24 Ноември, 2019 19:41 3 544 17

Мицкоски: Нямам дилема за нашия македонец Гоце Делчев

  • гоце делчев-
  • християн мицкоски-
  • македонец-
  • история-
  • северна македония-
  • дилема

Борисов посъветва македонците да забравят за антибългарската реторика

Мицкоски: Нямам дилема за нашия македонец Гоце Делчев - 1
Снимка: БГНЕС

"Никога няма да приема неща, които са в ущърб на македонския народ и гражданите на Македония, безпринципни искания, ултиматуми или компромиси с неистината за други цели. Нямам никаква дилема нито за нашия македонец Гоце Делчев, нито за борбата му за създаването на македонска държава, нито за уникалността на македонския език. Не съм човек, който прави компромиси с истината, поне не в ущърб на Македония". Това твърди лидерът на македонската опозиционна партия ВМРО- ДПМНЕ Християн Мицкоски в интервю за македонското издание "Курир".

Българският премиер Бойко Борисов е бил инициатор на срещата им в Загреб, твърди македонският политик. По думите на Мицкоски, разговорът му с Борисов е бил конструктивен. "С радост приех срещата, защото считам, че е необходимо да се изграждат мостове на сътрудничество, а не да се създават конфликти, предаде News.bg.

"Срещата се фокусира върху актуалните проблеми в Македония, в България и върху бъдещето. Обсъдени бяха и теми, които са част от миналото на двете страни", каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ. Борисов и Мицкоски се срещнаха в Загреб. Тогава Борисов посъветва македонците да забравят антибългарската реторика. Мицкоски призна, че по някои теми мненията им съвпадали, за други - се различавали. По думите на лидера на ВМРО-ДПМНЕ техните политически противници СДСМ (партията на Зоран Заев - б.р.) са създали фалшиви новини. "Никъде в срещата не споменах споразумението, то не можеше да бъде цитирано, тъй като не го казах, но тук виждаме, че фалшивите новини могат да се правят под палката и от уста на уста, които никога не съм говорил. Иначе, да, казах преди, казах това на г-н Борисов и тук ще повторя сега, че смятам да подкрепя всичко, което е добре и за двете страни, това означава, че без колебание подкрепям икономическото сътрудничество, да укрепва търговията", заяви Мицкоски.

Той приветства спортно, културно и научно сътрудничество, в интерес на гражданите на Македония. "И макар че вероятно съм нов във високата политика и с по-малък опит, що се отнася до двустранните срещи и слабостите в протокола, от които можем да се поучим, но ви уверявам, че по същество знам точно за какво говоря, за какво се боря и за какви интереси защитавам и ще продължа да го правя", заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ. Запитан защо мисли, че фалшивите новини идват от правителството, той каза, че не се ядосва на медиите, но гледа от къде идват новините и посочи правителствената сграда на Илинденска. "Вместо да открият фабрика за нови работници, те откриха фабрика за фалшиви новини", каза Мицкоски визирайки премиера Заев и вътрешнополитически спорове. На 30 септември 2019 г. на среща при президента Румен Радев бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония за процеса ѝ към присъединяване към ЕС.

Седмица преди това държавният глава свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват. Месеци по-рано вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пръв заяви, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Възлово се оказа отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров. На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    47 5 Отговор
    Смях,че Той Гоце Делчев е Българин!!!

    Коментиран от #10

  • 2 Анонимен 123

    48 5 Отговор
    Толкова ли няма един български адвокат или човек с малко повече пари, че да ги осъди в Страсбург за кражба на история и да нямат право на плагиатство...
  • 3 Галина колева

    34 5 Отговор
    Няма го Божидар Димитров за съжаление. Жалко за тези хора... Предците ни се обръщат в гробовете си....

    Коментиран от #11

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 "държавата" северна македония

    16 3 Отговор
    Бойко Борисов е виновен с неговите лигавщини и "приятелства" ! Вместо пълно вето за ЕС, НАТО и каквото се сетят той се лигави и се изживява, като "Спаситвлят на Западните Балкани" !? Стана ясно т.н. северномакедонци от какво разбират само !!!
  • 6 Обективен

    19 6 Отговор
    Комунистите са виновни за всичко! Това е истината... Комунистите български, съветски и югославски.
  • 7 778

    23 1 Отговор
    И ние нямаме проблем да и блокираме за ЕС. Иска сътрдничество в клтура и иономика, защо?За да си продават нас продуктите и да идват певците им да пеят у нас! Малоумник с промит от сърбите мозък.
  • 8 Георги Делчев

    23 4 Отговор
    Гоце си е българин и сам се е определял като такъв.Другото не го е казал той.
  • 9 3773

    12 2 Отговор
    Приемането на македония в ЕС само след преглед при психиатър
  • 10 Македонските мошеници нямат дилема

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Един":

    че са фанатични сръбски мекерета и фалшификатори на историята.
    И действат според поговорката храни куче да те лае.Плюят по страната,която първа ги призна,а се свиват като червеи пред агресивните албански националисти,които скоро ще унищожат измислената им държавица.
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "Галина колева":

    За голямо съжаление,проблемът е много комплициран, защото изчезне ли българофобията изчезва и държавата която е изградена на тази основа....А и България все още не е готова да посрещне това предизвикателство...защото една съсипана и банкрутирала Република Сев. Македония, ще бъде разпарчатосана със сигурност между Албания, Гърция и Сърбия.
    Алтернатива на БЪЛГАРОФОБИЯТА, като темел за даржавно-идентичностна идеология, беше АНТИКВИЗАЦИЯТА, но гърчулята добре си изграха картите и този вариант отпадна...в резултат Сев. Македония е обречена.
  • 12 Тръмп

    6 3 Отговор
    Ще видят ЕС през кривия на Макрон!!!:):):)
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    македонските и сръбските политици нямат сериозни намерения да влизат в ес и нато.за тях тва е само театър пред избирателите им,но стигне ли се до конкретни решения и деиствия в тази посока скопие и белград показват истинските си намерения!
  • 16 Иван

    3 0 Отговор
    Стига с тия Скопски л....а докога ще се занимаваме с техните глупости със тях не може да се води нормален диалог за тях всички са ,,македонци,, от Юлий Цезар до Наполеон болна комплексирана ,,нация,, най добре е абсолютно никакво внимание ,те до няколко години ще престанат да съществуват като ,,държава,,
  • 17 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    ВМРО- ДуПеМеНе на Християн Мицкоски
Новини по държави: