Last news in Fakti

8 Юли, 2019 10:00 2 176 12

Двойното дъно на върха на Европа

  • ес-
  • ек-
  • европа-
  • лобизъм-
  • лобисти

Европейския съюз представлява пазар от 512 милиона платежоспособни потребители

Двойното дъно на върха на Европа - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много хора се питат - за какво служи европейската комисия? По неразбираеми причини, никой представител на българска медия не обърна внимание на този въпрос.
Ще се опитам по най-разбираем начин да го направя.
Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Божидар Чеков.

Европейския съюз представлява пазар от 512 милиона платежоспособни потребители. За всички големи производители, от всички сектори на икономиката, индустрията, банките и селското стопанство, той е най-привлекателния в света. Капиталистическата система, въпреки, че произвежда блага и улеснява живота на гражданите, няма нищо общо с благотворителна дейност. Акционерите на предприятията изискват максимална печалба от управленските бордове.

В противен случай те продават акциите си и ги инвестират в друг сектор. За тази взаимна зависимост между потребители и доставчици, от всякакъв характер, е създадена европейската комисия. Нейната роля е да брани потребителите от монополните апетити на световните икономически гиганти, гражданите на съюза. Тя го прави чрез препоръки, закони, правила и норми, невинаги сполучливи, но е много по-добре за потребителите да я има, вместо да я няма.

Всяко действие има противодействие. Срещу, или около Комисията и европарламента, капиталистическата машина създаде обръч от Лобинг кантори, чиято цел е да влияят по всякакъв начин върху проектите и решенията на комисари и депутати. От техния избор до преквалификацията им, след свършване на мандата. Днес в Брюксел действат 26500 кантори, с 37300 служители персонал, адвокати, консултанти, преводачи и помагачи за всичко. Те влизат и излизат от европейските институции, както в собствените си домове. Регистрацията им в местния търговски регистър е желателна, но не задължителна. "Нещо, което не е забранено, е позволено", казва поговорката.

Годишния оборот на лобистите е над 2,5 милиарда евра.

Най-значимото постижение за България и българската публика на лобинг дейността е "изборът" на Миглена Кунева и Кристалина Георгиева за "комисари на годината". Двете българки никога не са били избирани от който и да било. Те бяха "провъзгласени" от две различни централи на влияние. Някои лобинг консултанти инвестираха в тях.

Най-отблъскващото в тези отношения "под масата", между членове на комисията и частния сектор е преминаването на границата между двата свята. След като Кунева се настани във френската банка БНП, а нейният председател на комисията, Мануел Барозо в американската търговска банка Goldman Sachs, подобни действия бяха обявени за конфликт на интереси и правилата променени. Въпреки тези примери, няма да е честно, всички комисари да бъдат заподозирани в корупция.

Маргарет Вестагер, еврокомисар и настояща злополучна кандидатка за поста председател на комисията, бе отстранена от "състезанието" именно от лобистите, защото тя наложи по време на мандата си глоба на Google от 4 милиарда и 34 милиона евра за доминираща позиция в Европа.

Случая "Вестагер" доказва, по неоспорим начин, участието в настоящите избори на тези "кантори на влияние". Всички те инвестираха в "Шпицкандидатите" и загубиха милиони. По всичко личи, че изненадата "Урсула фон дер Лайен" им присяда. Лавината от критики към нея, не са нищо друго, освен доказателство за паниката, която настъпи в техните среди.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точи и Меси

    21 4 Отговор
    " 512 милиона платежоспособни потребители" ??!!! Поне половината са неплатежоспособни! Да направят една извадка - колко от тия са безработни , колко са на социални помощи и колко на минимална заплата ?!! Отделно емигрантите дето не работят и само ги отглеждат !
  • 2 Спиро

    39 0 Отговор
    Лобирането си е чиста корупция кой каквото ще да казва! Това, че наричаш нещата с други имена не ги променя!

    Коментиран от #12

  • 3 Читател а не балък

    2 18 Отговор
    Чеков е написал пълни глупости и затова,друг път като пише,поне да си ''чекира'' информацията,защото тази тук и за Ч*П за зеле не става.

    Коментиран от #6, #10

  • 4 Госあ

    14 0 Отговор
    Ами добре е, че се публикуват такива мнения. Поздравления за автора и за Факти че дават гласност.
  • 5 плевен

    19 1 Отговор
    Въпрос на гледна точка и заплащане. Всеки който приема лобирането като клакьорство, целящо да прокара чужди интереси, ще се съгласи с Чеков. Ненавистта на хората към двете наши "сънароднички", които единствено отговаряха "Йес сър", е показателна.
  • 6 Оле

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Читател а не балък":

    "Чекирали" са ти мозъка! Като не разбираш поне не пиши глупости!
  • 7 3333

    12 0 Отговор
    Работя като лобист, демек корупционер.
  • 8 77778888

    14 0 Отговор
    В Южна Франция над 50 процента работят на временни договори между 6-9 месеца после живеят на помощи. Тези 512 милиона са грешка и Европа се превръща като Америка 3-4 процента богати . Лобизма трябва да е забранен със закон работещите са бедни поради укриването на данъци от големите фирми това поражда неравенството криенето на данъци , което се случва навсякъде в ЕС.
  • 9 Георги

    12 0 Отговор
    Браво гн Чеков!
  • 10 Унчо

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Читател а не балък":

    Не само че е писал ,ами и продължава да пише глупости.
  • 11 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    хаха...който иска по подробно да гледа ,,Брюкселски бизнес,,....Там е казано същото ,много по подробно...Но това е истината Есъто е ТЪРГОВСКИ СЪЮЗ и основните правила са бизнес правилата по Вашингтонски модел и УКАЗАНИЯ......И ЕК е едно от малкото препятствия,ако има ВЪЗМОЖНОСТ....
  • 12 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Спиро":

    ПО ЗАКОН!!!вече изобщо НЕ Е!!!Това е огромната промяна на неолиберализма от времето на Рейгън/Тачър насам/направи СПЕКУЛАТА