7 Април, 2017 10:42 4 444 12

„Лукойл“: Имаме само 4 данъчни склада

  • лукойл-
  • горива-
  • бензин-
  • дизел-
  • акциз-
  • картел

Как вместимостта на производствени съоръжения, инсталации и продуктопроводи може да бъде проблем за конкуренцията в страната?

„Лукойл“: Имаме само 4 данъчни склада - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По повод политическите спекулации на тема данъчни складове, пресслужбата на „ЛУКОЙЛ България” е упълномощена да съобщи следното:

1. Според Закона за акцизите и данъчните складове, Данъчен склад е място, където се произвеждат, складират, получават и изпращат акцизни стоки под режим отложено плащане на акциз от лицензиран складодържател. Към днешна дата, Агенция „Митници“ е издала лицензи за управление на 118 данъчни склада за горива, само 4 (четири) от които са на дружества от групата ЛУКОЙЛ. Тази информация отдавна е не само публично известна, а и публично достъпна на уеб адрес.

Тя е отлично известна и на бившите депутати, спекулиращи с темата, тъй като беше съобщена лично от директора на Агенция „Митници” в Народното събрание на среща, на която господата Мартин Димитров и Петър Славов присъстваха. В този смисъл, твърдението, че 4 спрямо общо 118 данъчни склада представляват „близо 90% от складовете за горива в страната”, буди недоумение.

2. В опитите си да внушат несъществуващ монопол върху данъчните складове, коментаторите на подадената от Министерство на финансите информация пропускат да отбележат, че тя засяга вместимостта на лицензираните данъчни складове, а не количествата преминаващи през тях горива. За сведение, цялата територия на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” - най-големият нефтопреработвателен завод в Югоизточна Европа, с всички производствени инсталации и включени в производствения процес резервоари и нефтено пристанище, представлява 1 (един) брой данъчен склад. Цялото протежение на продуктопровода от Бургас до София – 400 км тръба, свързана с 6 нефтобази - заедно също представлява 1 (един) брой данъчен склад, в чийто капацитет влизат всички обеми на тръбата и прилежащите ѝ съоръжения.

Възниква въпросът, как вместимостта на производствените съоръжения, инсталации и продуктопроводи може да бъде проблем за конкуренцията в страната? От 1999 г. насам тя не е претърпявала особени промени и, надяваме се, никой не очаква от групата ЛУКОЙЛ да разруши част от съоръженията си. Нещо повече, според споменатото вече изявление на директора на Агенция „Митници“, държавата не е отказала на никого да лицензира данъчен склад. От официалния списък на лицензираните данъчни складове се вижда ясно, че такива се притежават както от водещите участници на пазара на горива, така и от редица малки и средни фирми в цялата страна.

3. Според официални данни на НСИ и МФ, годишно в България се внасят легално между 1,2 и 1,4 милиона тона горива, формиращи 40% от пазара в страната. Нито един тон от тях не е преминал през данъчни складове на компании от групата ЛУКОЙЛ. За какъв монопол и влияние върху конкурентната среда става дума тогава?

Изобщо, твърдението, че всички потребявани в страната горива трябва да минават през данъчни складове, категорично не отговаря на истината. Ако даден търговец желае да внесе готово гориво с добавен биокомпонент, той абсолютно законно може да плати дължимия за него акциз и да го достави до всяка бензиностанция, без да минава през данъчен склад. Законодателят е изискал биокомпонентът на горивата задължително да се добавя в данъчен склад, понеже само в данъчните складове има измервателни уреди. Подминаването на тези факти е единствено в услуга на сивата икономика, в чиито говорители се превръщат спекулиращите с темата политици. По данни на БПГА, общият обем на петролните бази в България надхвърля 2 милиарда литра за съхранение на дизел и 1 милиард литра за съхранение на бензин. Ако всички те са снабдени с нужните измервателни уреди и подлежат на еднакъв контрол от страна на държавните органи, делът на сивия сектор в бранша би се свил значително. Ако пък и нормативната база в бранша стане по-устойчива (Законът за акцизите и данъчните складове, например, е променян близо 40 пъти в последните 10 години, т.е. средно по веднъж на всеки 3 месеца), много повече търговци биха предпочели да инвестират в собствени петролни бази, вместо да наемат вместимости, което те правят напълно свободно и продиктувано от съображения за икономическа изгода.

Насочването на усилията към поддържане на стабилна нормативна база, върховенство на закона, равноправно отношение към всички участници на пазара и еднакъв контрол и изисквания за всички е единствено ефективният начин за постигане на позитивни резултати в сектора на търговията с горива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Карли

    7 5 Отговор
    Сериозно ли?
    Нали Факти постоянно настоява за "спиране на безобразията в държавата"?
    Някак си тази позиция се разминава с горната статия.
    Или по линия от Маскве всичко може?
  • 2 Славуца Провансалска

    7 4 Отговор
    -Руская Сказка....Бистра немедлена сдавай миня тибя ненужна...!!!
  • 3 гост

    18 1 Отговор
    www.lukoil.bg/Main.do?actionName=terminals -всчките ви бази са едновременно и данъчни складове.Не са 4 , а 11 и обхващат територията на цялата страна. Да , вярно е че няма картел при горивата-напротив , още по- страшно е -Лук Ойл са монополисти!
  • 4 говорить Москва

    15 4 Отговор
    92% Лук Ойл и цеил 8% на Нафтекс, която вероятно е подставено лице на първата.
    Има и друга подробност! Рафинерията в Бургас може да преработва само и единствено руски нефт!
    От всичко излиза, че Путин владее енергийните ресурси на България! Газта, бензин, нафта, ток (горивото на АЕЦ е тяхно).
    Страна от ЕС член на НАТО, пък с олигарси и ресурси директно на подчинение на Москва и Цар Путин!
    Жалка картинка сме.
  • 5 говорить Москва

    12 6 Отговор
    Горивата са ни най-малкият проблем, по лошото е, че всички "политици" работят не за народа, а за ОЛИГАРСИТЕ, които пък работят за Путин и Русия!

    Според вас с избори ще се получат ли нещата!? :)
  • 6 кроко

    7 5 Отговор
    Тука един трол е написал 5 коментара за Лукойл, ама поне да беше написал и останалата част. Както каза Ревизоро, по Дунав има много складове, които е са на Лукоийл и не са свързани с НАП, на доверие се отчита колко се разтоварва. И на година се печели 1 милиард от неплащане на акцизи. Обаче проблема не е в складовете само, а и в търговията. Още преди време държават направи невъзможни изискванията към фирмите вносителки и да имаш цистерна и да внасяш е невъзможно, останаха само големите играчи, а това намаля конкуренцията и спомага за картела. БСП започнаха с тези промени, но и тиквата ги продължи, щото картела плаща.

    И тролчик, не ми реви за путин и русия, щото 1.1 милиард за неизползвани мощности на двата американски теца в Марица ги плати боко тиквата вместо да предоговори условията при положение че ЕС каза че това е държавна помощ, а договора е благодарение на мангала иван костов. А ЕРП-тата и накои топлофикации да не са пак на Путин и Русия; Топлофикация София да не би пак БСП да я източва; концесионера на Софийка Вода, дето има сладко договорче със заложена норма на печалба и КЕВР му признават 50% разходи за аутсорсинг , демек чисто източване към фирмата-майка, е някаква френдка фирма, а не Путин. Така че набийте си в главата, всеки който дойде на власт краде и обслужва чужди интереси колкото може.

    Коментиран от #8, #11

  • 7 гост

    4 1 Отговор
    Дайте да ви видим на каква цена Лук Ойл Нефтохим , продава горивата на Лук Ойл България ЕАД.Сигурно и те ви продават без печалба. А как продават на Лук Ойл България Бункер ?Всичкити ви фирми са преплетени ката свински черва . И за капак онзи Р.Овчаров трябваше да представлява държавата при вас.
  • 8 гост

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "кроко":

    За жалост пич , съм работил дълго време в ситемата с търговия с горива-уверявам те , истината е за монопола на Лук Ойл е отчайващо истинска.Опитай се ти да внесеш гориво отвън-всички митници им докладват ,кой и на каква цена внася гориво-следва дъмпинг на едровите цени от тяхна страна и ти си в джаза !!!!
  • 9 Знаещ

    11 0 Отговор
    Да ви кажа че ЛукОйл-България отдавна е собственост на Имерси СА а пък тя принадлежи на френският клон на фамилията Ротшилд.Акциите са купени през 2008 г и са 68 % от общата капитализация.Златев е само паравана,а решенията се взимат от титуляра на управителният съвет. Това инфо се намира в нета,но след много търсене-сещате ли се защо....

    Коментиран от #10

  • 10 viladeste

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Знаещ":

    Поздравявам те за смелостта !!!!! Става ли въпрос за енергийни ресурси - има само лични интереси , комисионни и т.н. Партийната принадлежност е само параван за прикриване на личните амбиции !
  • 11 viladeste

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "кроко":

    И още нещо КРОКИ , това не е игра на тролове срещу тронове.
    Когато имаш една порочна система , смятам че е доблестно да се бориш срещу нея като анти системен играч.Няма значение кой е донора в порочната система- Лук Ойл , американските тецове / за които си абсолютно прав / или някой китайски милиардер-това е без значение. От значение е , всички ние , които знаем за тези диващини - да се опълчим и борим против тази система !!!! Уверявам те , че ако тази система имаше определена партийна принадлежност- отдавна щеше да е в небитието. За жалост тя мутира като HIV вирус , в зависимост от от изгодния за нея донор.
  • 12 гн Хокинг

    2 2 Отговор
    Е много ясно че по документи всичко е изрядно вие не сте от вчера в бранша с ограбването на народа но истината е знаем всички че крадете от Бедния Народ като Вълци който никога не ще се наядат но БОГ да ще ви накаже и то много скоро!