11 Декември, 2018 09:59 5 944 14

"Системно отсъствие от работа и проверки по анцуг – как (не) работи Бюрото за контрол на СРС"

  • срс-
  • подслушване-
  • бойко рашков

Бъдещият състав на органа изглежда като последна стъпка от ликвидацията му

"Системно отсъствие от работа и проверки по анцуг – как (не) работи Бюрото за контрол на СРС" - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Коментар на Малин Георгиев за сайта Mediapool

Над 800 пропуснати работни дни за 5 години. Десетки забавени и неизвършени проверки. Системни откази за упражняване на служебните задължения, регламентирани в Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС). И една проверка, "извършена" по анцуг от колата.

Това е кратката равносметка от работата на трима от членовете на Националното бюро за контрол на СРС (НБКСРС) по време на 5-годишния им мандат, изтичащ в началото на следващата година.

Парадоксалното е, че въпросните трима висши държавни служители са номинирани за нов мандат и по всичко личи, че безоблачното им всекидневие на бюджетна издръжка ще продължи и в следващите 5 години. Срещу месечна заплата от поне 5500 лева чисто.

Става въпрос за Огнян Стоичков, Илия Ганев и Огнян Атанасов. Първият бе излъчен в настоящия състав на Бюрото от "Атака" и отново е номиниран от лидера на партията Волен Сидеров за втори мандат, в който вече е предложен за председател. Другите двама са предложени от БСП и ГЕРБ, които ги издигнаха и преди 5 години.

Освен тях, за петте места в Бюрото ще се борят още настоящият му председател Бойко Рашков (номиниран от БСП), свързваният с Делян Пеевски енергиен експерт Илко Желязков (издигнат от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ) и неизвестният за широката публика Павел Иванов (номиниран от "Воля").

Бойко Рашков очевидно остава "зад борда"

Както изглежда, досегашният ръководител, който си позволи да влезе в открит институционален конфликт с главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ДАНС Димитър Георгиев, повече няма да бъде член на Бюрото.

За това говори фактът, че в последния възможен момент парламентарните групи номинираха шестима души за общо пет места в НБКСРС. Сред тях единствено Рашков е "дръзвал" някога публично да изразява позиции за нарушения на Закона за СРС, извършвани от службите, прокуратурата и съда.

Перспективата Рашков да не е сред петимата новоизбрани се засилва поради обстоятелството, че номиниралата го за втори път БСП издига успоредно и кандидатурата на досегашния член Илия Ганев. Който е познат сред администрацията в Бюрото с предишната си кариера на лесничей, с отказите да поема проверки, защото не е юрист, както и с желанието си да има шофьор и секретарка.

Освен Рашков, само Огнян Стоичков и Павел Иванов са дали съгласието си да бъдат избрани за председатели на Бюрото, видно от подадените документи.

По неофициална информация на Mediapool ръководният пост ще бъде поет от Стоичков, което изглежда логично и предвид обстоятелството, че той е номиниран от представител на управляващото мнозинство, за разлика от Колев.

Кандидатът на Волен Сидеров има и друго преимущество – той е единственият юрист, освен очевидно оставащия зад борда Рашков. Всички останали номинирани имат едно общо качество – в определен момент са работили в системата на МВР, а някои след това са минали и през ДАНС.

С това обаче "плюсовете" в професионалната биография на най-вероятния бъдещ председател на НБКСРС Огнян Стоичков приключват.

Бъдещият председател често отсъства от работа, но пести отпуски

Любопитните детайли от професионалната дейност на тримата досегашни членове на Бюрото, които са се засилили към втория си мандат, са обобщени в техни персонални справки, изготвени от институцията по искане на депутати във връзка с предстоящите изслушвания. Mediapool разполага с копия от тях.

От информацията за очертаващия се бъдещ шеф на Бюрото Огнян Стоичков става ясно, че от началото на 2014 г. досега той е отсъствал от работа без уважителни причини в общо 429 работни дни.

Същевременно през този период е успял да натрупа около 80 неизползвани дни от платения си годишен отпуск, за които следва да бъде обезщетен след края на настоящия му мандат. Системното му отсъствие от работа не се е отразило на месечното му възнаграждение.

Това обаче не е най-сериозният проблем в дейността на Стоичков като член на Бюрото. Освен склонността му да не ходи на работа, тай е направил впечатление и с нежеланието си да извършва проверки, когато все пак се появи в Бюрото.

Огнян Стоичков отказва да извърши проверки в 10 съдебни райони

През декември 2017 г. съставът на контролния орган решава, че традиционните годишни комплексни проверки по ЗСРС ще бъдат направени през февруари и март 2018 г. По инициатива на Стоичков обаче този срок е отложен, въпреки възражението на Рашков, че това ще е пречка за отразяването на констатациите в годишния доклад за Народното събрание.

"Предложението на председателя самият той да извърши комплексните проверки в няколко съдебни райони, но да се спази по-ранният период, не получи подкрепа. В съответствие с приетото решение беше издадена заповед за командироването на г-н Стоичков в Перник, Кюстендил и Благоевград, считано от 26.02.2018 г. Г-н Стоичков не изпълни колективното решение (дори отказа да получи заповедта) и по този начин провали проверките на съответните органи в 3-те посочени съдебни райони, а впоследствие и в останалите определени му по негово предложение още 7. До настоящия момент не е извършена нито една проверка в тях", се посочва в справката за довереника на Волен Сидеров, предоставена на депутати.

Тримата фаворити за нов мандат бламират 85% от проверките през т.г.

На 25 септември т.г. Стоичков, Атанасов и Ганев успяват да бламират и решение за комплексни проверки на органите, имащи отношение към използването на СРС в София. Това се случва за първи път в 5-годишния мандат на този състав.

"Съображенията им да не се извършват дейности, за които е създадено Националното бюро, са следните: до края на мандата остава много малко време (де факто 3 месеца); информацията от посочените проверки следва да се включи в годишния доклад през следващата 2019 г., а тогава съставът на Бюрото може да е друг и т.н. Т.е., защо да работят, щом неизпълнението на възложените със закон функции не влияе на получаването на заплатата. Накратко, през настоящата 2018 г. дейността по ЗСРС на около 50 структури в София остана непроверена."

Благодарение на единодушното нежелание на тримата да се извършват проверки през т.г. "на около 85% от общо над 190 структури по чл. 13, 34н 15 и 20 ЗСРС не са извършвани комплексни проверки, респективно Бюрото няма яснота за състоянието на дейностите по използване и прилагане на СРС".

Бюрото се разминава със съда в проверка на СРС по дело за наркотрафик

Способността на Стоичков, Ганев и Атанасов да се справят с поверената им работа личи особено ясно по случай, датиращ от 2014 г. Тогава номинираният от "Атака" за нов мандат член на Бюрото е натоварен с част от проверка по сигнал за нерегламентирано използване на СРС-та по разследване за наркотрафик. Става въпрос за камион, в който на ГКПП "Капитан Андреево" е открит тайник с хероин.

Случаят се превръща в унизителен за Бюрото гаф, тъй като мнозинството от членовете му приемат решение, с което заключват, че по него няма данни за незаконни СРС-та – констатация, напълно опровергана впоследствие от съда.

След ареста на шофьора и спътника му службите започват да контролират телефоните им, като за целта получават разрешение за използване на СРС в условията на неотложност (разрешението се издава, след като подслушването вече е започнало) от Софийския градски съд. Това става по време на мандата на скандалната Владимира Янева.

Проблематични в този казус обаче се оказват две обстоятелства – специалните способи за разследване са поискани и разрешени от некомпетентни органи. Първо, исканията са отправени от ДАНС, въпреки че към онзи момент вече е било образувано досъдебно производство и единственият имащ това право е бил наблюдаващият въпросното дело прокурор. Второ, разрешенията са издадени от СГС, въпреки че според принципа на местната подсъдност компетентен е бил единствено Хасковският окръжен съд.

Именно това посочват и хасковските съдии в мотивите си към осъдителните присъди, произнесени през март т.г. срещу заловените в камиона с хероин двама подсъдими. Според решението на Хасковския окръжен съд по казуса "СРС са поискани и разрешени от некомпетентен орган, което прави негодни изготвените от тях веществени доказателствени средства".

"При така установените обстоятелства и след като за случая е имало образувано вече досъдебно производство, единственият компетентен орган, както по чл. 173 от НПК, така и по чл. 13 и ч. 14 от ЗСРС, който е могъл да поиска разрешение за СРС, досежно лицата и предмета на разследването, е наблюдаващият прокурор, а компетентният да го разреши е председателят или оправомощен заместник на съответния съд – в случая това е бил Окръжен съд – Хасково, което обаче не се установи", се казва още в присъдата по делото.

Единствено Рашков открива нарушения на ДАНС и СГС по случая

Парадоксалното е, че два месеца преди оповестяването на въпросното решение на Хасковския окръжен съд, шефът на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков лично констатира въпросните нарушения. Той участва във въпросната проверка, образувана от органа му по сигнал на адвокат Емилия Недева.

Мнението на Рашков, който отива да се запознае с материалите в Хасково, обаче се разминава драстично с това на Стоичков, който трябва да провери документи по случая в София. И докато шефът на НБКСРС заключва, че СРС-та по случая са ползвани незаконно, то колегата му и най-вероятен негов наследник заема противното становище.

Същото правят и другите двама действащи членове на Бюрото – Илия Ганев и Огнян Атанасов, които предстои да влязат и в новия състав на контролния орган. Така Бюрото взима решение с 3:1 гласа, че СРС-тата по делото срещу двамата шофьори, заловени с хероин, има годни доказателства, събрани чрез подслушване. Нещо, което Хасковският окръжен съд категорично отрича.

Именно способността да различиш законно от нерегламентирано използване на специални разузнавателни средства е сред основните умения, които се очакват от членовете на НБКСРС. Това обаче явно не се отнася за неговия бъдещ състав.

"Констатирахме две нередности – че некомпетентен орган е направил искането и че некомпетентен съдия е дал разрешението. Тези мои констатации аз съм докладвал устно пред Бюрото, както и в секретен доклад до Бюрото и никой не ги е оспорил. В последствие обаче, чрез гласуване беше взето решение да се уведоми гражданина, че спрямо него не са използвани неправомерно СРС. Против това решение гласувах само аз, но останалите трима членове на Бюрото гласуваха за него. Бюрото е колективен орган и аз, като председател и представляващ институцията, съм длъжен да подпиша такова уведомително писмо, т.е. аз съм заложил и името си – подписал съм се под това уведомление, което не отговаря на моята воля. Те, обаче, не носят никаква отговорност. Ето това позволява сегашното състояние на този колективен орган при явни нарушения на закона", коментира по този повод Рашков пред "Капитал".

"Поведението на г-н Стоичков в посочените случаи (както и в много други, когато е предлагал да се отлагат възможни за извършване дейности или е поставял извършването им в зависимост от случайни или нямащи отношение към конкретния въпрос събития, фактори или съображения) е основание за извод, че пребиваването му на длъжността член на НБКСРС не е обвързано с постигането на позитивни резултати по законово определените функции на институцията", се казва още в справката, изготвена от Бюрото по отношение на дейността на Стоичков.

Когато секретарката и личния шофьор са по-важни от нарушенията със СРС

По подобен начин изглежда и свършеното от Илия Ганев, номиниран за втори мандат в Бюрото от БСП. Както и Стоичков, той също има навика да не ходи на работа – общо 373 пропуснати работни дни за 5 години, в които нито е бил в командировка, нито в отпуск.

"От встъпването си в длъжност (02.01.2014 г.) до края на януари 2014 г. той многократно повдигаше два "особено важни" за него въпроси: да му се заплати възнаграждение за периода 19.12.2013 – 01.01.2014 г., въпреки че в този период не е полагал труд; да му бъдат назначени лична секретарка и шофьор, на другите членове – също, ако пожелаят (т.е. 10 служители допълнително при общо 15 по щат). След категоричния отказ да се удовлетворят тези претенции съпричастността на г-н Ганев към изпълнение на функциите му в Бюрото рязко намаля. Силно впечатляваше неизпълнението на елементарни трудови задължения от негова страна, което наложи многократно да му се обръща внимание да спазва работното време", се посочва в справката за Ганев.

При един такъв случай през есента на 2014 г. Ганев се обръща по време на заседание на Бюрото към Рашков с думите: "Какво ще ми направиш, бе, Бойко, ще ме уволниш ли?" Той дори изразявал претенции проверките да бъдат възлагани само на членове с юридическо образование, каквото той няма.

Анцугът като причина за отказ от извършване на проверка

"Съобразявайки се с признаваната от самия него некомпетентност по материята, с която се занимава Бюрото, на г-н Ганев са възлагани по-рядко проверки и е определян експерт с юридическо образование, за да може реално да се изпълни задачата. Заслужава да се отбележи следният куриозен случай: при проверка в една от окръжните прокуратури, г-н Ганев е изпратил подпомагащия го експерт да я извърши сам, а той е останал в служебния автомобил, като е мотивирал отказа си да ръководи проверката с това, че е облечен с анцуг, с който му било по-удобно да пътува."

Друга склонност на Ганев, видна от характеристиката му, е да избира луксозни хотели по време на командировка, дори когато те не са точно в района, където той се намира. Като пример е цитиран случай, при който той извършвал проверки във Враца, Монтана и Видин, като за целта си запазил за 3 дни стая в луксозен хотел във Вършец, въпреки че този курорт отстои на 30-40 км от Монтана и Враца и на около 120 км от Видин.

"При друга проверка в Добрич и Варна по негова инициатива са осъществени 3 нощувки в луксозен хотел в курорта "Св.св. Константин и Елена" (лимит за нощувка – 200 лв.), вместо в областните градове (лимит за нощувка – 120 лв.). Освен това разстоянието Добрич-Варна е над 40 км. Очевидно е, че в тези случаи (има и други подобни) бюджетът на Бюрото за командировки е ползван некоректно."

За 5 години Илия Ганев не написал "нито ред" по служебни въпроси

"До настоящия момент г-н Ганев не е написал лично нито ред по служебни въпроси. Единствените следи от дейността му в Бюрото са подписите под протоколите от заседанията и подписите под докладите, изготвени от експертите, участвали във възложените му проверки", се посочва още в справката за номинирания от БСП за втори мандат като член на Бюрото.

Като пример за "професионализма и нравствеността" му във въпросната информация се посочва и заседание на органа от август 2017 г., когато Ганев заявил, че не желае повече да води възложена му с негово съгласие няколко месеца по-рано проверка.

"Като причина за отказа си първоначално посочи конфликт на интереси, но след като не успя да обоснове в какво се изразява конфликтът, промени формулировката на "лични причини" и отказа да ги коментира. Неизпълнявайки демонстративно служебните си задължения по закон, той демонстрира, че може да бламира всички следващи решения на Бюрото, с които му се възлага работа, а и не само тях."

Но пък свири на китара

В справката за Ганев иронично се отбелязва още, че според собствената му автобиография едно от полезните му за контрола над СРС качества е, че може да свири на китара: "Заслужава да се отбележи, че кандидатът Илия Ганев посочва в автобиографията си като "особено важно" обстоятелство за компетенциите си по ЗСРС придобитите чрез самоподготовка артистични (музикални) умения – свирене на китара."

"Особено впечатляващ е и фактът, че след 17.06.2017 г. (вече година и половина) г-н Ганев не е участвал в нито една проверка на Бюрото", се казва още в информацията, предоставена от НБКСРС на депутати.

За третия досегашен член на контролния орган, номиниран за нов мандат от ГЕРБ – Огнян Атанасов, са отбелязани няколко случая от 2017 и 2018 г., при които с решение на Бюрото са му възложени проверки по сигнали на граждани, но той така и не ги е извършил.

"Продължителността на работното време на г-н Атанасов е около 2-3 часа дневно, които уплътнява с четене на вестник, гледане на телевизия, кафе и цигари. През целия мандат той не е изготвил самостоятелно нито един документ и не е прочел нито един класифициран документ, свързан с функциите на Бюрото."

Юрист, лесничей, физкултурник, психолог и инженер ще бдят над СРС-тата

От автобиографиите на бъдещите членове на контролния орган се вижда, че ако в новия му състав действително не попадне Рашков, то Бюрото ще остане с един-единствен юрист сред постоянните си членове.

Става въпрос за готвения за негов председател Огнян Стоичков, който обаче не е особено разпознаваем с адвокатската си практика. За сметка на това той е подплатил кандидатурата си с три препоръки – от шефа на БАН Юлиан Ревалски, от декана на Юридическия факултет в СУ "Св. Климент Охридски" Сашо Пенов и от колегата му в Юридическия факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" Цветан Цивков.

От тях става ясно, че Стоичков в имал висок успех в двата университета, а на БАН е помогнал с изготвянето и внасянето на новия закон за академията през 20011 г. "Като председател на Комисията по образование и наука, той зададе добрия тон за колегиална и успешна нормотворческа работа – съвносители на законопроекта за БАН бяха народни представители от всички парламентарни групи", пише в препоръката си акад. Ревалски. Какво отношение имат организационните способности на Стоичков като депутат в дейността му по контрол над СРС-тата – не става ясно.

Още по-неясно е с какво точно е толкова полезен в тази област дългогодишният лесничей и бивш пожарникар Илия Ганев, когото БСП предлагат за член на Бюрото за втори пореден път. При това – сега с ясното съзнание, че ще пропадне другата им кандидатура – Бойко Рашков.

Впечатление прави и кандидатурата на дългогодишния кадър на бившата Държавна сигурност и МВР Илко Желязков, който е номиниран от ДПС за зам.-председател на Бюрото. Освен като щатен служител на Второ главно управление на ДС, той е работил и в Националната служба "Сигурност" (НСС) и Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС).

Желязков: от ДС при зам.-министър Пеевски и от там в енергетиката

Освен като бивш разузнавач и инспектор, занимаващ се с "оперативна дейност", както е посочено в автобиографията му, Желязков има впечатляващ успех по върховете на българската енергетика. Прави впечатление, че той буквално е изстрелян от едната система в другата.

Кандидатът на ДПС работи в Държавна сигурност от 1981 г. до нейното разформироване, след което преминава последователно в НСС и ДАНС, за да се озове през 2007 г. в ново амплоа, като шеф на дирекция "Сигурност и отбранително-мобилизационна подготовка" в държавния резерв, където работи и до днес.

Случайно или не, по това време държавният резерв е в ресора на тогавашния зам.-министър по бедствията и авариите и настоящ депутат от ДПС и медиен магнат – Делян Пеевски. Още в началото на първия премиерски мандат на Бойко Борисов през 2009 г. Желязков назначен за председател на Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица изток 2", където е несменяем чак до тази година. Междувременно попада на два пъти и в Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) – между април 2012 и април 2013 г., както и в периода между юни 2013 и август 2014 г.

Така Илко Желязков може да се похвали, че след кариерата си в комунистическите тайните служби успешно се подвизава като високопоставен енергиен специалист при трите правителства на Борисов, при Пламен Орешарски и трите последователни служебни кабинета на Марин Райков, Георги Близнашки и Огнян Герджиков.

За връзката между Желязков и Пеевски свидетелстват множество неофициални източници, като през годините той си спечелва и медийното прозвище "лейтенанта на Пеевски". Фактът, че въпросният кадър на ДПС е лична номинация на Мустафа Карадайъ, дава да се разбере, че чрез нея ще бъде направен опит за пълното овладяване на Бюрото за контрол на СРС-тата от Пеевски, коментираха източници на Mediapool, свързани с институцията.

Впрочем, за подобен сценарий предупреждава от повече от година нееднократно настоящият ръководител на контролния орган Бойко Рашков, който влезе в открит конфликт с главния прокурор Сотир Цацаров покрай отстраняването на зам.-шефа на Бюрото Георги Гатев.

Любопитен момент от сагата около уволнението на известния адвокат бе фактът, че въпреки че бе назначен там от квотата на ДПС, той не получи подкрепата на нито един депутат на движението, докато траеше процедурата по отстраняването му, гласувано накрая с пълно единодушие от 111 народни представители.

Показателно в поведението на парламента по случая бе явното му нежелание изобщо да се занимава с многобройните твърдения на Бойко Рашков, че атаката на прокуратурата и ДАНС срещу Гатев всъщност цели блокиране на контрола над СРС-тата. Това, на практика, стана факт с уволнението на зам.-председателя на Бюрото, тъй като от четиримата останали негови членове, двама бяха представители на управляващата коалиция и можеха да бламират всяко решение на иначе уж независимия по закон колективен орган. В този формат той работи и до момента.

Случайно или не, именно отстраненият Гатев ръководи преди уволнението си няколко ключови проверки на Бюрото – по делото за източване на КТБ, за скандалната разработка "Червей", за която бе осъдена Владимира Янева, както и за т.нар. "убийство" на Делян Пеевски.

Новият състав на Бюрото ще бъде в разрез с решение на ЕСПЧ

Проблемите с използването на специални разузнавателни средства са хронични за България и заради тях страната ни редовно плащаше обезщетения по загубени дела пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ).

Именно такъв казус, спечелен през 2007 г. от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека и адвокат Михаил Екимджиев, стана повод тогавашните управляващи от тройната коалиция да създадат Бюрото.

В тогавашното решение на европейските магистрати бе записано категорично, че членовете на подобна независима контролна институция трябва да имат квалификация, "равна на квалификацията на върховен съдия". Условие, което очевидно няма да бъде изпълнено при съставянето на новия състав на Бюрото.

Още след първоначалното си създаване, този орган бе нарочен като ненужен от ГЕРБ, които го ликвидираха още в началото на първия си управленски мандат през 2009 г. Впоследствие, през 2014 г., мнозинството от БСП и ДПС, излъчило кабинета на Пламен Орешарски, възстанови контролния орган и избра настоящия му състав. Оглавяваното и до днес от Бойко Рашков НБКСРС започна да прави системни проверки на практиката по искане, разрешаване и отказване на секретни способи, проверявайки дали в тези случаи са спазени изискванията по Закона за специалните разузнавателни средства.

В резултат на тази дейност за близо 5 години контролният орган се произнесе по над 500 сигнали на граждани и адвокати. Освен това Бюрото бе в основата на разкриването на порочната практика по разрешаване на СРС-та на конвеир от предишното ръководство на Софийския градски съд (СГС). Именно по материали от тази проверка на 1 година условно бе осъдена и бившата шефка на съда Владимир Янева по делото "Червей".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бачо Киро

    23 1 Отговор
    И очаквате тези да са свършили работа? Те една Иванчева не могат да сготвят като хората. Затова 7 месеца се мотаха, защото хем нямат нищо, хем са некадърни... Чакайте после да осъдят някого...

    Коментиран от #5

  • 3 Селянин

    12 1 Отговор
    Ако някой го е дочел до края, може ли да ми обясни? До там, докъдето аз стигнах, разбрах, че този, който много работел, обяснявал как са незаконни СРС-тата, използвани за проследяване на веригата за трафик на наркотици.....

    Коментиран от #7

  • 4 Иванов

    18 1 Отговор
    Потресен съм и дълбоко възмутен как се хвърля народна пара на вятъра за да може партиините калинки да хапват сладичко от медеца! Пфуа!
  • 5 166

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бачо Киро":

    Иванчева са я сготвили ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ, в случая са използвали и ДАНС като изпълнител. АКО ДАНС бяха разследвали въпросният ПРЕПРИЕМАЧ или подслушвали то щяха да стигнат до този ИЗВОД. В БГ МНОГО ЛЪЖЕСВИДЕТЕЛИ СА ВКАРАЛИ В ЗАТВОРА НЕВИННИ ХОРА ПО ТОЗИ НАЧИН.
  • 6 Усмивката

    11 1 Отговор
    Та за това ли гониха Митю Очите през две държави в третата и накрая четвъртата им свърши тяхната работа и сега не им го дава щото немат доказателствен материал.А само те по закон могат да подслушват и снимат.Такива са правомощията им .А на нас ни е забранено .Видим ли Митю да краде ,по добре да се обърнем на другата страна ,щото...„РОДНАТА ПОЛИЦИЯ НИ ПАЗИ”...
  • 7 Усмивката

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Селянин":

    И ....нас„ РОДНАТА ПОЛИЦИЯ НИ ПАЗИ” ...от Шап по добитъка,и от бабаДора
  • 8 ElnoraPerry

    1 5 Отговор
    Аз правя $ 86 на час, работейки от дома. Бях шокиран, когато съседът ми каза, че средно е $ 95, но виждам как работи сега. Сега чувствам толкова свобода, че съм мой шеф.

    Това е, което правя >>>>>> www.Trade46.Com
  • 9 ДДРОнег

    11 1 Отговор
    Почти всички партийни назначения са "калинки и криминалинки" !!!
    От всички партии, без изключения !!!
  • 10 112

    4 1 Отговор
    Абсолютни некадърници, да бъдат изритани на момента.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 СРС

    2 2 Отговор
    Да се знае какъв "юрист" е Бойко Рашков. Ето част от неговите бисери: 1. Съдиите не „били лица с имунитет – да не са дипломати!“ 2. В евентуално дело по ЗОДОВ, Бюрото ще участва като трета подпомагаща страна на гражданина! 3. Неправилно е да се употребява изразът „съдебен състав“... „Ами ако съдът заседава еднолично?“ 4. Не прави разлика между изпълнително деяние и квалифициращо обстоятелство. 5. „Съдът издава актове (разрешения за използване на СРС), които не са отбелязани в закона (чл. 32 НПК)“. Не разбира, че разрешението е вид разпореждане. Допуска и се съгласява (!?), че действително съдът може да издава актове, каквито липсват в НПК. И мн. др.

    Коментиран от #14

  • 13 Bubbles

    2 1 Отговор
    Спокойно хора, СРС в цялата държава, във всички институции, навсякъде се СР.
  • 14 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "СРС":

    Парадоксалното е че успява да провали присъда на наркотрафиканти ЗА ЗАЛОВЕН НА ГРАНИЦАТА ХЕРОИН - тоя няма място в нито една държавна служба. Да отиде да адвокатства - поне ще има по-вече осъдени престъпници ако тоя им е адвокат :):):)