока на прозрачност. Като цяло виждаме, че с техническите възможности в съвременния свят вече е много трудно да бъде укривана информация. Така вече започват да ни се променят представите, за това какво точно означава финансова тайна. Поне за лицата на публични длъжности тя вече е далеч по-малко тайна, отколкото е била преди време. Естествено има някои аспекти, които се пазят. Просто няма как да се забранят като финансов инструмент и като възможност. Въпросът е с регулации, поне при изразходване на публични средства, да може да имаме повече яснота, когато в този процес участват подобен тип компании.

Може ли течът на информация да доведе до натиск върху политическите лица?

Натискът върху политическите лица винаги трябва да бъде по линията за прозрачността на произхода на средствата. Ако се работи по тази посока, това ще е полезно за обществото. Самото притежание или участие в подобна офшорна компания не може директно да бъде приравнено към нещо, което е нередно, лошо и т.н. Важен е самият произход на средствата. Ако съответното публично лице може да докаже произхода на средствата, оттам нататък прозрачността така или иначе се увеличава и е възможно да бъде използван подобен инструмент.

Министър Ивайло Калфин заяви, че е неприемливо политици да участват в такива схеми?

Да говорим от гледна точка на това, че все пак някои политици стават политици, след като преди това са били нещо друго в живота. Животът на човека не започва от момента, в който е станал политик. В предното си битие, той така или иначе, ако е имал подобно участие, е въпрос на негова преценка дали трябва да излезе от това участие. Както казах, най-важна е прозрачността на средствата, с които той разполага.

Има твърдения, че големи икономики като САЩ и Великобритания искат да осветлят неясните капитали, за да получат данъци от тях. Може ли ситуацията да се обвърже с това?

Да, ако те наистина решават, че могат да се приложат регулативни мерки в тази посока, това би било полезно за обществото, от гледна точка на възможността дадена страна да получи повече средства и те да бъдат използвани за публични дейности. Това ще е полезно. Със сигурност, след тези разкрития ще се обърне още повече внимание на офшорните зони. Трябва да има повече прозрачност по отношение на всички офшорни зони. Разкриването на истината само за някои от тях и на час по лъжичка не е това, към което трябва да се стремим. След това е ясно, че ще последват някои регулативни промени, насочени точно към ситуациите, в които биха могли да бъдат придобити и допълнителни данъчни приходи. Знаем, че и двете страни, за които говорим, имат известни проблеми по отношение на фискалната си политика, така че те не биха се отказали от допълнителен приход.

Може ли течът на информация да се тълкува като удар срещу Русия и Владимир Путин и не е ли странно, че не се споменават имена на американци?

Както казах, информацията трябва да върви в посока на по-голяма прозрачност, в посока на яснота по отношение на произхода на средствата на лица с публични длъжности и харченето на публични средства. Оттам нататък световното мнение трябва да се насочи в с посока на разкритие на информацията за всички подобни зони по еднакъв начин и да се мери по еднакъв аршин. Така ще можем да сме сигурни, че вървим по посока, по която тази прозрачност може да е полезна за обществото. Друг тип анализатори трябва да говорят дали тя е насочена срещу определен държавен лидер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 atilazmeq

    1 0 Отговор
    За всичко си има начин стига мерак да се има, да се забрани действието на офшорните зони и компании и проблемът е решен
  • 2 папарак

    1 0 Отговор
    Защо да се забранят офшорните зони? Проблема не е в това, а в местните НАП, Правосъдие и останалите институции. Цели 27 г. си затваряха очите за далаверите на политици, редица други, макар да знаеха какво става, те оставиха и мутрите да легализират капитала сега им снасяме по Закон и Граждантска отговорност.... Вината е на системвата, на държавата и на всички, заемали държавни постове тук, а и навред! Защото те със закони и други действия създават проблемите. И нима някой който си има пари няма право да ги изпрати на Бахамите, в САЩ, в Швейцария или др. ако не са крадени, а негови? Нима е престъпление някой спечелил примерно пари в Дания, да си ги изпрати за по-висока лихва на сметка на Малдивска банка? Проблема е в институциите и човеците на постове, не в офшорките. Проблема е в ЛОБИТАТА на държавни постове! А тук поне враждебни нам лобита са от Президенти надолу по цялата верига. Тия безполезни нам лапачи само заемат постоветеу и ни пречат да се развивамуе- тия туетманници само налагат своят кеф чрез закони и ни пречат да предприемаме дори обикновенни селски бизнесчета. Тия са виновни - служителите, на постове, а не офшорките. При офшорките няма нещо което да не се знае - там има и почтенни играчи има и пари от наркотрафик оръжие и какво ли не. Проблема е в законодателите вредни тук и другаде. Защото налагат или тотална забрана, както с лена и конопа, а те са полезни или тотална вакханалия. Тия вредни паразити бюрократи са за трепане, понеже те оплескват нещата - пуснат обшественна поръчка и или я пуснат към свои обръчи или не конкретизират, че кандидата трябва да декларира законов капитал,.... ето тия са ПРОБЛЕМА - управляващите! Ако офшорките са незаконни, тогава и банките са незаконни - защото всяка предлага своята оферта за клиентите и всеки търси най-изгодното... Така е и там - например Джеки Чан е инвестираал пари в такава фирма, за да си намали данъчната тежест, а не да върши нещо нередно. Ами като са ви несправедливи данъчните рекети, кой е виновен? Ами като лапат паразити политици, гета, чиновници с раздути щатове, ти длъжен ли си да се лишаваш от труда си, за да гихрантутиш наготово? Ето системата ви е скарана на повечето държави. И понеже паразитите диктуват правилата закони, затова и света ви е скапан, несправедлив, несигурен. Нямате дори желание да го оправите, само се борите да наложите вашият контрол над него, за да лапкате вие, да изместите предните. Затова и няма оправия.
  • 3 папарак

    1 0 Отговор
    Ето ви пример, че скапаната държава, наричана като апарат "България" работи чрез служителите си срещу българският народ от десетилетия, че и векове... Когато мафиотите на постове подписаха договора с "Дънди Пресшънс" да ни копае златото, даже тия не се допитаха до нас с референдум а по закон подзевмните богатства са държавна собственност, значи и наша. Те подариха срещу мижав процент богатството ни, а на нас ни налагат бюрократичен терор с разни постановления, които дори не позволяват на един кравар да си продаде млякото, а е длъжен да го продава на прекупвачи...това ви е държавната политика на паразитите на постовете... И затова ли са виновни офиорките, Россия, САЩ, Господ,...? Проблема е в държавните служители - създават несправедливи закони, после надолу всичко се осира. Накрая някои невинни изядат супата заради кефа им и пак по старому... къде беше НАП, когато се основаваха ВИС, СИК и др...? Защо не провериха източника на капитал, а той бе от рекет, бухалки застраховки, сводничество, наркотици и др. незаконови дела? Значи шибаните ви институции са виновни, не Панама! Тогава кой ще ги оправи? Кога? Как? Когато Гоце строи дворец с финансов еквивалент по.голям от официалните му доходи, НАП що спи? Ами случаят с подкупите в министерствата, заменките на гори, хиляди подобни? А аз ако не си платя данъка телефон 1 седмица и ще ми надуят 1000 лева дълг. Ако не си платя данъка апартамента с 3 дни след срока и ще ме погнат... Ето това ви е Българията. За бандитите рай, за хората ядове и тормоз. Стройте си паметниците на Левски, Ботев, стойте като кукли на конци около тях и се пляскайте, че сте патриоти! И патриотизма ви кенефчийски като соцза и лъжедемокрацията ви. Само дето ги няма умрелите, ограбените, осакатените заради вашите грехове. Ше кажа на Озирис да възкреси мъртвите и да тръгнат сред вас, за да ви напомнят какво сте направили с тях...! И да се строят в редици и да идат пред парламента да прегърнат народните ни избранници...
  • 4 папарак

    1 0 Отговор
    Нека разгледаме какво е "офшорна зона"?! Тов е място - банка, фирма, или държава, където всеки инвеститор на капитал ползува някакви преференции. Прави се, за да се привлича капитал. Обикновенно с ниски данъци, данъчни облекчения. Значи и всяка държава, банка, фирма правеща това е офшорка. Държавният апарат България го прави много - примерно ако платии данъци до Януари, отстъпка 5%. Фирмите също - ако купиш наедро - отстъпка! Банките също - ако вложиш за дълъг срок - по-висока лихва! И всички са прави! И всички са офшорки! Тогава какво е незаконното на Панама, че предлага данъчен рай за всеки клиент? Търси своята изгода, като прави отстъпки. Малдиви, Вирджински острови, Каймани, Бахамски...къде ли не. Е, тогава вашите скапани политици след като са виновни за проблемите, защо прехвърлят отговорността си вина на други? Че Бахневи имали пари там? Че техни са си! Ако са ги крали - арестувайте ги! Ако не са платили данък - изискайте го! какъв ви е проблема на политиците? Вие сте ПРОБЛЕМА! Алчните ви несправедливи властолюбиви надменни тикви. Това е проблема. И то май е почти навред...
  • 5 папарак

    1 0 Отговор
    Защо да не се създават офшорни компании и кое е незаконното? След като български държавни чиновници сключват споразумения оферти с чужди компании от наше имеу, без да ни питат дори, а се водим демокрация.... тогава какво е незаконното две фирми да се обединят примерно в нова с офис на Бахамите и да си намалят данъка? ншикой не обича да дава, всеки иска да взима. Тогава след като държавните ви политики са за усилване на рекета данъци какво се сърдите на бяташите в места с облекчения? За чужди компании инвестирали в България, политиците правят преференции. А за нас, живеещите тук, нормативни пречки... Ето това е проблема - УПРАВЛЯВАЩИТЕ! И то е единственн май. Какво е незаконното някой да регистрира компания в Бахрейн, за да плаща по-нисък данък? Нали идеята на пазара е всеки да намери своята изгода при равни правила за всеки! Като в Мастър Шеф... Но правилата не са равни. Управляващите дават предимства на едни, ограничавайки други. ИЮ често вземат и парички затова, освен, че са на бюджет. наричате го и корупция. Какъв е проблема, че някой работел с фирма от Малдивите или Вирджините? важно е коректността! Ако играча е почтенн, не е някакъв източващ капитала тук паразит, що да не работи? Ако е мошенник, той и тук и там ще си е такъв. Спекулант е друго. Спекуланта играе за изгода с разлики в цените. Докато мошенника също е спекулант, но използува и непочтенни средства - политически лобита, подкупи, манипулиране на пазара с мутри или монополизъм или подкупи. Така, че политиците са проблрема, не офшорките. Офшорката е просто място, където бяга капитала, за да не го докопат паразити - данъчни политически гета и други. Капитала бега, от паразити.
  • 6 папарак

    1 0 Отговор
    И също, офшорките се използуват и дори от секретни служби като оперативни сметки. Не една финансова транзакция към терористични групировки минава през такива клонове. Но в България дори в случая с КТБ официалната власт и Прокуратурата дори Управител на БНб играха комбина с разсипването на КТБ. И да е откраднал Цветан василев 205 млн., то май са си негови лични, както твърдеше? Обаче по-интересното е многото политици играли комбина с него... Тези, които преди да се затвори, а и след това чрез раздробяване си изтеглиха парите. Ето тези са истинският проблем и създатели толериращи престъпността, а не Бахамите. ТУК е ПРОБЛЕМА - сред нас! И той е прогизнал навред в институции и сред нас самите в много отношения- офшорките са само средство за бизнес. А митническите селища? А изнесените пари от червената мафия преди перестройката? Тях никой не разследва, а се въртят легализирани от години в какво ли не. И пак на тия все Россия, САЩ, Панама...им са криви? А кривите са самите чиновници на постовете! Те създават проблемите.