30 Октомври, 2019 11:42 12 045 36

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 7)

  • българите в чужбина-
  • гласът им-
  • факти-
  • инициатива-
  • проблеми в българия-
  • сравнение-
  • връщат ли се?

''Най-простичко казано – не поискахме свобода. Или, ако искаме да бъдем честни, десетина процента от българите я поискаха, останалите – не'', заяви поетът Роберт Леви пред ФАКТИ

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 7) - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След известна пауза, поредицата на ФАКТИ за разговори с българи, които живеят в чужбина, продължава с пълна сила. Днес ще Ви срещнем с г-н Роберт Леви. Той е поет и антрополог. Разполага с десетина публикувани научни статии. Автор е на три поетични книги и на над 50 сценария за документални филми. Пред медията ни той сподели, че в момента работи върху нов сценарий, подписал е договор за следващата си книга и пиша нова статия. Роберт е напуснал България в началото на тази година, а мотивацията му за това далеч не е икономическа. В момента той е в Германия, където работи.

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 7)
Роберт Леви

- Г-н Леви, толкова ли безнадеждно стана положението в България, че един активен гражданин като Вас реши да напусне родината?

- До заминаването ми през 2019 бях активен човек, участник в студентски стачки, един от основателите и член на Протестна мрежа, създател и водещ на два формата за българска поезия, които имаха своята – макар и ограничена – популярност. Но аз принадлежа (или поне се надявам) към най-мразеното малцинство. И това не са ромите. Аз и приятелите ми, принадлежим към малцинството на знаещите и можещите, на образованите и възпитаните, на интелигентните, които, понеже не са прости, не се разбират с премиера. Това е най-мразеното малцинство в България. Мисля, че точно толкова са били мразени българските възрожденци и революционери преди Освобождението. Но.. това са си едни мои, непатриотични мисли.

С чиста съвест обявявам, че причините да напусна Родината си не бяха икономически. Тъкмо напротив – бях убеден, че в чужбина ще съм беден, или поне по-беден, отколкото в България. Но вече не виждам никаква надежда, никакви причини да продължавам да се боря за хора, които не искат свобода. Може би някое от следващите поколения ще я поиска. Съмнявам се да доживея този момент. И не, не съм дезертьор от, честно казано, безнадеждната битка. Аз просто получих бойна умора, боен стрес. Бойци с такава диагноза се изпращат далеч от фронта.

- От съвсем скоро живеете в Германия. Но.. първите впечатления винаги са силни, какво открихте в тази нова реалност?

- Първо – тръгнах с определени очаквания. Тръгнах със съзнанието, че ще живея по-бедно, отколкото в България, че ще съм по-самотен, отколкото в България. Очакванията се оправдаха. Не съм толкова самотен, колкото очаквах, но поне що се отнася до финансовото ми положение – да, наистина съм ''по-беден''. В чужбина съм от края на февруари 2019. И първите ми впечатления не бяха силни. Следващите открития бяха силни. Силно беше откритието, че мога да изляза да пия бира посред нощ с приятели от Етиопия и Нигерия, чернокожи, и да няма и следа от дискриминация. Дали бих могъл спокойно да ги доведа в София? Съмнявам се. Аз бях приет във весела, здраво работеща интернационална среда, в която 90% са германци.. Всички знаят, че съм евреин и не им пука. Повече от половината са кой художник, кой музикант, кой човек със сериозно образование. Но не това ги прави значими, а фактът, че искрено се интересуват от другия. Под ''друг'' не разбирам етнически, расово, религиозно или езиково другия. Тук да имаш нужда от помощ и да не я поискаш се смята за непрофесионално.

- Има ли нещо общо с българската действителност?

- Почти нищо. Срещнах и – нека ги наречем ''байганювци''. Всички бяха от някогашната ГДР. Можеш да извадиш някого от социализма, но не и социализма от този някой. Тук живеят свободни хора, които не оправдават неволите си с някой друг, който смятат, че им е виновен. Хора, които отстояват правата си при всеки случай, в който чувстват, че са засегнати, при всяка възможност. И още – стартирал си от нулата, не знаеш немски? Да, това е пречка, но не непреодолима. Твоят успех зависи само от теб, от целите, които си си поставил, и от усилията, които си готов да положиш за постигането им.

- Защо се стигна дотук, г-н Леви? Какво не направихме гражданите през така наречения преход?

- На първо място - не поискахме да бъдем граждани. Харесваше ни да сме поданици. Поискахме някой ''да ни оправя''. На второ място, като следствие от първото, не извършихме пълна и безусловна декомунизация – с абсолютно задължителната лустрация, с премахването на всички комунистически символи и паметници. Пак ще се повторя - можеш да извадиш някого от социализма, но не и социализма от този някой. Най-простичко казано – не поискахме свобода. Или, ако искаме да бъдем честни, десетина процента от българите я поискаха, останалите – не. Свобода не се дава насила. А и даром. Препоръчвам да бъде препрочетен Стоян Михайловски – ''Как западат и се провалят държавите''.

- Срещате ли много българи в Германия, какво си казвате?

- Малцина. И са такива, с които мога да разговарям, не само да пия.

- Виждате ли себе си в тях?

- Виждам себе си само в огледалото. Трябва да се научим да мислим човека – а това значи и себе си – преди всичко като индивид, като самостоятелна личност. По време на Учредителното народно събрание Тодор Икономов в своя доклад за началата, върху които трябва да стъпи бъдещата ни конституция, употребява следния израз: ''Всеки гражданин, като представлява една личност, в която се олицетворява цялото човечество''. Е, аз се виждам като такава личност и не се виждам в никой друг.

- В България постоянно стават някакви скандали. Там така ли е, има ли сходства в дневния ред?

- Скандали стават навсякъде по света. И тук се говори за корупция, много повече за прояви на ксенофобия и антисемитизъм. Разликата е в това как хората реагират на тях. Тук скандалите не остават безнаказани. След скандала ''Мишо Бирата'' Борисов не би получил никакъв шанс да завърши мандата си, камо ли да го повтори и потрети. Т. нар. ''патриоти'' не биха влезли в никое правителство (в Бундестага е техният еквивалент AFD, но те тръгнаха откъде? От Източна Германия, бившата ГДР.

- Тъжен ли би бил един паралел между ценностите, които изповядват българи и германци?

- Не. На първо четене и едните, и другите изповядват едни и същи ценности. Разликата е, че при германците са наистина ценности, при нас – декларации.

- Вие сте поет. Мястото, на което живее, със сигурност е важно за един творец. Успява ли Германия да Ви вдъхнови по същия начин, както го е правила България години наред?

- В България, ако за три месеца напишех едно стихотворение, смятах, че съм имал страхотно вдъхновение. Тук за половин година завърших цяла книга. Причините са няколко. От една страна, новото място и новите впечатления сами по себе си са източник на вдъхновение. От друга страна, не съм потопен в омерзяващата и убиващата ме българска реалност. Свободен съм, нищо не ме отвлича от творчеството. Свободата, където и да си, е висшата предпоставка за творчество.

- Тук в България напоследък се тиражира, че българите от чужбина се завръщат. Струва ли Ви се достоверно това твърдение?

- По-скоро не, но в никакъв случай на 100%. Един програмист, който установява, че в България ще изкарва същите пари като в Германия, има причини да се върне. Онзи, който не е тръгнал от икономически съображения (какъвто е моят случай), няма такива.

- Вие от своя страна мислите ли за завръщане? Дори и да става въпрос за далечна перспектива...

- За добро или лошо, добър или не, аз съм български поет. Едва ли някога ще пропиша на друг език. В този смисъл не виждам какво значение има къде се намирам. Освен това заричания от типа на ''завинаги'' или ''за нищо на света'', са привилегия на хора, които смятам за глупаци. Така че в каквато и посока да е отговорът ми, той не може да бъде нито категоричен, нито окончателен. В свещената книга на едната ми половина – Стария завет – е казано: ''40 години през пустинята, докато не умре и последният, който помни робството''. Много ми се иска да се върна, когато сме стигнали най-сетне до Ханаан. Но не съм оптимист. Когато е писан този текст, на 45 години човек е бил мъдър старец. Днес спокойно доживяваме 90. Най-вероятно постоянно ще се връщам, но като литература. Рядко физически.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ясно

    34 86 Отговор
    Българите в чужбина - разбирам разни утайки работещи по строежите и фермите в Англия, които жалят за Тошо Живков и СЕСЕСЕРЕ, които кой знае защо не отиват да живеят в Русия, но искат ние да лазим в краката на Путин докато те живеят в цивилизацията.

    Коментиран от #12, #29

  • 3 Българин

    52 3 Отговор
    ''Ясно'', този човек определено не жали за Живков!
  • 4 ДОКО

    52 10 Отговор
    НАПРОТИВ ГЕНЕРАЛ БОКО Е СТРАТЕГ ОТ КОСМИЧЕСКА ВЕЛИЧИНА..ДАЖЕ ЧУХ ЧЕ ПАПАТА ЩЕ СИ ПРЕДАВА ПОСТА САМО И ЕДИНСТВЕНО НА НЕГО..
  • 5 ххх

    52 19 Отговор
    Мдаа...Евреин да не лъже?Парадокс-евреин да бяга в Германия :))))
  • 6 Краси

    40 14 Отговор
    Малеее,този човек е света вода ненапита.Взривяваме днес всички комунистически символи и се събуждаме утре богати и щастливи.
  • 7 ЗЗЗЗ

    45 6 Отговор
    Добри неща казва . Имам и нЕкои въпроси . От какво се издържа като нищо не работи ???? Само да не ми казва, че е от книгите дето ги пише ........
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Не религиозен

    32 8 Отговор
    СВОБОДАТА, за която пише Роберт Леви, най-напред се ражда в ДУХА НА ЧОВЕКА. Какво може да се очаква от народ, който предпочита "праза и месото" пред нея...
  • 10 четете бе

    47 10 Отговор
    човека казва истини дали е евреин или негър няма значение,ние сме най глупавия и беден народ в европа,цял живот сме роби ту на комунисти ту на мутри и лошото е че просто вече ни е все тая,няма воля и затова ще си останем бедни и глупави.Навсякъде един такъв скандал като с Мишо бирата или апартаментгейт премиера и и повечето замесени ще са в затвора а тука ги избираме за втори и трети път за премиери,това иска да каже човека че вече кражбата рекета го приемаме за нормално

    Коментиран от #14

  • 11 Не религиозен

    5 7 Отговор
    Минусите потвърждават, че заключението ми е истинно.
  • 12 ЕвроЗона

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ясно":

    Виждам, че всичко Ви е ясно г-н Ганьо. Съгласен съм, че Вие управлявате държавата ни рационално, умно и прогресивно. Разбирам и че инвестираните от нас 2,5 милиарда EUR всяка година са излишни?

    Коментиран от #21, #34

  • 13 123

    16 16 Отговор
    Олеле! Щом този е един от основателите на Протестна мрежа, значи е пълен боклук!! И се хвали с това?!!!
  • 14 123

    22 5 Отговор

    До коментар #10 от "четете бе":

    Абе четеме ние, ама медала има и друга страна! Значи се плюе по всичко, но стане ли въпрос за нас самите, аааа, ние сме 'вода ненапита'! Значи у нас може да не спазваме законите и да сме ок, нали! Да не плащаме данъци и да взимаме пари в плик, без осигуровки на тях е ок, нали! Да правим боклук навсякъде, без страх и свян, е ок, нали! И още куп други неща, за които във Германия (визирам статията ) ще ти свалят и последните дрехи от гърба, като едва ще отървеш затвор, евентуално! Лесно е да се плюе, но да спазваш дисциплина и да уважаваш реда, е това не е за всеки! Искаме управление, демокрация и общество като в Германия ( визирам пак статията), ама ако може да е 'безплатно', и пак да си варим ракията в мазата или да сменяме масло пред блока! Ами не СТАВА! Или едното, или другото! Все тая кой е начело на правителството!
  • 15 истинко

    23 7 Отговор
    "Aз и приятeлитe ми, принaдлeжим към мaлцинcтвoтo нa знaeщитe и мoжeщитe, нa oбрaзoвaнитe и възпитaнитe, нa интeлигeнтнитe, кoитo, пoнeжe нe ca прocти, нe ce рaзбирaт c прeмиeрa. Тoвa e нaй-мрaзeнoтo мaлцинcтвo в Бългaрия."
    Този човек е болен от нарцисизъм! Няма никаква връзка с реалността! И като си помисля че Сорос на такива им плаща...!
  • 16 Ашика Шукар

    9 2 Отговор
    Тук , в Индия е истината. Тук сме знаещи, можещи, красиви, фертилни. Свиквайте. Поздрави от Колката
  • 17 истинко

    11 4 Отговор
    Погледнете му снимката! Външния вид най-много говори за човека!
  • 18 един българин

    19 10 Отговор
    Лично познавам Робърт - той е много умен и интелигентен човек - уникален!
    Всичко което казва в статията за съжаление е самата истина - а извода е: че борбата с УБИЕЦА на Алеко Константинов - Бай Ганьо ще е ЖЕСТОКА И МЪЧИТЕЛНА !!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гел Мибсън

    7 4 Отговор
    Апокалипто - една империя винаги рухва отвътре. Така и българите опитаха да си ликвидират сами държавата, градена с много труд, но не успяха. Все още опитват, но не зависи изцяло от тях.
  • 21 Грую

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "ЕвроЗона":

    За г-н "Ясно" според мен всичко е ясно! Не е бил в чужбина и вероятно не е работещ човек в България, но има доходи, които вероятно не придобива по съвсем законен начин и го устройва дебилното управление на държавата, което щом може да събере бюджета нехае за за спазването и прилагането на закона такъв, какъвто е написан и гласуван и от техни, на управляващите, народни представители, а е много вероятно и да е от тяхната среда, където най-различни фирмички и частни лица си правят ресто с държавни и обществени пари, до които властта име дала практически неограничен достъп!
  • 22 цццццц

    5 4 Отговор
    леви е еврейско име, не Българско.
  • 23 amosl

    8 2 Отговор
    Господин Леви,много напомня"български десидент",но само напомня.Ако искаш промяна,оставаш и се бориш,другото "е просто си говорим".
  • 24 Мунчо

    9 4 Отговор
    Този е един прост измамник, подкрепен с пари от разните му там "независими" фондацийки хамерикански, които наливат пари в подобни нещастници продажни.
  • 25 Eleonora

    11 3 Отговор
    Колко реални и трезви поглед и мнение може да има г-н Леви за Германия, след като е САМО от няколко месеца там!?!? Ами да, може да излезе с приятели от Етиопия и Нигерия посред нощ, на тях "работата" им(основно наркодилъри) е точно по тези часове, а и на следващия ден са "освободени" от ранно ставане, освен ако нямат "термин" в службата по труда или соц.служба. А следи от дискриминация.....се чувстват и в Германия sehr wohl.....само че затова трябват доста по- чувствителни сензори...и много по-дълъг престой там....за се разбере как и в какво точно се изразява дискриминацията....
  • 26 Факт

    1 1 Отговор
    Дъното ли е стремежа ви,а Факти?Не е много далеч,както сте я подкарали....
  • 27 Жана

    3 10 Отговор
    Българите в чужбина са дървета без корен. За това ги цакат поединично, защото са разделени , народ без кауза. Има успели лекари, учени, но те са 1 на 100. Не са представителна извадка.

    Коментиран от #31

  • 28 ФИНЦИ

    9 0 Отговор
    ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ТОВА ГИ ЧАКА ТУК ЩЕ АГОНИЗИРАТ ПРОСТАЦИТЕ НА БОИКО
  • 29 ФИНЦИ

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ясно":

    МНОГО СИ ПРОЗЗЗЗ БЕ ТЪПАНАР ГРОЗЕН ЩО НЕ СЕ СВИШ В ДУПКАТА СИ
  • 30 SAAB

    1 1 Отговор
    Главанако без ЦРУ има 0 % шанс ! :)
  • 31 ФИНЦИ

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Жана":

    МИ ТИ ЛИ СИ ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА ИЗВАДКА МА КУ.ВО ТАКИВА ПРОСТАКЕЛИ КАТО ТЕБ ИМА КОЛКО ЩЕШ ИМАМ БАРДАК ОБАДИ МИ СЕ
  • 32 7777

    7 0 Отговор
    Хареса ми сравнението с революционерите от едно време. Сигурно е било същото както сега. Сами сме си виновни за положението. 90% от българите са с робска психика дори и интелигенцията.
  • 33 Ха ха ха ха ха ха ха

    1 5 Отговор
    Аз живея в чужбина и съм твърдо за Борисов.
  • 34 Хипократ

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "ЕвроЗона":

    И повече трябва да давате. Имате борч към държавата т. е. към нас останалите. С чии пари се изучихте и образовахте (кой колкото можа) и после заминахте? Знаете ли колко ни струвате мили медици (на пример)?
    Получихте безплатно (или почти) образование и отидохте да лекувате англичаните. Нали знаете колко струва да завършиш медицина в Англия?
  • 35 шумкар

    2 2 Отговор
    Още един взелсе на сериозно.Него знам въпросният господин,може и да е някакъв капъцетет,а може и да е от тези дето никой неги чете,но като го слушам оставам с впечатлението че е"велик борец за свобода"не разбран от 90% от хората,още един Ал.Йо.Омръзна ми да слушам хора на които комунизамът им е виновен за всичко.Че този период,за едни хубав или лош за други беше преди тридесет години.Познавам млад човек родил се през "свободата"сега вече на подчи 30години който беше преди време в Германия на работа с доста добра заплата но работи около три години и се пребра от "рая отново в ада".Защо бе питам аз,защо постъпваш толкоз глупаво,а този млад човек ми каза просто че неиска да е робот.Да там било лесно за живеене но нямало живот.Хората са доста студени и неправят нищо без сметка,от сутрин до вечер на работа и от там в къщи да спиш защото си скапан от работа,никакъв социален живот.За младите хора просто е скапано,това ми отговори на въпроса относно завръщането му. Този пример го давам за да се види че всичко е въпрос на гледна точка но ей богу не ги разбирам тези хора които искат само да рушат пък било то и паметници от комунизма за да нени пречат в развитието ни като демократична държава.На калпав к.р вълната му пречи е казал народа.За добро или зло ние сме се родили и сме БЪЛГАРИ със своите плюсове и миноси, трябва само да си намерим правелните управници че там работата наистина е доста зле.Не съм комунис и несъм бил никога но напревеното през онзи период е до

    Коментиран от #36

  • 36 Как да ти повярвам

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "шумкар":

    като всяка втора дума от коментара ти е с правописна грешка, мечтател...