Last news in Fakti

18 Юни, 2016 10:44 2 378 1

Brexit отприщи борбата за надмощие в ЕС

  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит

Евентуалното напускане на Великобритания е от голяма полза за Франция, твърди проф. Клод Мосери-Марло

Brexit отприщи борбата за надмощие в ЕС - 1
Ще останат ли компании в лондонското Сити?
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Brexit опъна политическите нерви на Европа. Евентуалното напускане на Великобритания ще има огромни икономически, финансови, социални и психологически последици. Финансовият и трудовият пазар на Европа са разтърсени от версиите за бъдещето, което трябва да се случи. Британците подложиха Европа на незапомнено изпитание, пред което бледнеят и финансовата криза, и политическата гилотина, която французи и холандци удариха на проекта за Европейска конституция.

Накъде ще поеме Европа ще разберем в 22 часа на 23 юни., но правителства и компании отдавна се подготвят за времето след Brexit. Освен всичко друго той възбуди и позаспалата борба за надмощие в ЕС. Затова Факти.бг ви предлага статията Brexit- от голяма полза за Франция?“ на проф. Клод Мосери-Марло, публикувана във в. „Фигаро“. Проф. Клод Мосери-Марло е бивш индустриалец и преподавател по европейско право в Кеймбридж, Оксфорд и Харвард:

Много икономисти се опасяват от излизането на Великобритания от ЕС след референдума на 23 юни. Но ако тези прогнози станат реалност, това може да играе в полза на Франция, както във вътрешен план, така и от гледна точка на нейното положение на международната сцена. Най-вече това е валидно за най-важния и най-обсъждания в момента сектор – финансите, коментира Клод Мосери-Марло. В момента в Лондон работят 250 чуждестранни банки (100 дъщерни компании и 100 филиала) с оборот от 280 милиарда евро в година. По силата на тяхното местоположение в Лондон, те се смятат за британски. По този начин те могат да предлагат своите услуги на целия континент, благодарение на „финансовия си паспорт“.

След излизането на Великобритания, този финансов паспорт вероятно ще бъде преразгледан и за правенето на бизнес в Лондон ще са необходими преговори с всяка държава поотделно. В HSBC вече заявиха готовност да прехвърлят 1000 сътрудници в Париж в случай на напускане на Великобритания. За възможно прехвърляне заявиха също и от Morgan Stanley, Goldman Sachs и Bank of America. Такова масово прехвърляне би позволило на Франция да повиши заетостта.

В Париж в момента работят 132 чуждестранни банки и той има всички шансове да стане притегателен център и да заобиколи Лондон благодарение на финансовото ноу хау, по-ниските наеми, условията на живот и разположението в центъра на континента. По този начин Париж има уникална възможност да стане истински финансов полюс на ЕС. Всичко това засяга не само банките, но и централите на международните компании. През 2014 г. 40% от тези, които се намират в Европа, избраха за своя седалище Лондон и само 8% Париж. Тази разлика стана още по-голяма през 2015 г. - само 598 чуждестранни инвестиционни проекта във Франция и 1065 във Великобритания. Това се усеща и в центровете, където се вземат решения. Във Франция те са 11, а във Великобритания 150.

Не трябва да се забравя и това, че от благата на финансовия паспорт сега се възползват повече от 2000 фирми. В случай на напускане на Великобритания те могат да работят с останалия континент от Париж по същите критерии. На британците ще им се наложи да се договарят за регламента с всяка държава. Усложняване вместо опростяване. Ще е необходимо и много време, за да успеят страните да стигнат до общ знаменател.

През 2015 г. преките чуждестранни инвестиции във Великобритания са 60 милиарда евро срещу 40 милиарда във Франция. Ако британците напуснат, голяма част от този поток ще се пренасочи към Франция, защото създадената от тях продукция ще бъде достъпна за останалите 26 страни-членки на ЕС по една и съща административна схема, която позволява да издържиш във времето и има решаваща роля в стойността на производството.

По-важно е, че напускането на Франция ще позволи на Франция да върне блясъка си на европейско и международно равнище.

При отсъствието на Великобритания, статутът на Франция като ядрена държава ще й даде допълнителна тежест в Европа. Тя ще стане единствената държава в ЕС, която има ядрено оръжие. Великобритания естествено ще остане в НАТО, но ЕС ще бъде представляван единствено от Франция. Същото ще се наблюдава и в ООН. Франция ще бъде единствения официален представител на ЕС в Съвета за сигурност. Великобритания ще остане там, но вече няма да може да говори от името на Съюза. Всичко това ще позволи на Франция да разшири влиянието си на международната сцена.

В момента английският е доминиращ език в цял свят, с изключение на европейското право, в което за официален се счита френският (всички документи се съставят на френски и след това се превеждат на другите езици). Ако Великобритания напусне ЕС, остават само две неголеми страни, в които господства английският – Ирландия и Малта. Това ще даде възможност френският език да върне водещото си място в ЕС.

Всичките тези цели са напълно постижими. Но към тях трябва да се стремим, трябва да ги заслужим. Не можем да запазим данъците за фирмите на ниво 33,3%, когато в Ирландия са 12.5%. Ако искаме да победим, пише Клод Мосери-Марлио, трябва веднага и сега да се готвим за борба. В противен случай ще ни задминат други страни. Например Испания се стреми да привлече повече инвестиции от САЩ като им предлага авиобаза на своя територия. Дания, Италия и Финландия хвърлиха око на Европейската агенция за лекарствените средства, която в момента се намира в Лондон.

Всичко това ще се случи, ако Великобритания реши да играе вълк-единак. А за Франция това е безпрецедентна възможност, която още сега показва необходимостта да се предприемат активни действия, а не да прави представления пред чуждестранните инвеститори с демонстрации и стачки.

Не трябва да се забравя и че след напускането на Великобритания другите страни могат да поискат за себе си особени условия, а това бързо ще подкопае основите на ЕС и той окончателно ще рухне. За това трябва да предприемем превантивни мерки, за да привлечем голямата част от това, което напусне Великобритания и да не допуснем краха на мечтите на Жан Моне и Робер Шуман.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Коста

    0 2 Отговор
    Еха, и французите заговориха за стабилност, а не демонстрации и стачки. Има от кого да се учат.