Last news in Fakti

30 Септември, 2019 09:59 3 316 9

За надничането в канчето на богатите

  • франция-
  • офшорни зони-
  • компании-
  • дружества-
  • канчето на богатия

Пиша това и изпитвам завист към френското общество

За надничането в канчето на богатите - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Юрий Борисов за сайта „24 май“

Обсерваторията за наблюдение на френските транснационални компании (Оbservatoire de multinationales), базирайки се на информация от френския индекс САС 40, който включва 40-те най-големи по пазарна капитализация френски дружества, издаде книга, озаглавена „Истинската годишна равносметка на големите френски предприятия 2019 г.“

Заплати, дивиденти, данъци, парникови емисии, отпадъци, права на работниците, лобистка дейност, равенство между мъжете и жените – всички факти и изводи са изложени не от гледна точка на финансовите пазари или на ръководствата на самите дружества, а от тази на обществото, на работниците и гражданите.

В съдържанието се четат следните заглавия: „Големите френски предприятия (ГФП) създават ли богатство за всички?“, „ГФП съдействат ли за опазването на климата?“, „Как ГФП третират своите работнички и работници?“, „Какво е въздействието на ГФП върху планетата и нейните обитатели?“, „ГФП правят ли света по-добър?“, „ГФП съдействат ли за здравата икономика?“, „ГФП вредят ли на здравето?“, „ГФП подобряват ли нашата демокрация?“

И както показват наблюденията ми за ефекта от подобни публикации във Франция, там със сигурност ще започне солидна обществена дискусия. Например неправителствената организация Аttac, изключително чувствителна към световните финанси от гледна точка на интересите на обикновените граждани, веднага публикува статия под заглавие: „TOTAL: четири числа, които показват токсичността на тази мултинационална компания за хората и за планетата“. Освен днешните финансови параметри на дружеството, авторите припомнят и парламентарно разследване от 2014 г. за това как ТОТАL две години излиза на загуба във Франция и съответно не плаща данък печалба. За да бъде ясен мащабът на компанията, ще отбележа, че корпоративният данък, платен от нея за миналата година, възлиза на 5 млрд евро, разпределените дивиденти и обратно изкупуване на акции са на стойност 10 млрд евро, а официално декларираните харчове за лобистка дейност са 5 млн. евро. ТОТАL има 166 дъщерни фирми в офшорни зони по света.

Пиша това и изпитвам завист към френското общество. В случая не заради стандарта на французите, а заради чувствителността им към всеки факт, който има отношение към техния живот. Защото те знаят, за разлика от нас, че животът на френския бизнес има значение не просто и не само за хората, свързани с него, но и за всички граждани на републиката.

С гражданска тъга си спомням как през 2015 г. се надпреварвах със себе си да пиша статии и коментари върху официалния факт, че 100-те най-големи фирми в България обявяват съвкупна загуба за 2014 г. от 4,427 млн лева при сумарни приходи от 58 млрд лева. Съвкупният финансов резултат на 100-те най-големи фирми у нас беше отрицателен! Говорих с партийни ръководители и депутати, те се усмихваха, викаха „Ама верно ли?“, подвигаха рамене и набутваха парадокса някъде в гънките на подсъзнанието си. А аз си мислех, че ще скочат, ще направят поне парламентарна комисия, която да проучи как така приходи от 58 милиарда завършват катастрофално със загуба от 4 милиона.

В случая не става дума за враждебно отношение към бизнеса, нито за невъзпитано „надничане в канчето“ на богатите. Става дума за елементарна потребност да знаем какво се случва с нашия бизнес, какво е неговото отношение към обществото ни, какви са неговите приноси или пък хитрувания. И тъй като нашето общество е лишено от такава информация, а и чрез своите медии, партиен и парламентарен живот, показва, че изобщо не се интересува от подобни въпроси, не ни остава нищо друго, освен да се образоваме как го правят в общества като френското.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явор

    13 0 Отговор
    хубав въпрос !
  • 2 Гуньо Простият

    19 1 Отговор
    Че то това големите корпорации да не плащат данъци да не е от вчера ? Тавариш Тръмп е пръв в тия сметкаджийски далавери. Неслучайно богатите са богати, знаят как да скрият парите от държавата. Пък ти си брой левчетата за пореден пакет цигари,търкай билетчета и чакай на пенсия.
  • 3 100

    15 0 Отговор
    То на богатите не е канче, а е казан.
  • 4 Браво на Автора!

    17 1 Отговор
    Добри бизнсмени не може да има в демокрацията, защото бизнеса трябва да храни милиони политически гърла - разбирайте го като милиони паразити с бездънни стомаси, които могат само и единствено да интригантстват и тормозят. Пример е Цв. Цв., който е милионер, но вместо да инвестира в бизнес с производство на нещо полезно се захвана с НПО, защото може само да приказва врели-некипели и да реди рекетьорски схеми. Всички политици са такива, а те се множат като хлебарките. Всеки политик има по няколко простовати и пропаднали деца, които без качества и заслуги искат да са милионери. Освен това политиците искат да държат народа в бедност, за да могат да го подчинят. Решението е МАСОВО ИЗТРЕБВАНЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО, а после бизнесът ще се оправи. Броят на политиците и неправителствените политически служители трябва да е максимум 0,1% от населението. В Бг политиците са 10% от населението. Това статуквото е виновно за всички злини - замърсения, престъпност, експлоатация, бавен прогрес. Аз съм противник на бизнесмените, но е факт, че с такива подли политици могат да виреят само такива подли бизнесмени
  • 5 Eли

    12 0 Отговор
    Отлична статия, адмирации!
  • 6 Kолю куция

    3 2 Отговор
    Богатите на сапун и веро ,да има за робите да се къпят
  • 7 В българското

    4 0 Отговор
    общество поставянето на цитираните в статията въпроси е крайно нецензурно, "недемократично". Политици, синдикати, наука доколкото я има,медии, демократи, атлантици и други скици "възпитано" не задават тези въпроси и въобще не се сравняват с Франция. Заради тях сме с най-ниската цена на труда в Европа.
  • 8 Госあ

    3 0 Отговор
    Аз изобщо не знам откъде идва това за надничането в канчето на богатите....дали е поредната българщина. Но не само във Франция надничат в канчето,ха в много страни. И това е най нормалното нещо, и бедата в България. Да, аз искам да видя какво има в канчето и защо !!! И ако всичко е окей, нека бъде така, но искам да видя дали това канче не е толкова пълно, защото е взето от моето ! Неправомерно ! Иначе, хубава статия. Да живее Франция !
  • 9 Обсерватория

    0 0 Отговор
    и наблюдение, пълна тавталогия