Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 18:29 9 779 42

Невена Зартова: В "семейството" на Петьо Еврото има вход, но няма изход ВИДЕО

  • невена зартова-
  • съдебна система-
  • мартин божанов-нотариуса-
  • пепи еврото

Прокурорът направи разкрития в подкаста на Инициативата "Правосъдие за всеки"

Невена Зартова: В "семейството" на Петьо Еврото има вход, но няма изход ВИДЕО - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Административни ръководители в прокуратурата са държани в зависимост от кръга "Осемте джуджета". Те получават огромни суми всеки месец и срещу тях правят "услуги" на кръга, като решават преписки в негов интерес и оказват натиск на нисшестоящи прокурори. Това "семейство" е широко известно в съдебната власт и е нелогично главните прокурори да не са чували за него. Тази престъпна мрежа действа и в момента. А след като районен прокурор образувал дело срещу бившия началник на столичното следствие Петьо Петров - Еврото, който се явява като патрон на тази "фамилия", и излезли "данни за престъпления на магистрати и евентуално извършено престъпление от страна на главния прокурор", започнала разправа с прокурори.

Тези разкрития направи прокурор Невена Зартова в подкаста на Инициативата "Правосъдие за всеки". (Видеото можете да гледате в края на текста.) Преди дни прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет освободи Зартова от поста ръководител на Софийската районна прокуратура, след като и.д. главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че ѝ няма доверие.

Пред адвокатите Велислав Величков и Емил А. Георгиев, които правят подкаста, Зартова продължи с разкритията си за мрежата от зависимости и натиска, оказван от кръга, станал известен от разследванията "Осемте джуджета" и "Списък за бърз контрол" на Антикорупционния фонд. Преди седмица тя започна тези разкрития пред временната парламентарна комисия, създадена след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса, за когото се трупат доказателства, че е част от мрежата "Осемте джуджета".

От думите на бившия ръководител на районната прокуратура в София става ясно, че цялото ръководство на прокуратурата трябва да бъде разследвано и че не може да се вярва на добросъвестността на разследващите убийството на Нотариуса и престъпната мрежа, свързана с него и Еврото.

На 26 февруари дойде и новината, че специалният прокурор Даниела Талева проверява данни, които свързват и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов с казуса "Осемте джуджета".

"Аз съм го чувала неколкократно, и то казано с гордост от магистрати: "Аз съм част от това семейство". То е нещо като масонска ложа....

Невена Зартова: В
Снимка: Антикорупционен фонд

На снимката: и.д. главният прокурор Борислав Сарафов (вдясно), Петьо Петров и брат му Емил Петров - зам.апелативен прокурор на София, снимани в ресторант "Осемте джуджета". Снимката е изпратена анонимно на Антикорупционния фонд през 2023 г.

Тя твърди, че е отказала да е част от "семейството", въпреки че я канили, защото това означавало зависимост: "Най-просто казано, влизайки в това така наречено семейство, означава зависимост по всички нива и зависимост от Петьо Петров. Всякаква зависимост - финансова, зависимост с компромати, които знам, че той е правил: някакви видеа, сигурно и снимки са правени в заведението, вярвам и че на други места членове на "семейството" са обект на видеозапис. На мен тази зависимост ми се стори страшна. Страшна, защото от там няма излизане - има вход, но няма изход."

На въпрос за каква финансова зависимост става дума, прокурор Зартова обясни, че се раздават пари. Тя е чувала за 5, 20, 50, 100 хиляди месечно.

"Семейството" се грижи за теб, като плаща, но изисква: как да се решават определени преписки и какви процесуално следствени действия да се извършат или да не се извършат, скоростта, с която да се привлече обвиняем, спрямо кого да бъде прекратено дело..."

На въпрос дали главният прокурор, независимо кой е, може да знае, че "един патер фамилие раздава поръчки за прокуратурата", Зартова отговори: "Най-вероятно се знае, това е житейски логично да е така, но аз не съм поставена в кръга на това знание. Не съм виждала такова нещо, но нормално е да се знае." Тя заяви, че е абсолютно сигурна, че "семейството" в прокуратурата продължава да съществува, а липсата на "патрона на фамилията" не е пречка.

"Софийската районна прокуратура не само, че не е осъществявала, ами няма и как да осъществява тоя чадър върху който и да било, поради простата причина, че всеки един акт на прокурор на колега подлежи на обжалване пред горестоящата прокуратура. И не само пред една, а пред три прокуратури. Постановленията на колегите не са окончателни и че всеки, който има интерес, би могъл да ги обжалва", защити себе си и колегите си Зартова.

Според нея, ако се допусне, че такъв чадър има в Софийска районна прокуратура, това означава, че той се разпростира и до най-високото ниво:

​​​​​​​"Горе трябва да се търси, а не в низините. Винаги се тръгва отгоре надолу, а не по обратния ред отдолу нагоре."

Според прокурор Зартова целият трус в прокуратурата се случва заради това, че прокурор от Софийската районна прокуратура е образувал дело срещу кръга "Осемте джуджета" през пролетта на 2023 г., когато вече е станало ясно, че Иван Гешев ще бъде свален от поста главен прокурор.

Тогава прокурорът Константин Сулев привлича като обвиняем бившият следовател и действащ адвокат от видинската колегия, който и в момента е в неизвестност Петьо Петров - Еврото. По него има разпити на свидетели, събрани доказателства.


Тъй като по закон престъпленията на магистрати се разследват от Софийската градска прокуратура, делото е изпратено там. Копие от материалите по делото е изпратено ии на специалния прокурор за разследване на главния прокурор и заместниците му - съдия Даниела Талева.

По делото обаче следва обрат по времето, когато и.д. прокурор вече е Борислав Сарафов. Досъдебното производство е прекратено от Софийската градска прокуратура с аргумента, че е водено тенденциозно (постановлението четете тук). Наблюдаващият прокурор Йордан Петров е поискал от Талева да му прати материалите, с които тя разполага, и тя ги е изпратила.

За какви доказателства става дума: Зартова посочи, че при извършени претъсвания на няколко адреса, обитавани от Петьо Еврото, са намерени чували с копия от прокурорски постановления.

На въпрос дали може да продължи да се разследва това производство Зартова отговори: "Не е, освен ако не започне на ново. По други факти. Единствената възможност е да се произнесе г-жа Талева."

"Тоест в момента съдията, вече ад хок прокурор, Талева и да иска, не може да свърши работа, защото липсват веществените доказателства, които са в Софийската градска прокуратура", посочва адвокат Величков.

Прокурорът Константин Сулев е привлечен като обвиняем за превишаване на власт заради това, че е привлякъл Петьо Еврото като обвиняем.

"За мен това е слабо казано фрапиращ случай. Това е наистина зловещо да бъде привлечен колега към наказателна отговорност заради това, че си е свършил работата. Освен това той има имунитет, който не му е свален.

Да, помежду си коментираха колко е нередно и колко е, пак казвам, зловещо. За мен е репресия спрямо колеги и то спрямо колеги, които си вършат работата. Те сега си говорят помежду си, ама никой не смее да го изрече гласно и публично.

Съжалявам, че трябва да го кажа, но колегите се страхуват от наказателна и дисциплинарна репресия.

Вярвам също, че това, което се случи с мен, също ще изиграе предупредителна роля върху останалите", каза Зартова.Прокурор Зартова хвърли още светлина върху специализираните отдели в прокуратурата, за които разказа и пред парламентарната комисия. Понеже законът не допуска такива отдели, те се създават с допълнителни "Вътрешни правила за разпределение на делата и преписките в Прокуратурата на Република България". Те се издават от главния прокурор.

"Такива имаше издадени от Иван Гешев. След като той напусна поста си, старите правила частично бяха изменени от г- н Сарафов. В тези вътрешни правила пише, че специализирани отдели могат да бъдат сформирани съвсем легално и че те служат както за разглеждане на дела от обществен и медиен интерес, така и за изпълнение на указанията на главния прокурор", съобщи бившата ръководителка на СРП.

На въпрос кой прави състава на тия специализирани отдели и възможно ли е така всъщност да се избягва случайното разпределение на делата, така че едни и същи преписки и прокурори да попадат на важните не от обществен, а от висш прокурорски интерес, преписки и дела, Зартова отговори, че в СРП това не било възможно, защото не работел само един човек, а 12 от общо около 120 души прокурори.

"Тези хора не че имат някаква конкретна специализация, но по преценка на административния ръководител, да кажем, че са по-оперативни и по-бързо работещи, по-способни бързо да приключат разследването тогава, когато то фокусира медийното и общественото внимание", обясни Зартова.

Велислав Величков припомни и прокурор Боряна Бецова, при която преди години се падаха дела, свързани с един известен политик.

"Не познавам нито един човек в прокуратурата, който да би отказал на устни указания на висшестоящ прокурор. Тя, както знаете, е една йерархична структура. Тези устни указания - било категорични, било по-завоалирани, са нещо често случващо.

Тя описа наказателната акция срещу себе си, която е трябвало да послужи за предупреждение на колегите ѝ. Натискът да напусне ръководния пост започнал от убийството на момиче в Лозен, когато била подканена да си подаде оставката, но не го направила, защото не се чувствала виновна за действията на наблюдаващия прокурор по делото. "Никой административен ръководител не би следвало да може да влияе върху волята на наблюдаващия прокурор", каза Зартова.

Последвали три комплексни проверки на цялата дейност на Софийската районна прокуратура. Зартова разказва:

"Мисля, че не сме имали и седмица без проверка. Буквално свършваше една, почва друга, свършва една, почва друга. Тези проверки бяха на абсолютно всичко: разпределение на дела и преписки, деловодна работа, съдържание на прокурорски актове, абсолютно всичко, за което може да се сетите. После същото, само че от различни прокуратури, един път от Софийската градска прокуратура, един път от екип от Върховната прокуратура, един път смесен екип от Софийската градска и Софийска апелативна прокуратура. Нито една от тези проверки не завърши с констатации за нещо нередно. Всички те завършиха с препоръки към администрацията, към ръководството, които ние, аз и заместниците ми сме изпълнили в цялост.

И тогава дойде главният. И аз продължих да бъда натискана да си подам оставката. Беше ми образувано дисциплинарно производство. След което започнах да получавам такива обаждания от колеги: "Подай си оставката, пък ще оставят на мира и дисциплинарното производство ще се прекрати". Аз неразумно отказах да го направя поради причина, че не се чувствах виновна. И все още не се чувствам виновна.

"Второто решение за предложение за дисциплинарно производство почива именно на това постановление на Йордан Петров, което беше разпространено в медиите. Там се твърдеше, освен че прокурор Сулев е извършил престъпление и е привлечен към наказателна отговорност, се твърдеше, че аз като административен ръководител съм под давление на Гешев. Аз съм инициирала провеждането на това производство, съм водила свидетели по това производство и те не само, че съм ги водила, ами че съм знаела и предварително какво ще кажат..."

"Доколкото са ми споделяли магистрати, пък и аз съм го виждала - то се вижда и от улицата, мисля, че всеки може да го види.

Имаше една такава, не на втория етаж, на първия етаж - една стаичка затъмнена, затворена, където очевидно са се провеждали всички срещи...

Така Зартова описва мястото за срещите на магистрати в Петьо Еврото в ресторант "Осемте джуджета".

Тя разказа, че на разпит пред съдия е била съм категорична, че проблемите на Софийската районна прокуратура идват от делото, образувано срещу кръга "Осемте джуджета"..

Зартова отбеляза, че това дело е образувано по времето, когато Гешев още е главен прокурор, но вече е ясно, че ще се върви към смяната му. Тя твърди, че като главен прокурор Гешев не се е месил в работата ѝ, тъй като "интересните дела" не са в районната прокуратура.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всички до един

    53 0 Отговор
    на реподбор и детектор на лъжата , ако някой евентуално го премине - да остане в съдебната система. Другите наказание, уволнение и съд

    Коментиран от #3

  • 2 Тома

    25 5 Отговор
    Важното е да влезе вътре корав како
  • 3 Зевс

    39 2 Отговор

    До коментар #1 от "Всички до един":

    Не става така, уволнение на всички и конкурси за нови хора, основно изискване никога да не са били в системата
  • 4 реалист

    63 0 Отговор
    80% от съдии и прокурори за затвора за много години ,а Сарафов и Гешев са за по поне 20 !!
  • 5 Разпоретина

    34 3 Отговор
    като оная с клипчетата
  • 6 Кумгейт

    39 0 Отговор
    Само голословие и ни лук яли , ни лук мирисали ! Позор по цялата линия , а и депутати от котилото имат ! За качествата им и морала да не говорим !
  • 7 Нокос

    25 3 Отговор
    Въпросната "Невена Зартова" в крайна сметка ще се превърне в защитен свидетел и национален герой, а тя е също толкова корумпирана, колкото и въпросният адвокат, свързан със структурите на БСП. Адвокат Васил Величков го познавам от протестите през 2020 г., тогава БСП и други партии яхнаха протестите на хората за справедливост и съдебна реформа.

    Коментиран от #16

  • 8 Разбрахме

    28 5 Отговор
    Това е нещо като Еврозоната. Има вход, но няма изход.
  • 9 Пародия

    31 4 Отговор
    Защо давате поле на тази патка, мястото и е зад решетките, не да правораздава, а да бъде обект на разследване, това животно е част от октопода, НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
  • 10 Гост

    33 4 Отговор
    Кофти излъчване има тази жена...нещо студено....змийско...

    Коментиран от #13

  • 11 Бате

    27 5 Отговор
    Има изход. Куршум.
  • 12 Даниел

    20 0 Отговор
    Много интересно какво се случва с братчето на еврото (висш прокурор),и дали още е на свобода,защото и децата знаят,че вкарат ли го в килията дори за седмица всички ще бъдат изпяти,ако това е целта на разследването!
    Що се отнася до и.ф.главен прокурор ,самият му избор е сигнал ,че и всс трябва да бъде обърнат с краката нагоре ,и въпреки ,че стана ясна връзката на главния с еврото той беше избран и веднага след избирането си даде интервю ухилен до уши
  • 13 И ПРОСТАШКО

    22 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    масивната долна челюст говори за примАтивизъм.
    Но е била удобна. И е взимала.

    Коментиран от #38

  • 14 Боклуците на Боклука

    17 5 Отговор
    Мястото й е в затвора.
  • 15 Лост

    19 2 Отговор
    Направо да вадят списъка на всички прокурори които писаха навремето в подкрепа на Гешев.
    И да им разписват уволнението.Подкрепили са го , защото и те са от семейството.

    Коментиран от #17

  • 16 АЛО СВИРЧО

    17 4 Отговор

    До коментар #7 от "Нокос":

    БСП ЛИ ТИ Е ВИНОВНО ЧЕ БАНКЯНСКИЯ БАНДИТ УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА ПОЧТИ 20г. НЕГОВОРИ ГЛУПОСТИ БАВНОРАЗВИВАЩ.

    Коментиран от #19, #24

  • 17 ДъртБългарин

    15 0 Отговор

    До коментар #15 от "Лост":

    А Сарафов и всички действащи прокурори и съдии от кое семейство са.
  • 18 филип ейджи

    5 4 Отговор
    модела на сащ
  • 19 Ало прасчо

    15 0 Отговор

    До коментар #16 от "АЛО СВИРЧО":

    Банкянският е един от инструментите през последните 34г за изграждането на системата която съществува към момента.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Реалист

    7 2 Отговор
    Хубаво свирела на флейта тъз минджаки, тъй говорят, дали а?
  • 24 Никос

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "АЛО СВИРЧО":

    През 1990 година БКП се преименува на БСП, а в партията се формират две течения с влияние, едното оглавявано от новия председател.

    Александър Лилов беше човекът, който считаше, че трябва да се заложи на континюитета, че българското общество и партия не са готови за особено резки промени и че трябва да се извърши огромна подготвителна работа вътре в партията и обществото. Така чрез нея ще се стигне по естествен път до едно ново качествено състояние. По този начин той лансира идеята си за модернизация на партията.
    Александър Лилов – председател на БСП /1990-1991/

    Коментиран от #31, #39

  • 25 Никос

    4 2 Отговор
    От 30 юни 2021г.
    БСП има най-много кандидати за депутати, които са били служители или сътрудници на бившата Държавна сигурност (ДС) или комунистическото военно разузнаване. Това съобщи Комисията по досиетата. Левицата е включила в листите си за парламентарните избори 11 души с досиета от ДС
    Кандидатите на БСП, които са били агенти на ДС, са Бойко Клечков, Велизар Енчев, Георги Богданов, Добромер Задгорски, Марин Черкезов, Новко Попов, Радослав Кутийски, Румен Гечев, Сашко Лозанов, Спас Благов, Таско Ерменков.
  • 26 мдаа

    8 1 Отговор
    СС клуб е закрит и е дошло време за сспециализиран съдебен затвор. Цялото щастливо семейство от съдии и прокурори, натрупали имоти и пари за няколко живота, станали несменяеми, въпреки че голяма част от тях дори не знаят да пишат граматически правилно, трябва да се отправи в местата за лишаване от свобода. Там съвестно да изучават правилата на доброто възпитание, правопис и граматика, логическо мислене, прилично поведение, и да се възпитават с тежък физически труд. Тази каста трябва да бъде заличена завинаги, а съдиите да се избират на всеки пет години на преки избори. Ще видят те една несменяемост... зад решетките. Едно е сигурно - това повече не може да продължава, защото единствената надежда на българите е в съда и прокуратурата, когато тях ги няма, значи няма нищо.
  • 27 Дядо ви Курти от село Пиперково

    3 1 Отговор
    За всичко което се случва в съдебната система е виновен толупЪ...Това е тумора който направи България държава от петият свят....
  • 28 Бога

    6 1 Отговор
    Прокурор Сулев беше дисцплинарно уволнен за корупция ,връзки с крими континент -Циганския бос Батак Сали и в кражба на ток !!? После го възстановиха и Зартова я познавам- и тя е в схемата ,пък и намерила кой да дава за пример
  • 29 Гачо

    6 1 Отговор
    Тая балтия с тия надути бърни сто процента е в схемата .
  • 30 ИНЖ1

    7 1 Отговор
    Ох, горкичката!!! Години наред е изпълнявала поръчки и е разсипвала човешки съдби и бизнеси.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Сила

    2 1 Отговор
    Аааааааа, има, има...... тя Любена ИЗХОДА го ползва и за ВХОД..... според ситуацията и броя на участниците в ролевите игри
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Бай Благой

    0 1 Отговор
    Има изход госпожо...ама е само един! И е само към Централните софийски гробища.
  • 42 Анонимен

    0 0 Отговор
    Функцията на службите за защита на Държавата е да внесат конкретика. Кой посещавал, какви активи е натрупал, какви документи е подписвал. Иначе пълнят страници с общи приказки.