12 Юни, 2019 19:52 11 161 32

Руският Лицей не учи само на езици, изграждаме личности

  • шара карсакпаева-
  • руски лицей-
  • образование

Всяко дете е надарено с нещо

Руският Лицей не учи само на езици, изграждаме личности - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

20-годишен юбилей от създаването си празнува Руският Лицей в София. Ученици, учители и родители ще отпразнуват годишнината на учебното заведение с тържествен юбилеен концерт утре, 13 юни. Той ще се състои в Държавен музикален и балетен център – София. Защо родители и деца вече 20 лета се доверяват именно на Руския Лицей и каква е реализацията на завършилите школото, KMETA.bg разговаря с директора Шара Карсакпаева.

- Г-жо Карсакпаева, расте ли през годините интересът към Руския Лицей? Защо?

- Да, интересът към обучението при нас расте непрекъснато. Не само заради чуждоезиковото обучение по руски, английски и китайски езици, което предлагаме на децата, но и по друга причина – ние обръщаме внимание и създаваме условия за развитие и възпитание на нравственост у личността на нашите възпитаници. Това е изключително важно в днешно време. Всички деца учат. Но ние обръщаме внимание не само на обучителния процес, но и на това да се създаде дълбоко уважение един към друг. Нашите учители дават личен пример на децата. Когато у децата има заложено уважение към ближния, после няма никакви проблеми с неговото послушание, ученолюбивост и трудолюбивост. При нас завършват деца, които се отличават от останалите. Започват да се интересуват къде именно са учили те. Родителите забелязват, че ние формираме децата като личности, освен обучението, което им даваме. Това е ключовото и големият проблем в образованието в България според мен. При нас не съществува проблем с дисциплината, бягане от час и т.н. Децата идват с желание на училище, тук се чувстват като у дома си. Ние сме едно голямо семейство, в което цари любовта един към друг.

- Как го постигате? Разчитате на добри кадри в лицето на учителите или на помощ и от родителите?

- Учителите при нас са на ниво. Като през сито, тези, които не отговарят на изискванията ни и не са като болшинството, сами напускат. Явно имам и късмет, защото при сегашния недостиг на учители, ние не страдаме от такъв проблем. При нас няма дефицит на кадри. Няма текучество.

- Желано ли е изучаването на руски език в днешно време, или учениците предпочитат западните езици?

- Огромен е интересът към руския език. Но при нас се изучава и английски, и китайски. Нашите възпитаници са първенци на национални олимпиади и по английски език. По китайски език сме втори в страната.

- Вие преподавате балет на децата в Лицея. Жънат ли успехи възпитаниците Ви?

- Да, лично аз и още две колежки се занимаваме с тези таланти. Нашите възпитаници на балетната ни школа са най-добрите на Балканите. Доказателство са конкурсите и фестивалите, които печелим. В нашата руска балетна школа приемаме деца още на 3-годишна възраст. До първи клас се обучават в тази школа, а после по друга програма. Имаме 4 основни групи деца и една индивидуална група с най-надарените хлапета, те играят всеки ден като в хореографско училище. Те са най-натоварени, защото освен балета, свирят на пиано и си учат и уроците. Но тези най-натоварени деца са най-големите ни отличници.

- Как се реализират възпитаниците Ви?

- Талантите ни в сферата на балета започват работа в Националната опера. Има деца, които се реализират на европейски сцени. Учениците, владеещи езици, продължават във ВУЗ-ове у нас и в чужбина. Някои избират Москва, други Виена. Всички успяват. Защото е лесно, когато има поставен здрав фундамент. С езиците, които владеят нашите възпитаници, те сами избират накъде да продължат – на изток или на запад. Те владеят и руски, и английски, и китайски на едно ниво.

- 20 години не са никак малко, с какви успехи може да се похвалите за това време?

- Създадох този Лицей от нулата. Никой не ме е назначавал или карал да го правя. Това бе една дълбока вътрешна потребност да работя с децата. Ние просперираме, защото се отнасям честно, добросъвестно и справедливо.

- Освен балета какви извънкласни дейности предлагате на Вашите ученици?

- Дълбокото ми убеждение е, че именно извънкласните дейности са от изключително значение за децата. При нас те са в основата. Защото учениците са целодневно при нас, те не могат да стоят по 10 часа на чина. Това е неестествено. Утре няма да искат да дойдат на училище. В тези десет часа детето трябва да намери и нещо любимо, което да прави. Всяко дете е надарено с нещо, трябва да се намери извънкласната дейност, която му доставя удоволствие – изобразително изкуство, художествено слово, музика, училищен хор, балет, пиано, спорт. Когато детето се занимава и с такива кръжоци, се развива хармонично. Тогава то става пълноценна личност.

- Как ще отпразнувате утре юбилея на Руския лицей. Какво ще чуе публиката на концерта?

- Ще имаме гости от Русия, поканили сме посланици от различни държави. Поканихме и вицепрезидентът Илияна Йотова, която за съжаление няма да може да присъства, но ще ни изпрати поздравителен адрес. Концерът ще е много интересен, ще присъстват всички деца от Лицея. Ще открием с хора, после излизат малчганите от детската градина, които ще привестват на български и руски език. После ще има български блок с хоро накрая. Следва англиският блок с хип хоп. В китайския блок децата ще рецитират на китайски. После ще има демонстрация по такуендо и после балеринки. След балетния блок, започва руският блок. За финал ще е изпълнението на „Моя страна, моя България”. Считам, че съм щастлив човек, защото живея в голяма хармония със себе си. България е втора моя родина. Радвам се, че имам такъв колектив, те са мои братя и сестри. Човек може да постигне всичко, стига да има желание и да не се предава!


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Предник

    28 6 Отговор
    Лицей? А стига бе!
  • 2 Изграждаме

    27 34 Отговор
    Личности с промити, пардон, ПРОБИТИ мозъци...

    Коментиран от #16

  • 3 Хахаха

    37 20 Отговор
    И защо сина на Курни е в САЩ, а не в тоз "лицей"?
    Защо на всичките русофили децата са им в гадния запад, барабар с децата кремълската върхушка ?
    Това е платена статия, та белким се върже някой глупак.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 onq s konq

    20 19 Отговор
    Обучението в тоя лицей ще е НЕПЪЛНО само с допълнителния Китайски език към Руския - липсват ТУРСКИЯТ , ИРАНСКИЯТ и ВЕНЕЦУЕЛСКИЯТ.

    Коментиран от #20

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тръмп

    13 20 Отговор
    Лицей е крадена дума от развитите и свободни държави,та не подхожда на комунистическо школо!!!:):):)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 някой

    17 17 Отговор
    Яаа,колко злобни сороси!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Къде е рускинята

    10 5 Отговор
    На снимката?! Ооо, неразумния, поради что се срамуеш, да си назовеш нациолността си , по природа?!

    Коментиран от #22

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Румяна Костова

    29 8 Отговор

    До коментар #6 от "Тръмп":

    Дебила не може да ти вземе първо място на олимпиадата по английски език в конкуренция от цяла България и второ по китайски.Ученициците от руски лицей са най-добре подготвени по английски.Странно,но факт. Малките пък балеринки са първи на Балканите . Както и да се нарича този лицей, там определено работят професионалисти.

    Коментиран от #28

  • 15 Фриман

    16 2 Отговор
    То зависи от детето и в голямата част от родители дали ще се учи добре, а лицей,училище, както и да го наричате дава само възможност да се научи на дадени дисциплини и езици. Ако не обръщате внимание на детето и не го следите, ще пуши тревичка в 3 клас, както в България е прието и няма да му са интересни никакви училищни програми. Училище възпитава на коммуникация, но морала се взима отвкъщи!
  • 16 Лицеен познавач

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "Изграждаме":

    А,в американският с пробити задници,може би?
  • 17 Истината

    7 0 Отговор
    На официалният сайт не се споменават конкретни цени за обучението в лицея. Неофициалната информация е, че таксите варират от 4000 до 4400 Евро, без транспорта.
  • 18 Гост

    10 1 Отговор
    А каква е връзката между Русия и комунистите? А между комунистите и БСП? Щото БКП-то си пращаха чедата по запада още преди '89, толкова бяха "комунисти". Или "комунист" е този, който се е уредил, развявайки знамето на силния на деня. Споко, вашите деца ще пишат един ден срещу щатите, както е традицията по тези земи.
  • 19 Пеевски

    9 5 Отговор
    Той не създава личности, той създава пета колона в България . Създател на путиноидна раса в България.

    Коментиран от #21

  • 20 Кремлевский курант

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Ааа, не так, не так, ами де ти го севернокорейският, монголският, виетнамският??? Не пропускайте, товарищ Мальй Мук в Кремле ще се сердится:):):)

    Коментиран от #23

  • 21 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пеевски":

    А твойта раса каква е, бе, навлек азиатски?
  • 22 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Къде е рускинята":

    Колкото и Серина Уилиямс е американка.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Отец Никонор

    2 2 Отговор
    Ето я типичната рускиня накланяща везните на варягите към Голямата Орда. Христос и Аллах заедно вовеки!

    Коментиран от #25

  • 25 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Отец Никонор":

    Чукча не читатель, чукча писатель. Чети какво съм ти писал за Серина Уилиямс бе навлек азиатски! Обамича и той американец, нали?

    Коментиран от #26

  • 26 Отец Никонор

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Обамича хич не ме интерва. Мен ме интересува Великата Орда дето и се кланяха бушмените. Сега разбра ли защо по време на соца им викахме бушмени. Ако не да ти обясня!
  • 27 уЛАН бАТОР

    4 4 Отговор
    рУСКИЙ ЛИЦЕЙ иМЕНИ лЕНИНА
  • 28 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Румяна Костова":

    Госпожо няма нужда да обяснявате на хора които няма и не могат да ви разберат!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Деси

    5 0 Отговор
    Като чета коментарите на повечето хора и зле ми става. Няма по-негативни хора и злобни от българите и туй то. Пък каквото и да е училището какъвто и да е лицея ще е по-добро при всички случаи от нивото на масата коментиращи тук.
  • 31 Нети

    3 0 Отговор
    Българи, спрете чалгата във вашият живот! Това е начина на мислене на повечето хора в БГ. Тогава, вероятно, ще сте способни да възприемате нещо стойностно и градивно. Създайте нещо свое, по-добро. Тогава критикувайте останалите. Колко години са минали от " комунизъма"?! Какво е постигнала БГ??! Нали всички са специалисти и знаят...??! :Р Докажете... Цитата от Тодор Колев: " Гарантирам трайно увреждане на нацията". Не, аз намам 4500 Eur за моето дете, за жалост. Но се радвам за другите с тази възможност. Завиждайте с бяла, не с черна завист...

    Поздрави!
  • 32 Мария

    2 0 Отговор
    Пьлна льжа и измама г-о Шара!
    как можеш да льжеш!
    Само за ради такси на децата!
    Нищо няма в лицея каквото говори тя!
    ЛЬЖКИНЯ!
    УЧИТЕЛИ НАПУСКАТ ЛИЦЕЯ СЛЕД 2 -3 МЕСЯЦА РАБОТА ТАМ .