Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Защо ни е Бюро за контрол на СРС-та, ако то не ходи на работа?

Бивша подкомисия съдействаше да има свобода в комуникациите и данните да не могат да бъдат следени и предоставяни на органи, които нямат право на това

Публикувана: 13 Декември, 2018 09:00
24 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 19335
Защо ни е Бюро за контрол на СРС-та, ако то не ходи на работа?
ШРИФТ ПЕЧАТ

Членовете на подкомисията към Комисията за контрол на службите, създадена през 2009 г. са свършили много повече работа от Бюрото за контрол на СРС-та.

От момента на създаването си до 2014 г. подкомисията е работила по знакови случаи като този с Мишо Бирата и тогавашния шеф на митниците, известен като случая "Ало, Ваньо". След като Борисов закри през 2009 г Бюрото за СРС-та, тази подкомисията внесе ред много преди приемането на новите законови разпоредби в събирането на трафични данни/ай пи адреси, логове от разговори през мобилни телефони, данни от обмен на електронни съобщения/, като контролираше органите, които нямаха право да получават такива данни, наистина да не ги получават.

Тази подкомисия съдействаше да има свобода в комуникациите и данните да не могат да бъдат следени и предоставяни на органи, които нямат право на това.

Тази комисия също така контролираше използването, съхранението и унищожаването на информация, придобита от специални разузнавателни средства. Депутатите от комисията имаха и достъп до архивните помещения на специалните служби.

В същото време на Бюрото за контрол на СРС, чийто мандат изтича, се прослави с нежеланието и неспособността да контролира специалните служби.

Илия Ганев е познат сред администрацията в Бюрото с предишната си кариера на лесничей, с отказите да поема проверки, защото не е юрист, както и с желанието си да има шофьор и секретарка.

Освен това Илия Ганев има навика да не ходи на работа – общо 373 пропуснати работни дни за 5 години, в които нито е бил в командировка, нито в отпуск.

От встъпването си в длъжност (02.01.2014 г.) до края на януари 2014 г. той многократно повдигаше два "особено важни" за него въпроси: да му се заплати възнаграждение за периода 19.12.2013 – 01.01.2014 г., въпреки че в този период не е полагал труд; да му бъдат назначени лична секретарка и шофьор, на другите членове – също, ако пожелаят (т.е. 10 служители допълнително при общо 15 по щат). След категоричния отказ да се удовлетворят тези претенции съпричастността на г-н Ганев към изпълнение на функциите му в Бюрото рязко намаля. Силно впечатляваше неизпълнението на елементарни трудови задължения от негова страна, което наложи многократно да му се обръща внимание да спазва работното време, се отбелязва в справката, цитирана от в. „Капитал“.

Той дори открито заявявал на Бойко Рашков: "Какво ще ми направиш, бе, Бойко, ще ме уволниш ли?"

Кандидатът на БСП за втори мандат в Бюрото за контрол на СРС -та е избирал да отсяда в суперлуксозни хотели като тези в курорта „ Св. св. Константин и Елена“.

След 17.06.2017 г. Илия Ганев не е участвал в нито една проверка на Бюрото.

Същото отношение към задълженията си има и номинираният от ГЕРБ Огнян Атанасов. Той е на работа около 2-3 часа дневно. През това време се занимава с четене на вестници, пушене на цигари и гледане на телевизия.

През целия си мандат Ганев и Атанасов не са изготвили самостоятелно нито един документ и не са прочел нито един класифициран документ, свързан с функциите на Бюрото.

Бившата подкомисия за контрол на СРС-та стриктно наблюдаваше и дали правилно са издадени съдебни разрешения за подслушване и следене и дали не се нарушават гражданските права.

В същото време членовете на сегашното Бюро за контрол на СРС -та са отказали да извършат проверки на близо 50 структури в района на София.

Статистиката за дейността на сегашното Бюро за СРС-та е много стряскаща. Тя показва, че на около 85% от общо над 190 структури по чл. 13, 34н 15 и 20 ЗСРС не са извършвани комплексни проверки, респективно Бюрото няма яснота за състоянието на дейностите по използване и прилагане на СРС.

От седмици ФАКТИ се опитва да получи коментар от председателя на парламента Цвета Караянчева за избор на нов състав на Бюрото за контрол на СРС-та.

Нито един гражданин не е бил уведомен, че е бил подслушван незаконно през 2018 г. от Националното бюро за контрол на СРС. Статистиката е доста странна на фона на резултатите от предишни години, през които броят на нарушенията постоянно растеше. 2014 г. за незаконно подслушване са уведомени 4-ма души, 2015 г. - 5-има души, 2016 - 10, 2017 г. - 1 човек. Отделно от това бюрото не е открило нарушения и при проверките на институции, които прави всяка година. През 2018 г. са извършени едва между 10% и 15% от планираните проверки.

Основната причина е нежеланието на членовете на бюрото, твърди председателят му Бойко Рашков. Според него те отказват дори да приемат дневния ред на ежеседмичните заседания и не ходят по проверки повече от година. В. "Сега" разполага с докладна записка от служителка на бюрото, която се е опитвала да издири тримата, за да им връчи дневния ред за заседанието днес. Според документа двама са отказали да го вземат, а третият изобщо не е бил на работа. "Естествено, че като не работиш, не откриваш нарушения. То това е и смисълът на това мълчание, на това безделие, което цари в момента", заяви Рашков пред в. "Сега".

Отправихме нашите въпроси и към ресорната комисия, но до момента не сме получили отговор. В желанието да има прозрачност в процеса на избор и ясни гаранции за качествата на новите членове отново публикуваме въпросите:

- Доколко Илко Димитров Желязков е допустим за член, след като в публикации в медии през 2001 г. той е освободен от Националната служба за сигурност по обвинения за злоупотреби с информация, нелоялност и извършване на корупционни действия?

- Как изборът на Пламен Колев Иванов и на Илко Димитров Желязков ще гарантират прозрачност и контрол над използваните СРС-та?

- На какво основание щатен служител на ДАНС е попълнил декларация, за да бъде предложен?

- Това не е ли в нарушение на чл. 45 и чл. 47 от Закона за ДАНС?

- Пуснал ли е Пламен Колев Иванов предизвестие за за прекратяване на взаимоотношенията си с ДАНС в изискуемия от закона 30-дневен срок?

Ясно е, че има политически консенсус да се газят правата на гражданите. Парламентът заедно с шефовете на МВР и на ДАНС не искат да гарантират законното използване на подслушването.

За съжаление, за пореден път се говори едно и също, а правата на гражданите се газят най-брутално.

Колкото и да бягаме от политическия прочит на този скандал, не можем да го игнорираме, драги читателю на ФАКТИ...

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Джанлуиджи Буфон
Вратарят на Италия Джанлуиджи Буфон коментира отпадането на Европейското първенство по футбол
Направо е лудост да си помислиш, че Германия пропусна три дузпи и това не беше достатъчно да ги отстраним."

Още бисери