Last news in Fakti

2 Април, 2012 12:54 1 681 0

За "Военното разузнаване през комунизма"

  • екатерина бончева-
  • "военното разузнаване през комунизма"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Военното разузнаване през комунизма" е сборник, направен в сътрудничество с Историческия факултет. Той съдържа 92 документа. Комисията за първи път представя документи от военното разузнаване.

Впечатли ме приликата между агентурния апарат на външно-политическото разузнаване и военното разузнаване. Прилика в подхода на работа, каза в „Здравей, България" Екатерина Бончева – член на Комисията по досиетата.

Едно от предизвикателствата, които ме накараха да избера тази тема, е въпросът защо военното разузнаване е включено в тази комисия. Един от документите разкрива за какво трябва да се ползва жената в разузнаването, подчерта Бончева. Като пример Бончева посочи, че е даден откритите документи Далила и приластяването на Самсон.

Според нея тя се е сблъскала с документи за състоянието на Югославия по време на управлението на Милошевич. Малка част са пък документите, които са чисто политизирани.

Бончева изрази задоволството си от работата на комисията през изтичащия мандат след два дни, защото сега могат да се видят и да се пипнат 8 км. документи, в Банкя е направен един изключително модерен архив. Тя се надява през следващите пет години дейността им да прерастне в Институт за национална памет.

Деветте тома отговарят на деветте члена на комисията и това отговаря да отворим тази страница, която беше табу за нашата общественост. Последният сборник за военното разузнаване е едно от най-големите ни постижения, защото и през последните 20 години това се струваше невъзможно. Ние искаме да покажем до каква степен Военното разузнаване е било свързано с Политбюро на БКП и с комунистическата партия. Ще се види в каква подчиненост е работило Военното разузнаване в този период от 1944 г.-1989 г., посочи при представянето на сборника Евтим Костадинов, съобщи БГНЕС.

Той специално подчерта, че съставителите журналистът Христо Христов и историкът Момчил Методиев са били едни от най-ревностните сътрудници на Комисията през този период. Костадинов използва повода да благодари на членовете на Комисията, на администрацията и на хората подпомагали работата им.

По време на пресконференцията стана ясно, че за първи път в този сборник са работили и с микрофилми. С този сборник завършваме логично нашата работа, с което изпълнихме и Закона. Както ДС е било в тясна връзка с КГБ, така и Военното разузнаване е било в тясна връзка с Главното разузнавателно управление на СССР, както и на другите страни от Варшавския договор. Общата прилика между ДС и Военното разузнаване е, че имат и общ документ, в който се вижда, че са имали еднакъв метод за събиране на данни и начини за вербовка, конкретизира се Бончева. Последният документ в сборника е от 1 декември 1989 г. И там са отбелязани някои от промените, които вече има в тогавашните социалистически страни. В сборника са публикувани и делата на всички началници на военното разузнаване, уточни Бончева. Документите доказват две неща – силната идеологизация и политизация на тази структура. Доказателство за това е, че има документи, които показват, че веднага след 9 септември 1944 г. се създава длъжността Заместник командир по политическата част, както и първични партийни организации.

Първият документ, който публикуваме е от 13 септември 1944 г., в който са публикувани и се коментират царските офицери и доколко те могат да се включат или изключат от системата, посочи Бончева. Аз се надявам, че една следваща Комисия ще може да издаде една пълна картина на Военно разузнаване, доколкото е възможно. Всички държави около нас отвориха архивите, дори в Румъния издадоха учебници затова, но това може да стане само с доброто изследване на архивите, подчерта тя.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА