Last news in Fakti

18 Юли, 2019 19:05 1 940 10

Нека създадем нова благородна традиция в духа на съвременния българин

  • книги-
  • четене-
  • библиотека-
  • библиотеки-
  • образование-
  • абитуриенти-
  • абсолвенти

Възможно ли е от хилядите левове разходи за абитуриентски и абсолвентски балове да се отдели и малка сума за обновяване с книги библиотеките на „любимото“ ни училище или университет

Нека създадем нова благородна традиция в духа на съвременния българин - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Уважаеми приятели от ФАКТИ и читатели на медиата,

Предлагам на любезното Ви внимание една, необичайна, но практическа напълно осъществима идея за подпомагане на българските обществени, училищни и университетски библиотеки. Известно е за съжаление, че в годините на прехода тези библиотеки пострадаха сериозно, като голяма част от тях бяха закрити или съществуват с големи затруднения,дори фиктивно. В голям брой от библиотеките за жалост читателитете намаляха драстично. Причината трябва да се признае не е само в конкуренцията на развлекателните тв шоу-програми, интернет платформите и социалните мрежи или в липсата вече на трайни навици и време за четене. Тази причина е и невъзможността, поради липса на достатъчно финансови средства, да се попълват училищните и академичните библиотечни фондове с новоизлезли книги, учебници, енциклопедии, справочници, периодични и специализирани издания. Пред цялото ни съвременно общество днес стои тревожен въпрос: Как да се стимулира и насърчава четенето, особено сред младите хора, което заедно с образованието формира тяхната грамотност? Знаем,че този който загуби досега и достъпа до книгата, губи постепенно богатството на езика и самоличността си на българин. Но какво е предложението ми, което моля да се постави на вниманието на българските медии и на Вашата огромна аудитория.

То се породи от поредната среща на випуска ни, завършил преди години гимназия. Както е нормално тези срещи на съученици носят атмосферата на чудесните младежки спомени и духа на отминалото време. Разбира се носят и радостта, че още сме живи и здрави, че сме били най-искрено заедно в онези години, “когато рокендролът беше млад“. След срещата се замислих и за съжаление признах в себе си, че може би училището като духовен символ на нашето чудесно преживяване най-малко като че ли присъстваше истински на срещата. А неговите проблеми особено в тези динамични времена, почти не бяха споменати в задушевните ни разговори. Въпреки,че разбрахме, че училищната библиотека е обедняла и не всички ученолюбиви деца имат на разположение необходимите им книги, учебници и литература. Ако всеки един от нас, освен обичайните 30-40 лева разходи за куверт в заведението би прибавил още по 10-15 лева,което е по възможностите ни, за закупуване на необходимите учебници,книги и литература - училищната библиотека на любимото ни училище би се обновила. И то с искрената помощ на всеки от бившите съученици,което би ни направило съпричастни към една такава благородна идея. Би станало също повод и за разговори и формиране на ново отношение към книгата,четенето и към възраждане на все по-липсващите ни духовни ценности. Затова призовавам като българин и гражданин: Нека опитаме да създадем една нова благородна традиция в духа на съвременния българин. Нека на хилядите организирани всяка година срещи на училищни и университетски випуски към средствата, с които финансираме приятното ни прекарване в ресторанти и заведения,нека да добавяме и такива средства за закупуване на нужните книги, учебници и литература за обновяване на библиотеките на любимото ни училище или университет. От завеждащите библиотеките на училищата и университетите, би могло без затруднения преди поредните срещи на конкретния завършил випуск или клас, да получим списък с необходимите заглавия на учебници и книги и да закупим и дарим според възможностите си част от тях. Това може да става от събралите средствата от участниците в срещите организатори от средата на бившите съученици, без да се превеждат средствата по сметки, което да предизвиква понякога за съжаление съмнения за правилното им разходване.

В тази връзка не мога да не спомена и ежегодното организиране на абитуриентските и абсолвентските балове в страната. На тези чудесни събития в живота на нашите деца, внуци и близки виждаме освен неповторимата красота на българските младежи и девойки и истинско дефиле на модата с най-скъпи многобройни тоалети, костюми и наети автомобили. Това са разходи в хиляди левове, правени от почти всяко българско семейство, в което има млад човек, завършващ средното си или висшето си образование. Може би е напълно възможно от хилядите левове разходи да се отдели и една малка сума за обновяване с книги библиотеките на „любимото“ ни училище или университет.

Нека с това и с инциативата за осъществяване на предложената идея за подпомагане на училищните и университетските библиотеки от всеки уважаващ образованието българин, да възродим навсякъде в страната истинската любов към книгата и да си припомним, дори библейската мисъл, че в начало бе Словото, и Словото беше у Бога. И Словото бе Бог“.

Разчитам на Вашето съдействие като авторитетна електронна информационна интернет медиа с национално значение за популяризиране на инициативата.

С уважение,

адв. Цветан Цветанов


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фундаменталист

    14 4 Отговор
    Докато ни управлява организирана престъпна група, посветила се на геноцида на българите в България, такива "флашмоби" и пУзитивни инициативи служат единствено за замазване на положението с "течен шоколад" и криене на главата в... кенефа.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Не съм съгласна

    8 1 Отговор
    Читатели има - книги няма! В нашата библиотека книгите вече се разпадат, подарих им много, но това е една прашинка на фона, на чакащите деца за книги!
  • 4 Ал та фанах Атаопънах

    2 4 Отговор
    Благородните българи ако ги видите на снимка ще видите че носят пушка или сабя, а не книга.

    Коментиран от #9

  • 5 Истина или лъжа

    1 1 Отговор
    Ако традицията е копирана или е съвкупност от много и различни неща, значи няма да бъде точно това, което е редно да бъде!
    В съвремието на този свят, трябват оригинални идеи, но без да бъдат крадени идеи, освен това трябва да бъдат създадени от правилния човек.
  • 6 Приятел на книгата

    3 0 Отговор
    Една добра идея от обикновен българин.Да се отнесем позитивно.Никого не обижда , практически е осъществима.
    Наистина защо срещите на випуски и абитуриентските балове да не са повод за създаване на традиция-да се подпомогнат с нужните книги и учебници библиотеките на училищата и университете,които сме завършили.Аз не виждам пречки и нашият вече малко "остарял"випуск ще я подкрепи.

    Коментиран от #7

  • 7 приятел на разума

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Приятел на книгата":

    "Никого не обижда", просто затвърждава статуквото на геноцида. Индиректно. Демек, в България, днес, библиотеките ни са зора. Може да изчезнем от картата, ама да си подновим библиотеките. И да сме пУзитивни. Най-важното.

    Коментиран от #8

  • 8 Приятел на книгата

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "приятел на разума":

    Много сте прав за демографската криза.Но благодарение на книгите и учебниците,ние се научихме да пишем и да четем и научихме за тази криза.Когато поколението е четяло много демографска криза е нямало.Дори народният писател Иван Вазов в "Под игото" казва на многобройната си челяд да учи и да чете книги.Така че съм с Вас ,но не и против книгите и библиотеките,които са съюзници в решаването на този страшен проблем и то на основата на разума.Пожелавам Ви хубав ден и нека не ме против такава идея, или поне да не и пречим.
  • 9 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Като Паисий ли? Или като Софроний? А Кирил и Методи? Яворов, Вазов, Дебелянов..... не са ли достойни българи?
  • 10 Нечий мнение

    0 0 Отговор
    Българин - оригинал - гордост = БОГ