Last news in Fakti

30 Юли, 2019 15:12 5 559 34

Критична ситуация с чумата по прасетата в Северна България

  • чумата-
  • африканска чума-
  • чума

Багери и фадроми влязоха във видинския квартал „Нов път”, където две прасета са починали от заболяването

Критична ситуация с чумата по прасетата в Северна България - 1

Остава критична ситуацията в почти цяла Северна България заради африканската чума по свинете. Започна евтаназията на домашни прасета във Видин, след като вчера беше потвърдено наличието на заразата в града.

Багери и фадроми влязоха в квартал „Нов път”, където две прасета са починали от заболяването, уточнява бТВ.

Властите обаче не знаят колко точно са прасетата в задните дворове на хората там.

Официално регионът пламва преди ден. Неофициално обаче това се случва от поне седмица, когато умират прасетата на Янко Петров.

Пробите от свинекомплекса в съседното село Новоселци са отрицателни засега.

А в Русенско са умъртвени вече две трети от животните от свинекомплексите в Бръшлен и Николово, където беше открита чума по прасетата. За сряда се отлага евтаназията в Голямо Враново.

Единствената незасегната ферма е в Юделник – резултати от пробите там се очакват до края на днешния ден.

А от вчера 67 кланици у нас би трябвало да работят само при постоянно присъствие на ветеринар и Военна полиция.

Кланицата в Тутракан се намира най-близо до заразените свинекомплекси в Русенско. Пред нея от днес има постоянно присъствие на полицията, които следят за недопускане клане на домашни свине без съответното ниво на биосигурност. Екипът ни получи отказ да снимаме вътре заради извънредните мерки.

В кланицата в Тутракан днес пристигат около 90 прасета. Полицията проверява документите на животните преди да влязат в сградата.

Управителят Николай Николов казва, че от години работи със заразените ферми в района, като проблеми с месото не е имало. Последно закупил животни от свинекомплекса в Голямо Враново преди две седмици. Кланицата произвежда сухи и сурови продукти от месо.

Очаква се домашните прасета в периметър от 20 километра от заразените ферми, които са в района на Тутракан, да бъдат унищожени до дни.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Давид

    54 3 Отговор
    В държава управлявана от прасета да изтребваш прасета е като да избиваш крави в Индия :)
  • 2 onq s konq

    25 3 Отговор
    Язе съм си скрил свинята у хола щото още и е рано и нема 250 кила та нека си гледат у дзадня двор !!!
  • 3 Русенец

    33 2 Отговор
    В русенско заравят мъртвите прасета в с.Ряхово. От там цяло Русе взема вода. Тия луди ли са? Ще изтровят водата на града.
  • 4 УЖАС

    27 0 Отговор
    Критична е ситуацията с безмозъчното безхаберие на всички отговорни институции, които допуснаха да се стигне до тук. Сега и вкупом да си подадат оставките, първо ще умъртвят животните и бизнесе като цяло.

    Коментиран от #34

  • 5 Ушевия

    15 2 Отговор
    Едно прасе го хвана африканската чума-нали си е прасе с пагони :)
  • 6 УЖАС

    9 0 Отговор
    Критична е ситуацията с безмозъчното безхаберие на всички отговорни институции, които допуснаха да се стигне до тук. Сега и вкупом да си подадат оставките, първо ще умъртвят животните и бизнеса като цяло.
  • 7 Димов

    32 2 Отговор
    Защо никой не търси източник на заразата? Защо не се разследва кой е причинителят? Согурно защото знаят много добре, кой я е подхвърлил. Всички усилия са съсредоточени в това, да се избият домашните животни час по-скоро. Това е най-важното. Да се освободи пазара за внос.
  • 8 К.К.

    5 5 Отговор
    Не северна България, а за цяла България, въпрос на време е да се пренесе до Македония и Сърбия.
  • 9 Що като има воена милиция

    16 0 Отговор
    Се едно не можем да ги пометем сите ..на револяция братя от някъде трябва да се почне

    Коментиран от #22

  • 10 ПЕНКО

    13 0 Отговор
    АМИ ДА ПРЕМИНЕМ НА ПО-СКЪПО МЕСО : ТЕЛЕШКО 2.5 ПЪТИ ПО ; ПУЕШКО 3-4 ПЪТИ ПО ; РИБА - 2 ПЪТИ ПО ; ПИЛЕШКО ДОМАШНО 4 ПЪТИ ПО ;ПИЛЕШКО ФАБРИЧНО 1.5 ПЪТИ ПО ; ГОВЕЖДО - 2 ПЪТИ ПО; ШИЛЕШКО 2 ПЪТИ ПО ; ДИВЕЧ ПТИЧИ -3 ПЪТИ ПО ; ...ДЕПУТАТИ -ЕДНО -КЪМ ЕДНО ; ПОЛИТИЦИ -ЕДНО КЪМ ЕДНО ;... КМЕТОВЕ И СЪВЕТНИЦИ ЕДНО КЪМ ЕДНО -НА ВКУС -ВКУС !!!
  • 11 Кога ше заколим политиците

    14 0 Отговор
    Час по скоро
  • 12 бойко

    21 0 Отговор
    тези с пръскачките сигурно я разпространяват чумата ако изобщо я има както изтребиха на хората козите сега е ред на прасетата за да има по качествен внос на месо от чужбина а бе всичко е политика на нашите мили управляващи някои има интерес и голяма печалба от тази цялата скалъпена лъжа за чумата.
  • 13 Дедо Йоцо

    15 0 Отговор
    Ей голема свинщина напоследък в тази държава бе !
  • 14 оставка

    19 0 Отговор
    Какво чака още този народ?избиха,кокошките,после овцете и козите сега свинете и то защото управляващите не са си свършили работата,какво следва хора?

    Коментиран от #15

  • 15 Вуте

    18 0 Отговор

    До коментар #14 от "оставка":

    Народ който мизерува но въпреки това отново си избира тези дето са го накарали гладува народ ли е ???
  • 16 Ивайло

    16 0 Отговор
    А Шиши кога ще го евтаназират??? :)))

    Коментиран от #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бай Иван

    14 0 Отговор
    По голяма малоумщина от убиване на здрави животни защото може да се разболеят няма..., то бива простотия.... Или като с козите на хората дето убиха преди време-няма кози и няма болести и проблеми
  • 20 Алфа Вълкът

    9 1 Отговор
    Оказа се както винаги, че сме неподготвени и ни хващат по бели гащи.
    Дано не става война, че ще я втасаме, но кой ще си развали държавата да се занимава с нас?
  • 21 Сталин

    9 1 Отговор
    нет человека — нет проблемы и.... няма свиня -- няма проблем
  • 22 Бат бойко

    1 11 Отговор

    До коментар #9 от "Що като има воена милиция":

    Тази чума се казва позитанска.
    Що Курнела не се снима пак, зурлата й прилича
  • 23 Бат бойко

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "Ивайло":

    Га Курнела цъфне до зурлите й лика прилика
  • 24 Имало

    10 1 Отговор
    Разправят имало филм на генката шикерова. Показвал огромни злоупотреби с парите за оградата на българо-румънската граница .Била е посъветвана да не го излъчва. Очаквам този филм да се появи преди следващите ибзори
  • 25 Зайко Байко многознайко

    11 0 Отговор
    Вирусът предизвикващ Африканската чума е много вирулентен и също така силно патогенен! 6 до 20 дни след заразяването пикът на смъртноста е 70-80%. До тук само две умрели! ??? Както е казал един английски писател май бе Шекспир😄 : " Има нещо гнило в Дания" След дълги размишления, фактологически подкрепени стигнах до следния извод! Явно има преразпределение на пазарите. Управляващите у нас и Румъния искат едни 70 000 000, които несъмнено ще откраднат. Жертвата обаче са нашите производители! Разчистване на пазара за западно европейските големи производители на свинско месо Холандия, Дания и Германия. Ние обаче ще стоиме на прага на Шенген с надежда в ръцете и цървули в ръцете.
  • 26 Хохи

    13 0 Отговор
    Плана заУНИЩОЖЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ И ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ върви с пълна сила. ХОРА СЪБУДЕТЕСЕ!!!!!!
  • 27 КРАЖБИТЕ ЗАПОЧВАТ ОТ НАЙГОРЕ

    9 0 Отговор
    А чумата има две посоки – ПРИКРИВАНЕ НА КРАЖБИТЕ ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ И ПЕЧАЛБА ОТ БЪДЕЩИЯТ ВНОС НА СВИНСКО. Вече има договорки за внос на старо свинско месо от един зет. Знае се чий. Ще унищожат всичко, алчни за пари! Убиват, за да вземат някой милион в повече. Къде ще ги носите? Ковчезите ремаркета нямат, да ви кажа! А проклятието на българския народ ще тегне над вас и над поколенията ви….възмездие ВИНАГИ ИМА. В.БУДНАЕРА.
  • 28 12345

    11 2 Отговор
    В Сърбия има ли чума по свинете? Или я има само в държавите от ЕС.

    Коментиран от #31

  • 29 Претребител Ф15

    3 0 Отговор
    От както пуснахме Турски и Катарски самолети да летят над България, ни убиха от Кемтрейс, градушки, порои, торнадота, чуми, луда крава, шап.... пропуснах ли нещо?
  • 30 Ввв

    7 0 Отговор
    Божееее,съвсем забравих,чак се стреснах,ми Делянчо прибрахте ли го на сигурно място бре серсеми,да не вземе да се гътне,парламентът го чака!!!
  • 31 Хохи

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "12345":

    Умен въпрос!
  • 32 Ужас

    3 0 Отговор
    Гледайте ТВ АЛФА предаването от 28 07 2019 за САЩ военни бази, в частност Ново село, цитират американски източници, че БГ е позволила да се правят тестове с химически, биологически и ядрени оръжия.

    Ако това е вярно, след скандала с Грузия и лабораторията Лугар - където за една нощ почиват 30 грузинци, а свиневъдството е унищожено от африканска чума, възниква въпросът "какво по-дяволите става"?
    Местните жители в БГ набюдавали ли са дронове, които да разпръскват нещо?

    Гледайте и филмът на Диляна Гайтанджива за Грузия.

    Лично президентът на Русия предупреди руснаците, да не дават биологичен материал на учени от други държави. Главният лекар на Русия и бившия мин. пред на Грузия изнесоха данните ,хиляди документи за лабораторията, опити с ваксини - от които загиват за една нощ 30 грузинци и африканската чума - дронове - заразени насекоми.
    Имаше чертежи на дроновете, и последният етаж на лабораторията, в която са работели само американдци и са имали дипломатически имунитет.
    Най-висока степен срещу земетресения, което значи, че това не са обикновени ваксини, а нещо много по-страшно.

    Има съмнения за африканска чума и в Пловдивско.

    Питам. Вярна ли е информацията изнесена от ТВ Алфа, че в Ново село действащото тогава правителство е разрешило опити с ХИМИЧЕСКИ, БИОЛОГИЧЕСКИ и ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ?
  • 33 САЩ

    3 0 Отговор
    А някой да си спомня че ГЕРБ се хвалеха как подписали договор със САЩ за внос на американски картофи и българите онемяхме.

    А дали не е подписан договор за внос на американско свинско.

    Това си е унищожаване съзнателно на цял икономически отрасъл.
  • 34 чичо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "УЖАС":

    Аз пак да питам,някой видя ли Корнелия между прасетата,както беше с козичките.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове