23 Май, 2017 10:20 8 188 12

Ще звънне ли Меркел за Симеонов

  • валери симеонов-
  • меркел-
  • оставка-
  • скандал

Публичните фигури трябва да имат изграден рефлекс за това, кое е редно и кое не при публичните им изяви.

Ще звънне ли Меркел за Симеонов - 1
Снимка: Факти
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И както народът се забавляваше с бруталните цени на черешите и ЦУМ-гейт, като съчиняваше вицове по щекотливите теми, на главите ни се изсипа и т.нар. „нацистки скандал“. На пръв поглед също толкова нелеп, но само на пръв. И с доста по-сериозен потенциал да ни вкара в международни разправии. В Брюксел сигурно още се чудят, какво означава абревиатурата ЦУМ. Накрая, след солидната реклама, като нищо няколко белгийски бутика могат да се преместят в големия магазина на Гергов. Този проблем си остана за наша консумация. Както и черешовия. В края на краищата, никой не ни кара с пистолет на челото да купуваме костилковия плод за 100 лв килото.

В нашата малка общност, където отдавна е казано, че всички сме братовчеди, сме склонни да подминаваме, оправдаваме и неглижираме ред въпроси, които в други страни биха предизвикали обществени трусове. Да раздаваме опрощение с лека ръка за „такива глупости“. И подобно снизхождение нека не се бърка с изконно благородство, втъкано в националния ген. В случая с клетниците Павел Тенев и Иво Антонов, подгонени от работните им места заради глупавите снимки с изпънати ръце в нацистки поздрав, сме на път да ги обявим за изгорели мърцина.

Тенев дава интервю след интервю с насълзени очи, а подквасения с ориенталски сериали телезрител цъка с език за горкото момче. Антонов пък качи кръвното и се самобичува, като определи постъпката си за незряла. Интересно, колко дълго продължава този процес на съзряване, щом от 18 години е служител на министерството на отбраната. В края на краищата ум царува, ум робува, ум патки пасе. Крайно време е да проумеем, че колкото и да се струва формално за някои, ние сме в ЕС. И всичко, случващо се у нас, се случва и там.

Част ли сме от обединена Европа? Част сме.
Германия ли е водещата там? Тя е.
Как се отнасят към нацистката символика там? Зле. Меко казано. Ако имате неблагоразумието да подемете разговор за Хитлер, недай си боже виц за него, пред германец, това би сложило край на взаимоотношенията ви.

Дано Тенев и Антонов са разбрали какво и защо ги сполетя. И че в това няма нищо свръхестествено или извратено. Публичните фигури би трябвало да имат изграден рефлекс към това, кое е редно и кое не при публичните им изяви. И да знаят тънката граница. А фейсбук отдавна е част от Биг Брадъра, в който живеем. Този рефлекс се изгражда благодарение на опита и интелигентността. Но ако второто в един момент е дало „заето“, първото е напразно прахосване на време.

След несръчния опит на Валери Симеонов, намесил и Бухенвалд в оправдателната си тирада, да защити квотния си патриот Тенев, ситуацията почти излезе от контрол. Напълно естествено БСП и ДПС скочиха с настояване за оставката на вицепремиера. Опозицията чака златния си шанс за произвеждане на шум и усилва „волумето“, колкото може. И ГЕРБ, и патриотите на тяхно място биха сторили същото. Към възмутените се присъедини и Веселин Марешки, излязъл най-после, при това с охота, от ролята си на екшън герой от северното Черноморие. Сега навярно се изживява като крупен държавник на фона на „зиг хайл“-клетниците.

А Европа? Пука ли й за скандала? Или както си затвори очите за участието на Обединените патриотите, част от тях обявени не на шега за фашисти от нея, в управляващата коалиция, така ще се направи на задрямала и в този случай. Засега реагираха единствено европейските либерали, част от които е ДПС и Сергей Станишев, в качеството си на лидер на ПЕС. Най-важните обаче, ЕНП и Меркел, мълчат. Все още.

Ако в края на краищата Брюксел разтури управляващата коалиция у нас, на Борисов не му остава нищо, освен отново да отиде на избори. Той това го умее – кога с основание, кога на инат. И нищо чудно, ако саморазпусналите се десни някак се обединят, отново да ги приюти в коалиция. За сметка на патриотите. При които се оказа, че кротък Сидеров е необходимо, но недостатъчно условие. Волен положи усилия и е неузнаваем. Валери Симеонов обаче остана верен на себе си. И сега със свито сърце очаква обаждане на Меркел до Бойко по неговия въпрос. А после - пълна неизвестност...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 впечатлен

    37 9 Отговор
    Каква опозиция?! Та те са същите като "патриотите"! Цинизъм, арогантност, лъжи, шмекеруване, скандалджийство. Това характеризира "лявата" опозиция! ДПС са тиха и подмолна опозиция, разчитаща на гласовитата лява лидерка. Странно и незряло ми изглежда доверието към така наречените патриоти. Да си патриот не означава да се държиш предизвикателно със съседни държави, нито да се гавриш с чудовищните престъпления към невинни хора. Патриотизмът преди всичко е обич, добри чувства, стремеж към добруването на народа и държавата. Патриотите в момента са банда дърти хулигани. Да не кажа хора с ниска култура и лошо възпитание! Резултатите от всеки пореден избор за управляващи стават все по-абсурдни!
  • 2 евроглупи

    41 4 Отговор
    Няма да има "обаждане" по тоя случай, Тиквата е удобен за ЕС и САЩ и затова няма да му развалят парламентарното мнозинство и новия кабинет. Най-много да има леко размахване на пръст, предупреждение и "ценни съвети".
  • 3 Мецан

    17 0 Отговор
    Напълно съм съгласен с коментари 1 и 2. Бих искал да допълня нещо. На мен идеите защитавани от "патриотите" по принцип ми харесват, но лансирането им се прави грешно - парадно, скандално, шумно, по хулигански (както бе поменато преди мен). И според мен това не са правилните хора, които да бъдат следвани........
    Искам да кажа, че според мен авторът на статията много дълбоко греши за отношението на германците към нацизма и Хитлер. Темата не само не ги отвращава, но е и повод за завързване на приятелства - само че тихичко, ако събеседникът е искрен и показва поне до някаква степен съмишленичество! Да - темата според официалната държавна политика е неудобна, а нацистки прояви - осъждани по-жестоко отколкото в други държави, но това е официалното поведение, което въобще не отразява душевността на германците. Авторът просто не е в час!

    Коментиран от #11

  • 4 Снайпериста

    14 2 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 5 Вай,ваи.

    1 1 Отговор
    Ето още един нацист .
  • 6 Сладко

    1 1 Отговор
    Али баба Бойко и 40 разбойници се издъниха този нацист чака медал за храброст А баба Мерцелана мълчи докато му излезе нацисткия медал.Европа мълчи да не събудят Хитлеруто .

    Коментиран от #7

  • 7 случаен

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сладко":

    В приказката "Али баба и 40-те разбойника" става въпрос за хитрия Али, който благодарение на вярната си жена Моргана успял да надхитри 40-те разбойници и да ги ликвидира. Много като тебе, без да са чели приказката пишат глупости. Пожелавам на Бойко да успее да се справи с всичките разбойници, гъсто населили обезлюдената ни иначе държава. Не само 40! Защото са много повече!
  • 8 Гост

    3 0 Отговор
    Щом винкела стана политик значи всичко е възможно в тази държава.
    Много лош материал какво ще се прави.
  • 9 Дивуй

    0 0 Отговор
    Страшно неграмотни хора исторически пишат тука
  • 10 бургазлия

    4 1 Отговор
    Валери е човек на властови пост и е извършил нещо което позори институцията Трябва да бъде отстранен незабавно и не с благодарности от власта .
  • 11 И те така те

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мецан":

    Ти от къде се появи,такъв голям познавач на немската душевност? Да не си внук на Зигмунд Фройд ? 95 % от немците се срамуват до смърт от тази част от историята си- Национал-социализмът. И въобще чудя се, всички българи ,които се възхищават на нацизма,наясно ли са ,че в плановете на Хитлер за унищожение на нисши раси, след евреите и циганите следват славяните? Чули от някъде,че Хитлер построил аутобани и премахнал безработицата и хоп- вече са нацисти. А Европа в пламъци? А 50 000 000 човека убити?Както виждате Германия и без нацизма е най-мощната държава в Европа и 3 или 4 -та в света.
  • 12 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    "Тъмен балкански субект......"