8 Ноември, 2011 11:32 2 485 0

Кольо Парамов: Не ДДС, а доходите да пипне Дянков

  • ддс-
  • кольо парамов-
  • симеон дянков-
  • бюджет-
  • бюджет 2012
Кольо Парамов: Не ДДС, а доходите да пипне Дянков - 1
Кольо Парамов. Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма сериозна заплаха за България, предизвикана от гръцката криза. Бюджетът за 2012 г. е най-тежкият след този за 1997 г., казва в интервю за Факти.бг  финансистът Кольо Парамов

Г-н  Парамов, лансираната от финансовия министър Симеон Дянков идея за сваляне на ДДС ще помогне ли на икономиката ни?

Смятам, че в момента свалянето на ДДС не е рационалният вариант. Повишаването на доходите е разумното решение.

 

Вие сте привърженик на политиката за търсене на начини за повишаване на всички доходи?

Да! Това е принципното ми становище. Предвидената сума от постъпления от ДДС е около 7 млрд. лв. трудно може да се обвърже с идеята за свалянето на данъка. Това е така, защото потребителската кошница през последните три години много или малко е нарушена.

Свалянето на ДДС не означава, че в потребителите ще останат повече доходи, които те да могат да ги вложат отново в потреблението и да доведат до по-добър икономически ефект.

Напротив търсенето на ресусрс за вдигане на директните доходи е по-добрата политика.

 

Тази политика няма ли да доведе до повишаване на бюджетния дефицит?

Това е въпрос на майсторство да се намерят нужните средства в управлението на бюджета. Искам да подчертая, че не подкрепям политиката за вдигане на бюджетния дефицит, а за политика за управление на публичните финанси. Има най-различни модели, които можем да използваме и да ги приложим.

Нужен е коренно различен подход. Спирането на търсенето на възможности за вдигане на доходите е първото чукане на врата на голямата рецесия.

 

Как определяте бюджета за следващата 2012 година?

Той е най-реалният възможен бюджет. В момента не може да се търси нещо голямо, фрапантно или скрито от гледна точка за разкриването на нови източници. Това е най-сложният бюджет след този за 1997 година, но това е положението.


Доколко сме заплашени от кризата в Гърция?

За момента не виждам голяма заплаха. Голяма част от свежите средства, които се изнасят от Гърция, се насочват към български банки. Ефектът от стабилизационното споразумение на ЕС за Атина ще е голям. Трябва да отбележим, че гръцката банкова система е стабилна. Правителството в Атина ще предприеме допълнителни стъпки за справяне с кризата.

С няколко думи ефектът ще е много по-голям при нас, отколкото можем да очакваме. Забелязваме  удвояване на гръцките фирми у нас. Това е положителен ефект, защото означава нови работни места и средства в България. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА