Last news in Fakti

24 Април, 2019 16:00 3 328 58

Четете Ленин

  • владимир ленин

До 22 април 2020 г., до 150-годишнината от неговото раждане, формирайте свое отношение към него

Четете Ленин - 1
Николай Стариков
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Строфата „Ленин и днес е много жив” от стихотворението на Владимир Владимирович Маяковски, посветена на лидера на световния пролетариат, се помни от съветските деца от класовете по литература. Днес може би, с цялото ми уважение към поета, изглежда малко осатряла. И не само защото днешните деца не учат тази конкретна поема от Маяковски в класовете по литература, но и защото те могат чудесно да минават през историята на ХХ век и дори не знаят кой е Владимир Илич Улянов.

Затова нека ни се прости от „двамата Владимировци“, ако леко променим строфата на поета, ще получим тема за размисъл.

Ленин и днес

Какво означава Ленин за днешна Русия? Как изглеждат днес неговите идеи и постижения на партията, създател на която той става?

Като цяло, благодарение на победата в Гражданската война, Ленин и неговото обкръжение станаха основатели на нова истинска политическа сила в световен мащаб. Разбира се, преди това имаше социалдемократи, разпръснати из цяла Европа и Америка, имаше ги и ученията на Маркс и Енгелс. Но това не бяха партии, а партийки, които не засягат хода на световната история. В действителност, комунистите се превръщат в сила веднага след края на Първата световна война, накрая се оформят след Втората световна война. Но това тук е заслугата на Сталин, който, трябва да му се признае, винаги скромно подчертава, че той е само ученик на Ленин и „прост пропагандист от Баку“.

Днес към Ленин се появява голям интерес в обществото. След пенсионната реформа и безкрайното нарастване на цените и сметките, хората отново достигнаха до нашето минало. Това не е само значително увеличаване на популярността на Сталин, биеща рекордите, но и желание да се знае по-подробно кой е Ленин. Това, което той мисли, това, което той пише, това, което вижда е изхода от „безизходицата на капитализма“, която днес красиво се нарича „криза на световната икономика“.

И тук всичко се случва в съответствие с реалностите на XXI век с тяхната „Уикипедия“, видеоклипове с продължителност една минута, куп неразбираеми експерти и блогъри, които започват да влизат в главата на всеки, който пише в търсачка. В началото на ХХ век, за да станеш марксист, а след това и непоколебим болшевик, първо трябваше да прочетете Маркс, а после Ленин. Отнемаше години, за да може Ленин да стане близък и разбираем. Днес хората се опитват да направят всичко това в най-добрия случай за един час, най-много за една седмица.

В резултат на това, Ленин, и още повече, Маркс, днес ги познават единици. Стотици от тях четат оригинала, обсъждат хиляди от най-сложните идеологически теми, а милиони ги слушат. Странна ситуация, когато онези, които никога не са чели нито Ленин, нито Сталин, спорят за социализма.

Трябва да кажа, че в СССР проблемът беше подобен на днешния. Просто изглеждаше различно. Тогава по работата на Ленин, всички ние трябваше да си водим бележки от училище. Не разбирахме смисъла им, не познавахме контекста на неговите трудове в световната политика. Всичко това доведе до факта, че Ленин изглеждаше на всички нас скучен и напълно остарял.

След разпадането на СССР проблемът не изчезна, но отново се промени. Някои политически сили направиха Ленин политически бизнес, криейки се зад идеите му, за да улеснят получаването на депутатски мандат. В същото време познаваха Ленин слабо или изобщо не го познаваха. И не искаха да знаят, иначе как биха могли да номинират като кандидат-президент на великата страна от партията, носеща името комунистическа, човек, който има сметки в чужди банки, супер-богат „колхозник"? Сякаш Ленин да бе номинирал Сава Морозов, който е спонсорирал партията, но е бил самият той, макар и просветен, но „експлоататор“ и чужд елемент.

Едва днес, като зрял човек, седнах и започнах да чета Ленин. На рафта ми са всичките му събрани произведения. Открих го и както се казва, „се гмурнах“. Като имащ опит с четенето на събраните произведения на Сталин, мога да кажа следното.

Ленин е три или четири пъти по-голям от Сталин. Въпросът е, че Илич е писал и говорил несравнимо по-дълго и повече, а събраните произведения на Сталин „изненадващо” престанаха да се появяват веднага след смъртта му, спирайки едва на 13-ти том и за предвоенния период.

Ленин е много труден за разбиране от един прост човек. Илич пише сложно, той е истински философ и мислител. Не случайно философските трактати на Хегел или Платон не са справочници на милиони. Много малко ги четат. Ленин е такава литература.

В творбите на Ленин ясно се усеща духа и пулса на епохата, и това е една от трайните ценности в творбите му.

В томове, в които се описват думите на Ленин след поемането на власт, се появяват огромен брой статии и изказвания. Лидерът непрекъснато говори на митинги, конгреси и тържествени събирания. В резултат на това целият том “говори” за едно и също нещо, просто защото той търпеливо обясни позицията на партията пред масите. Любопитно е, че в същия том можете да откриете писмото на Ленин до другарите, в което той казва, че е неприемливо да се публикуват преписи от речи на неговите митинги. При запис те се изкривяват, губят смисъла си. И затова, пише Ленин, ги моли да не правят това, да не ги публикуват. А на следващата страница е публикувана нова реч и така до края на тома.

Ленин е сложен, Сталин е много по-прост. Ето защо първият е трудно да се прочете и разбере от неподготвения читател, а вторият е лесен и прост. Те говоря за дълбочината на мислите, за метода на представяне, начина на писане на материали и ораторските техники.

За да се разбере, човек трябва да чете. Не гледайте видеоклипове, не ги преглеждайте отново. Прочетете оригиналните източници! Трудно ли е? Да, трудно е. Отнема време. Но можете само да се съгласите и да се уверите, или, обратно, да не се съгласите, само когато го разбирате сами, чрез овладяване.

Днешните неомарксисти, които самите снимат клипчета, не са чели класиките на марксизма-ленинизма - това е продукт на интернет ерата и клиповото мисленето. Силни фрази, супер-революционни призиви. За такива самият Ленин пише някога работата „Левичарството – детската болест на комунизма“. Тогава за тези дейци дойде правилното име „троцкисти“. Те бяха и „левичари“, също и за революцията, с думите „за пролетариата“. За всичко комунистическо добро, за всичко капиталистическо лошо. Но другарят Сталин трябваше да се впусне с тях в смъртоносна битка не само в мащабите на СССР, но и извън неговите граници. Просто за да спаси Съветския съюз. По-късно, след 1945 година, Сталин в тесен кръг нарича подобни призиви и действия „комсомолски призиви“ и именно желанието да успокои подобни „леваци“ доведе в крайна сметка до разпада на СССР и на Югославия, където Тито под красивите думи за подкрепата на гръцката революция заплашваше да въвлече Съюза във война с притежаващите „бомбата“ англосаксонци.

Не всичко, което блести, е злато. И със сигурност не всички „дейци“ ще бъдат от полза за страната, дори ако красивите и ярки думи започнат да се материализират.

Не по-малко вредна е позицията на модерното „дясно”, условно „белогвардейците”, които изобщо не искат да чуват за Ленин и болшевиките и напълно отричат целия велик съветски период. Междувременно, да се отрежат и изхвърлят седемте десетилетия от неговата история не е просто пълна глупост, а огромна грешка във всеки смисъл. Днес в света милиарди хора изповядват леви възгледи благодарение на Ленин, те подкрепят политиката на Русия. В никакъв случай не е необходимо да се отказваме от това. Като пример, правилната позиция е на китайците. Китайските другари казват, че решенията на Мао Дзедун са 30% погрешни. Но в 70% от случаите той е прав! Така трябва да третираме и Ленин, и Сталин, а и Николай II ...

Ленин и днес и актуален. Само че не праволинейно. По-сложно е. Четейки Ленин, човек може да види как той е сбъркал, както и това, което той е мислил, но не се е материализирало. И във всеки случай Ленин е пример за политическа гъвкавост, като същевременно запазва целта, на която той ръководи партията и страната. Брестският мир, съдействието за революции в други страни, отстъпките пред капиталисти, национализацията, НЕП, военният комунизъм, злато-червенците, изтеглянето на злато - това са далеч от диаметрално противоположни мерки, които Илич реализира след около пет години!

Днешните неомарксисти обичат СССР. Ние също го обичаме. Но когато ни предлагат незабавно да се прехвърлим от 1916 до 1976 г., заобикаляйки двете ужасни войни, гражданската месомелачка, глада, тифа, разрушението, масовата емиграция от Русия, трябва да разберем, че това е или наивно и пълно незнание на Ленин или нещо много по-лошо от просто невежество.

Прочетете Ленин. До 22 април 2020 г., до 150-годишнината от неговото раждане, формирайте свое отношение към него. Той без съмнение е една от най-големите фигури в човешката история.

Автор: Николай Стариков

Превод: В. Сергеев

Източник: Поглед.инфо


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снайперист

    16 16 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

    Коментиран от #35

  • 2 Евреите са го измислили

    32 18 Отговор
    Още древният римски философ Августин Блажени е казал, че е по-добре да претърпиш поражение с истина, отколкото да спечелиш с лъжа. Лениновата лъжа за комунизма, че този строй щял да осигури по-добър живот на селяните, работниците и интелектуалците, победи през есента на 1917 година. Всички клетви и уверения се оказаха обаче празни обещания. Марксизмът-ленинизмът се превърна в „опиум за народите", в оправдание за зверски убийства, грабежи и безчет други престъпления в името на една идеология. Комунистическите лидери съсипаха живота на няколко поколения, избиха милиони хора, предизвикаха най-масовите гонения на християни в човешката история. Така наречената Октомврийска революция беше огромна катастрофа, която сложи своя трагичен отпечатък върху целия 20-и век.

    Коментиран от #6, #9, #17

  • 3 Комуниста

    25 14 Отговор
    Четете Ленин бе лумпенииии!!! и без друго нямате пари за капиталисти не ставате, поне четете Ленин, той е мислил именно за вас за такива къде взимат 500-600€ заплата!

    Коментиран от #7

  • 4 Евреите са го измислили

    9 14 Отговор
    Болшевишката революция в Русия беше работа на Еврейски мозъци, извършена от Еврейско недоволство, чрез Еврейско планиране, чиято цел е да създаде Нов световен ред. Това, че беше извършена по такъв чудесен начин в Русия, е благодарение на еврейските мозъци и поради Еврейската неудовлетвореност и чрез Еврейско планиране. По същият начин, чрез същите Еврейски психически и физически сили, тази революция ще настъпи в целия свят.”
  • 5 Давид

    5 13 Отговор
    Ленин да го чете Кристалина Георгиева . Съгласен с коментар : 4,3,2.
  • 6 Ти Май си изперкал да

    12 16 Отговор

    До коментар #2 от "Евреите са го измислили":

    Наричаш днешния фалирал печатарски доларов лъжлив капитализъм - истина ?????? през прозореца поглеждал ли си да видиш мизерията че и двеска има трима самоубийци от щастие и благополучие......

    Коментиран от #8, #56

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ТАСС

    5 9 Отговор

    До коментар #6 от "Ти Май си изперкал да":

    Истината е във водката и рублата.

    Коментиран от #24

  • 9 Комуниста

    20 9 Отговор

    До коментар #2 от "Евреите са го измислили":

    Тоя па добте че беше революцията да нахрани народа на Русия и републиките! Я чети Достоевски да видиш в каква мизерия са живели селяните в Русия по царско време. Ако беше хубаво нямале целия народ да последва Болшевиките с възгласи за възмездие! В Испания, Гърция, Франция не са далеч от идеите на Ленин и до днес!! В Германия са били на кантар след 1СВ да станат комунисти обаче капиталистите са се усетили и затова измислят Фашизма с идеите на Шопенхауер и Гьобелс.

    Коментиран от #10

  • 10 гара болшевик

    5 7 Отговор

    До коментар #9 от "Комуниста":

    УЖАС............
  • 11 Eleonora

    17 14 Отговор
    Да, Ленин е без съмнение една от най-големите фигури в чов.история и без съмнение от тези фигури с най- разрушителната за чов.история идеология...!

    Коментиран от #19

  • 12 давай

    10 7 Отговор
    Тоя от снимката е клонинг на Ленин - клонирали са го руснаците от днк на вожда... затова сега така учи да четем Ленин.
    Аз пък четем Сталин и Маркс. Енгелс ако ми изпадне не го чета - прекалено ми е тежък. Само Маркс и Сталин . От време на време и Желев чета. А най-обичам романите на Г. Стоев.... и Винету!
    А ако четеш ФактиБГ нема нужда от друга художествена литература!

    Коментиран от #14

  • 13 Майтап

    3 6 Отговор
    да поседнем и Ленин да зачетем.
  • 14 НКВД

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "давай":

    Вместо Желев чети Ангел Каралийчев по може да научиш нещо!

    Коментиран от #15

  • 15 икономист

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "НКВД":

    Препоръчвам Ангел Паралийчев,че е по-актуален автор.

    Коментиран от #18

  • 16 Госあ

    4 4 Отговор
    Оффф са и Ленин остава да почна да чета то е живо чудо колко тома са... Библията,Ленин, Маркс, Русо, Ницше. Кога ще се работи бе хора ? Айде Ленин ще го оставя ако доживея пенсия.
  • 17 Госあ

    12 10 Отговор

    До коментар #2 от "Евреите са го измислили":

    Този строй спечели войната и изпрати първият човек в космоса, така че по полека с обобщенията. След действията на фашистите,не смятам изобщо последвалите събития за жестокост,а по скоро за справедливост.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Госあ

    6 7 Отговор

    До коментар #11 от "Eleonora":

    Е със сигурност и ти не си го чела,но плюеш идеологията. И защо да е разрушителна ? Напротив, изпратиха човек в космоса, построиха атомната електроцентрала (докато евреите правеха бомби) и т.н. работника и истинският интелектуалец не са били репресирани, а напротив. Друг е въпросът, че оригиналът е Русо например.

    Коментиран от #34

  • 20 Bahti

    8 5 Отговор
    И нека Шизофренията Продължи.!.
  • 21 Питагор

    12 6 Отговор
    Наистина ли в България има толкова много хора заразени с вируса-комунизъм?
  • 22 гост

    7 6 Отговор
    Не съм чел задълбочено Ленин,но съм живял доста в харесвания от някой тук социализъм.Не беше много лошо,но живеехме зад стена и трябваше специално разрешение за да излезем от този "рай" и да посетим останалия свят "загниващия капитализъм",който тъй и не изгнива все още за разлика от "реалния социализъм"създаден от идеологията на Ленин.
  • 23 Deja vu

    10 5 Отговор
    Комунизмът е идеология за невзискателни мозъци. УТОПИЯ! Добро пожелание! Не мечта, а блян! Път за никъде!

    Коментиран от #25

  • 24 ти май си изперкал да

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "ТАСС":

    тебе па каква водка и рубла те гони бе...
  • 25 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Deja vu":

    Оставам с обратно впечатление от този коментар 😅
  • 26 Deja vu

    6 1 Отговор
    Чудя се как един човек за себе си и за семейството си винаги е капиталист- държи сметка за всеки лев и стотинка. Старае е се да работи и печели добре. Това е нормално! Представете си същият човек, че е комунист в обществото. Не, той е лицемер! Просто лъже! Най- доброто срещу Ленин е написала Айн Ранд! Четете " Атлас изправи рамене" и се гордейте с човешкия дух- вечно търсещ и непоколебим!
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 3 Отговор
    Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим!
  • 28 Госあ

    6 1 Отговор
    Нека поясня отново какво разбирам аз под равенство, братство и да. Първо, равенство означава равен старт-безплатно образование и стипендии за образованието. Братство означава солидарност- безплатно здравеопазване. И не на последно място, минимална социална помощ, която да осигури възможност за съществуването на човек, който е избрал свободата да се занимава с нещо, което няма да му носи особени печалби. Над този праг, всеки може да работи нещо, което да му носи пари в различна степен. Не ви ли звучи познато за много държави ? Относно собствеността, освен дома си, никой не може да притежава ничия друга интелектуална или обществена собственост. В тази връзка,едни големи депа от пари ще се освободят в обръщение. Разбира се, че никой не иска да маха йерархията, която съществува. Само малко да я пооправим и търговеца отново да слезе долу където му е мястото.

    Коментиран от #30, #32

  • 29 Шумци

    5 1 Отговор
    Какво ли е мнението на Хитлер за юдеоболшевизма? :)))

    Коментиран от #31

  • 30 п.п.

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    варианта е малко на брой корпорации като индустрия, които да вкарват огромни данъци за споменатите политики било частни или държавни. С една дума ТКЗС'та. Дори частни, такива гиганти не са частни в оня смисъл на думата, защото подлежат на много по строг контрол от държавата и плащат много по големи данъци от т.нар. неприкосновена частна собственост като дома. Тук нещата могат да бъдат демократични или монархически. Тоест, президент или пряка демокрация. Пряката демокрация по същество е демокрация на гражданите,и нека не забравяме, че не всички са граждани. Тоест, би трябвало да има ценз. Всеки случай,тая полюция, която е в момента в немалко райони на света,треа да бъде прекратена.
  • 31 Госあ

    4 5 Отговор

    До коментар #29 от "Шумци":

    мнението на хитлер, освен че го е карало да се напикава в гащите си и разрушения и смърт в Европа,до друго не е довело. така че,ако някой се интересува от него,то би било за това, какво не трябва да се прави
  • 32 Мислещ

    6 6 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Безплатно е само сиренето в капана за мишки! Но някой все пак го е платил! Безплатно е оксиморон!

    Коментиран от #33

  • 33 Госあ

    7 3 Отговор

    До коментар #32 от "Мислещ":

    В цивилизованите държави образованието и здравеопазването са основани на солидарност. И са почти безплатни ;)
  • 34 Eleonora

    9 5 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Не не съм го чела и слава Богу. И като изляза в пенсия пак няма да го чета. Има много др.по-стойностни четива от тези за Ленин. Но си спомням в нач.училище (по- нататък вече го отрязаха) как (някакси изкуствено) го превъзнасяхме. "Послушния"работник и "послушния" интелектуалец не са били репресирани. Известно е, напр. че болшивиките не са се притеснявали да употребят оръжието с/у не само с/у действителните противници, но и с/у предполагаемите. Ленинската държава е защитавала своята власт чрез масивно насилие. И вкарването на новата "религия"- партията. Всичко в името и за доброто на майката партия...., чрез диктатура! Не ти ли е познато от някога?

    Коментиран от #53

  • 35 Снайперистът

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Снайперист":

    "ВЕЛИКИЯ" ФЮРЕР ГНИЕ В АДА !
  • 36 Патето яки

    5 2 Отговор
    Ленин - жил, Ленин - жив, Ленин - будет жить.
  • 37 Тръмп

    7 6 Отговор
    Сталин е прост,а Ленин-кух колкото копейка!!!:):):)И на дебилите не им се чете за сифилитстика Ленин,който изтреби Романови и унищожи Европейска Русия!:):):)Русия тръгна добре при Петър 1-ви и беше убита от простите и зли комунисти!!!:):):)Мъчете се още 100години в комунизма дебили безподобни!!!:):):)
  • 38 Тръмп

    5 5 Отговор
    Този път ще ги фалирам докрай тия комунистически дебили!!!:):):)Комунизмът ще бъде изтребен до крак,вече никой не можете да излъжете!!!:):):)
  • 39 Тръмп

    7 5 Отговор
    Боклука Ленин кой го издържаше в Париж и кой му даде пари и влак да се прибере???:):):)Жалкия Ленин си остава историческо недоразумение и по нищо не се различава от Хитлер!!!:):):)
  • 40 Тръмп

    7 5 Отговор
    Всички дебили увлечени от болшевиките Ленин,Сталин до Путин са с патология Комуноиден шизофренизъм и трябва да се хоспитализират спешно,да не пречат на нормалните хора!!!:):):)
  • 41 Тръмп

    4 5 Отговор
    Путинова Русия,Северна Корея и Венецуелска Куба са последните крепости на мракобесните комунисти-Антихристи и след разпада им ще настъпи мир!!!:):):)

    Коментиран от #43

  • 42 Феликс Дзерджински

    4 1 Отговор
    Малко късно е за върхушката да чете Ленин, та и Сталин. Най-добре "Архирелаг Гулаг", за запознаване с обстановкатар пряактични изводи и не е чак толкова кофти, вервайте ми.
  • 43 Клинтън

    5 1 Отговор

    До коментар #41 от "Тръмп":

    Тръмп, та наскоро ти заяви че Ким Чен Ун е велик ръковдител, а КНДР е страна с невероятен потенциал! Май пак си се наквасил яко.
  • 44 Станала е грешка

    4 3 Отговор
    Нещо не сте разбрали, уважаеми. Съветът е да четете Ленин, не да го коментирате. Малко като "чукча писател, не читател".
  • 45 Феликс Дзерджински

    4 0 Отговор
    Четете също и "Пръстъпление и наказание", особено втората част. Както и "Възмездието" на Пауновски за Народния съд 1945 г. Много поучително четиво за демокради!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Българофил

    3 3 Отговор
    Ако наистина искате да знаете подробности за Ленин, непременно прочетете " Ленин- руският демон" от ген.полк.Дмитрий Волкогонов. Изд." Прозорец".
  • 48 Docenta

    3 4 Отговор
    Ленин е най обикновенно сифилистично джендърче,което по цял ден е разцъквало шах с хитлер в къщата на родшилд във виена
  • 49 Антисоциалист

    5 2 Отговор
    Господа, авторът ни призовава да четем Ленин. Не е лошо да се чете, но авторът не ни препоръчва какво от Ленин да се чете, ни с какво от историята да се свързва писаното. Е, тогава ... ето някои връзки. Ленин въвежда НЕП (Нова Икономическа Политика) и при цел създаване на комунистическо безкласово общество, при управата му в СССР възниква несъществувалата дотогава и никъде другаде класа на кулаците. После, тази класа - и преди Сталин да е на власт, се унищожава с "мощна червеноармейска атака", т.е. с държавната армия. Кои са кулаците? Стопани на комуни с родово участие, които в развитието си стигат от използване освен на семеен, до и на наемен труд. Ленин първо пише, че НЕП е временно; после пише, че е задълго. Е, оказало се, че за около десет години... От противоречието в писаното от Ленин и от историята следва, че той не е разбирал ни от стопанство, ни от класовата същност на човешките общества. Да не бе така, при цел създаване на безкласово и без експлоатация общество, да не бе агитирал за държавна подкрепа на новата експлоататорска класа. Но - по социалистически, в писанията му "има отсъствие на наличие" на твърде много...Няма определение за експлоатация, но има цел - да бъде отменена експоатацията... Чуждицата "експлоатация" означава "използване", но не е възможно да има общество, без членовете му да не се използват един друг. Няма и определения ни за "комуна", т.е. за "община", ни за "комунизъм", т.е. за основното отношение в община. Но Ленин не само

    Коментиран от #50

  • 50 Антисоциалист

    5 4 Отговор

    До коментар #49 от "Антисоциалист":

    Господа, продължавам. ... Ленин не само спекулира с чуждици - той не ги разбира и не може да ги разбере. Той е срещу частната собственост, но за разлика от Аристотел не е разбрал, че собствеността е властово отношение. Пропуснал е над 2 000 години в човешкото познание. Пропуснал е и да работи. По образование Ленин е адвокат, без да е влизал в съда и няма професия. Отрича великия физик Ернст Мах, без да е направил ни един физически опит. Ленин е тогавашен "копи-пействак" на чужди писания и труд и е коментатор на чужди му събития за да ги яхне. Той не е учен, ни гениален ръководител - той е използвал подема на тогавашните соц-движения да се изкачи на върха им и да е там до гибелта си. Умира венерически болен (от близост със социалистка - поради соцразхайтеността си), и е тежко ранен е от социалистка - убедена в предателството му, и е така - предал е управлението на СССР на Троцкий - социзверг, покровителстван от него. Да четем Ленин ли? Да, за да видим пътя на соцзверщината до днешния европейски соцкошмар. Защо соцкошмар ли? Взаимствам от Президента Тръмп и не от Ленин, та да ми пишете минуси, господа социалисти.

    Коментиран от #51

  • 51 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #50 от "Антисоциалист":

    В крайна сметка нищо конкретно. Просто плюене. А тръмп завършил ли е оня селски Университет всъщност. Разбира се, че Европа върви към социализъм, да не сме диваци ? Социализъм е едно, диктатура друго.
  • 52 Госあ

    4 0 Отговор
    А какво е капитализма- борба между орки, кой ще заграби повече. Ако си зает с нещо което е добро за човечеството моментално се превръщаш в лузър за тях. Друг е въпросът, че юзъри каквито са те, е много по обидно. Има два типа капиталисти - мазни и оядени такива, които хвърлят по някой кокал на псетата си,а те от своя страна чакат удобният момент за да се нахвърлят върху предните и да ги оглозгат,за да станат те господари. Гротеска.При всички случаи всички са били вързани и озлобени псета. При тях няма истинска аристокрация или интелигенция
  • 53 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Eleonora":

    Както казах,не съм фен на болшевиките защото предполагат диктатура. Такава каквато предлагат фашистите, капиталистите и религиозните фанатици. Капитализма в никой случай не олицетворява схващанията за естествен отбор, а по скоро взаимоотношенията паразитит-гостоприемник. Освен това, лицемерието им е дори по голямо от това на болшевиките, защото използват религията за реклама и бизнес и в същото време,за да дадат някакво по научно обяснение се позовават на естественият подбор. Смешно. Те не могат да схванат по фините природни процеси и техния кръгозор се ограничава до джунглата, която взимат за пример (но реално модела им е друг-по горе го казах). Слава богу, този тип го има само в дивия запад и представя една бляскава класа,на фона на "богатите бедни" само и единствено заради ресурсите на континента, които биват (половината,щото в Канада е друго) безогледно експлоатирани. Това, което не може да се отрече,е че умеят да използват и чуждият капацитет за научно-техническия си напредък. Съвсем скоро обаче, това ще бъде прекратено защото мислещите видяха истинското им лице. Социализъм означава средна класа. В тази връзка, Европа и Япония и Южна Корея са социални. Видях,че в Китай малко им куца социализма сравнение с Япония,но се надявам да намерят баланса съвсем скоро.

    Коментиран от #54

  • 54 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Госあ":

    Ами ти ме попита кое и е разрушителното на ленинската идеология и аз в съвсем общи линии и мн.накратко я очертах. А и ти сам потвърждаваш, че е диктатура. Тогава за какво спорим?? Тогава всичко е о.к. Аз също не съм фен на никакъв вид диктатура. Както съм писала неведнъж- едно здравословно равновесие м/у ляво и дясно би било оптимално.
  • 55 Историк

    2 1 Отговор
    Стига ни занимавайте с този сифилистик опропастил света.
  • 56 Ти Май си Много изперкал да

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ти Май си изперкал да":

    ДА За изперкалия комунизъм пишеш ДА ? Всички ръководни кадри в България са бившите и наследници им ! Кого заблуждаваш, полирана тикво ? Всичките ползувате западни коли, мебели, курорти, самолети и .....! Пишат как ходили безплатно за 10 дена на почивка, но караха мерцедеси а не лади ! Пращайте децата си в Русия и си докарайте Волги ! Ленин откарва ВЛАК със злато, 45 тона събрани от "революцията" ВЪВ Швейцарска банка на НЕГОВО име ДА ! ВОЙНИТЕ СА БИЗНЕС а глупаците си разменят теологии, идеологии, разделени от умниците на раси, политики, богати и бедни, джендъри и нормални, вегани и месоядни, и какво ли не ! Разделяй и владей ! За Маркс и Енгелс КАКВО знаеш полирана тикво, чети бе? ДАА. МНОГО. СИ ИЗПЕРКАЛ. ДАА
  • 57 гост

    2 1 Отговор
    Хора четете за да знаете, да не се повтаря това, комунистите и евреите са съсипали една от най- великите държави по това време.Прочетете тази книга на Игор Бунич —" Златото на партията" ще разберете кой и какъв е Ленин и кой е Александър Парвус!!!
  • 58 Лина

    0 0 Отговор
    За да се чете и разбира Ленин трябва поне да се познава азбуката на политическите науки да е изучаван Маркс и Капиталът да се има представа за развитието на стопанската история на света да се борави с философията диалектическия и историческия материализъм и политическите и икономически науки да се познават така също и ученията на критиците на тази глобална школа от революционни умове за нов ред в света. В произведенията на Ленин се ползва категориен и понятиен речник-изказ за чиито дефиниции няма да ви се налага да мислите ако се познава базата от знания на тези науки.Това е наука както физиката химията математиката биологията която за да се разбира трябва да има доста задълбочени познания.В своите трудове Ленин се позова на диалектиката и големите учени и философи от древността до съвремието.Той е енциклопедия от знания във всички области на науката които са в основата на социално-икономическото и обществено политическо развитие на света до наши дни.Чета доста от коментарите някои шегаджийски но от хора със знания и аз мисля че рано или късно човечеството ще достигне до идеите на комунизма т.е. екзистенц минимума ще е висока база но за всеки индивид а този който е творец и принажда прим към основното богатство ще получава повече ако има нужда от това.От както свят светува се върви в тази посока щем или не щем.Написано е доказано е казано е ако щете предречено е.Евреите са навсякъде и рано или късно ще се случи с война или без.По дългия си и изтерзан път