Last news in Fakti

5 Май, 2017 11:10 6 853 13

Смяната на върха - между фарса и водевила

  • кабинет-
  • борисов-
  • герджиков-
  • министри
Смяната на върха - между фарса и водевила - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Ако изборите не бяха честни, може би нямаше да сте премиер". Този изумителен израз безапелационно печели приза за комплимент на годината. С едно изречение излизащият в окончателна политическа пенсия служебен премиер Огнян Герджиков се самопохвали за организираните честни избори и стори безподобен поклон на Борисов, който би скършил кръста и на жената-каучук. Новият-стар премиер, който в деня на третата си коронация гледаше мрачно, защото властта била бреме, а не радост, не издържа и избухна в смях.

Герджиков отчете и пълната хазна, която остава с 1,6 милиарда излишък. Разбира се, не пропусна да подчертае, че този финансов успех се дължи на строгата и консервативна фискална политика на стария кабинет на Борисов. Лошата новина е, че според работодатели, трите работни дни в повече, които ни се падали през 2017 г. щели да нанесат на родната икономика щети на същата стойност, като излишъка на Герджиков. На това му се вика баланс. Не чухме нищо за капаните, които бе заложил служебният кабинет на наследниците си. Нито дали са били умишлени или от некадърност.

Трогателно бе и съжалението на Герджиков, че само заради партийния егоизъм на БСП вицето му Деница Златева няма да продължи кариерата си в новия кабинет. Всъщност, Борисов се подигра на всички с въпросната "покана" - и на Герджиков, и на Нинова, а и на самата Златева, защото тя по подразбиране бе невъзможна за приемане.

"Нямам вина, че хората ни избраха пак нас. Извинявам се на БСП, че ги бих пак", учтиво подхвърли Борисов и напомни, че с оставката си миналия ноември им е предоставил цялата власт, но те не са се възползвали. А можели да управляват цели 5 месеца, пък после народът да решавал, дали му е харесало.

Борисов отдавна си е извоювал правото спокойно да дава воля на импровизирани фрази, без това да донесе и минимална вреда за него. Ако на следващите избори заяви, че вече "няма ляво, няма дясно", това може да му донесе и 80% от гласовете. Всеки друг след подобни думи би се превърнал в политически труп, но това е друга тема.

Очаквано Цецка Цачева бе компенсирана за всички подигравки и унижения, които понесе покрай злополучната си президентска кандидатура. Да, но се оказа, че целта е оправдавала неудобствата. И вместо да прекара няколко заслужени безметежни години в Парламента, бе изстреляна директно на поста правосъден министър. Връщала се по-силна, защото вече била опитала от всичко. Вярно е, какво ли не опита. Дори разбра, че не може да разчита на комшиите си от родна Драгана.

Лиляна Павлова неочаквано за някои напусна поста си в министерството на регионалното развитие, но след скандала с влизането на прокуратурата в АПИ заради някакви си 51 милиона за цели 4 км отсечка, това бе логичен ход. Борисов вероятно е наясно, че и без този случай народът се е наситил на гледката, как Павлова гази в топлия асфалт, докато слаломира между валяци. Сега притежателката на "оная чанта" ще ръководи чисто ново министерство, което ще организира председателството ни на ЕС. А когато то изтече и ведомството й се изпразни от съдържание и смисъл, може да се върне при фадромите.

Всепомитащата слава на сериала "Откраднат живот" ни дари с нов министър на културата - сина на екранния професор Камбуров, Боил. До голяма степен причините за връщането на Вежди Рашидов в ателието съвпадат с тези за преместването на Павлова. Той периодично си навличаше гнева на групи интелектуалци и обикновени граждани, които пращаха напоителни протестни подписки. Главно заради съдбата на сгради, паметници на културата и пр. знакови обекти, като "Никотиана" в Пловдив, а последно и "двойната къща" в центъра на София, на която Вежди тихомълком отменил статута й на паметник.

Транспортният министър Ивайло Московски явно се оказва незаменим за Борисов в този ресор. Завръщането му бе напълно очаквано. Щом по скандален начин оцеля покрай наглия случай с продажбата на шофьорски книжки от бившата ДАИ, можем да сме напълно сигурни, че е безкрайно необходим. Тогава, ако помните, и Московски, и Цачева отрекоха да са познавали съгражданина си от Плевен, който диплеше пачките в гардероба на тъста си.

От сценките "Приел-предал" най-абсурдна бе срещата между служебния земеделски министър Христо Бозуков и приемника му, скандалния Румен Порожанов, уволнен от посрещача си като шеф на Фонд "Земеделие". "Нямам какъв съвет да му дам...", едва отрони потресеният Бозуков и се измъкна на чист въздух.

Сериозен елемент на изненада носи включването на Нено Димов от Института за дясна политика в състава на новия кабинет като екоминистър. Според едни това се случило, за да се подчертае десния характер на бъдещото управление, а Димов е стар седесар със стаж и в костовото ДСБ. И зам.-министър на екологията в кабинета "Костов". Според други, щял да бъде натоварен с мистериозна мисия, с която имало индикации, че ще се справи.

Екатерина Захариева, доскорошен правосъден министър, вече е вицепремиер, външен министър, но и наблюдаваща съдебната реформа, за която ще бди заедно с Цачева.

Капак на протеклото между фарса и водевила предаване на властта сложи президентът Радев, който отсече, че още е рано за оценка на новия кабинет. Борисов сигурно си е отдъхнал...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скорпион29

    40 15 Отговор
    ГЕРБ спечелиха с 200 000 цигански платени гласа
  • 2 БАЙ ГАН4О

    38 10 Отговор
    Тези нагли боклуци ше продължат да крадат и да завличат България към дъното,но видов ден ще дойде рано или късно,това е неизбежно.
  • 3 Грую

    31 8 Отговор
    Българската политика заприлича на едно голямо училище, в което полицаи се учат да управляват държава и вече за трети път остават в един и същи клас, защото според мен между политиката на първия мандат и на третия разликата е само в наличните към 8 милиарда излишък за първия кабинет, а сега трябва сами да си събират харчовете. То в България почти винаги е било така - най-слабите ученици, тези дето повтарят класа след това стават бизнесмени и баровци, а пък тези управляващи потретят. Българска работа!
  • 4 Plovdiv

    33 7 Отговор
    Ние сме едно жалко извинение за народ. От 25 години насам. И съвсем нормално заслужаваме жалко извинение за премиер, мъпет на пеевски.
  • 5 ВНИМАНИЕ

    21 2 Отговор
    ПО НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА ОБИКАЛЯТ ЦИГАНИ И ПРЕДЛАГАТ ПОСТАВЯНЕ НА УЛУЦИ. ГОНЕТЕ ГИ И НЕ ИМ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ, ЗАЩОТО МАМЯТ ЯКО.
  • 6 Ша си получите мечтаното

    12 21 Отговор
    Между фарса и водевила Бойко ви чисти л..ната и събира повърнята , щото ако беха на власт други познати щеха да ви изкарат джобовете извън панталоните, както правеха гамените по комунизма

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Цефнал ГЕРБ

    26 4 Отговор
    "Очаквано Цецка Цачева бе компенсирана за всички подигравки и унижения" - и ще продължат сега. Очевидно видната комсомолка не става на нищо

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ГЕРБ

    5 19 Отговор
    Само Герб!!!!

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Plovdiv

    17 1 Отговор

    До коментар #10 от "ГЕРБ":

    Ами да... Проблемът е в отчайващо големия брой слепци, а не в едноокия.
  • 13 Гого

    10 0 Отговор
    Старият нов диктатор пак ще ни управлява май нищо не ни отличава от овцете май сме от една порода!